Αρχική Ν. Αργολίδος Βανδάλισαν τον “Κοιμώμενο Λέων των Βαυαρών” στο Ναύπλιο (Βίντεο)

Βανδάλισαν τον “Κοιμώμενο Λέων των Βαυαρών” στο Ναύπλιο (Βίντεο)

Άγνωστοι δράστες βανδάλισαν τον “Κοιμώμενο Λέων των Βαυαρών” το μοναδικό σπουδαίο γλυπτό μνημείο των νεώτερων χρόνων που  βρίσκεται στην περιοχή της Πρόνοιας, κοντά στο νεκροταφείο των Αγίων Πάντων.

Οι ανεγκέφαλοι, ανιστόρητοι και αγράμματοι θεώρησαν πως οι βρισιές και η ομάδα τους είχαν μεγαλύτερη αξία από το εκπληκτικό ιστορικό μνημείο και έγραψαν συνθήματα στην μαρμάρινη πλάκα που βρίσκεται στον χώρο και που επισκέπτονται καθημερινά δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες τους καλοκαιρινούς μήνες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.  

Είναι λυπηρό και φαινόμενο παρακμής της κοινωνίας μας η καταστροφή των μνημείων της πόλης μας την οποία επισκέπτονται για αυτά ακριβώς τα μνημεία, χιλιάδες τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σύμφωνα με την επιγραφή που το συνοδεύει, το μνημείο λαξεύτηκε το 1840-1841 με χορηγία του βασιλιά της Βαυαρίας Λουδοβίκου Α΄ στη μνήμη των Βαυαρών στρατιωτών που πέθαναν από τύφο το 1833-1834 και είχαν ενταφιαστεί στην περιοχή αυτή. 

Ο αποθνήσκων λέων φιλοτεχνήθηκε από τον Βαυαρό γλύπτη Christian Heinrich Siegel και αντιγράφει τον λέοντα της Λουκέρνης του Bertel Thorvaldsen, ο οποίος με τη σειρά του έχει εμπνευστεί από αρχαιοελληνικά πρότυπα. Το λιοντάρι, που είναι λαξευμένο στον φυσικό βράχο, αποδίδεται σε μνημειακή κλίμακα, κοιμώμενο σε ορθογώνια κόγχη, με κυκλική ασπίδα πίσω από το ρύγχος του. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γλυπτά του 19ου αι. στον ελλαδικό χώρο.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr