Αρχική Ν. Μεσσηνίας Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου από την Καλαμάτα

Διπλό μήνυμα Παυλόπουλου από την Καλαμάτα

Διπλό ξεκάθαρο μήνυμα για την υπεράσπιση της Ελευθερίας και προς την γείτονα Τουρκία για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, από την Καλαμάτα, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της 23ης Μαρτίου 1821.

“Από εδώ λοιπόν, την Καλαμάτα, όλοι οι δημοκρατικοί Ελληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας, δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, την Ελευθερία μας έναντι πάντων”, επεσήμανε ο Πρόεδρος και τόνισε: “Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, όμως ουδέποτε πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση, η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Ελληνες, παραχαράσσει βάναυσα την ιστορία και παραβιάζει το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο”.

Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος σημείωσε:

“Η Ιστορική Επέτειος της απελευθέρωσης της Καλαμάτας από τον τουρκικό ζυγό, την 23η Μαρτίου 1821, εκπέμπει διαχρονικώς -κατ’ εξοχήν όμως υπό την τρέχουσα, πολλαπλώς κρίσιμη, συγκυρία- το εξής διπλό μήνυμα:

1) Το πρώτο μήνυμα αφορά το νόημα της Ελευθερίας. Υπενθυμίζω ότι την 23η Μαρτίου 1821 η «Μεσσηνιακή Σύγκλητος» -το πρώτο συλλογικό όργανο των Επαναστατημένων Ελλήνων- απηύθυνε προς τους λαούς της Ευρώπης έκκληση υπέρ της Ελευθερίας των Ελλήνων.

Α. Το κείμενο αυτό επισήμαινε, «urbi et orbi», ότι για εμάς, τους Ελληνες, η Ελευθερία δεν είναι ένα απλό δικαίωμα. Είναι αρχή και αξία υπαρξιακή για τον λαό μας και το έθνος μας, πολλώ μάλλον όταν για τον Ελληνα η Ελευθερία είναι σύμφυτη με την υπόσταση του ανθρώπου.

Β. Από εδώ λοιπόν, την Καλαμάτα, όλοι οι δημοκρατικοί Ελληνες, υπό όρους αρραγούς ενότητας, δεσμευόμαστε να υπερασπιζόμαστε, αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι, την Ελευθερία μας έναντι πάντων. Δεσμευόμαστε όμως να υπερασπιζόμαστε και την Ελευθερία κάθε ανθρώπου, ακόμη και πέρα και έξω από τα σύνορά μας. Τούτο αποκτά ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής μας οικογένειας, δοθέντος ότι κάθε συνειδητοποιημένος Ευρωπαίος έχει χρέος να υπερασπίζεται σήμερα την Ελευθερία, πρωτίστως απέναντι στα μορφώματα του λαϊκισμού και του ρατσισμού, τα οποία επιβουλεύονται, ευθέως και απροκαλύπτως, αυτό τούτο το Ευρωπαϊκό οικοδόμημα, άρα την Ευρωπαϊκή Δημοκρατία και τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

2)  Το δεύτερο μήνυμα αφορά την γείτονα Τουρκία, με την οποία βεβαίως και επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας

Α. Ομως ουδέποτε πρόκειται ν’ αποδεχθούμε οιαδήποτε πρόκληση -έστω και αν αυτή γίνεται προφανώς για λόγους εσωτερικής της «πολιτικής κατανάλωσης» – η οποία προσβάλλει την Ελλάδα και τους Ελληνες, παραχαράσσει βάναυσα την ιστορία και παραβιάζει το διεθνές και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.

Β. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιστούμε σαφές στην Τουρκία ότι έχουμε και την βούληση και τα μέσα να διασφαλίσουμε την εθνική μας κυριαρχία, συνακόλουθα δε τα σύνορα, το έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της χώρας μας, που είναι και σύνορα, έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως επίσης, καθιστούμε σαφές προς την Τουρκία ότι ο πλήρης και ειλικρινής σεβασμός του Ευρωπαϊκού δικαίου και κεκτημένου, καθώς και του διεθνούς δικαίου στο σύνολό του -συμπεριλαμβανομένου, φυσικά, του δικαίου της θάλασσας- αποτελεί στοιχειώδη προϋπόθεση για τις μεταξύ μας σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας, επιπλέον δε για οιαδήποτε θετική εξέλιξη της ευρωπαϊκής της προοπτικής”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

Προηγούμενο άρθροΓια σκευωρία κάνουν λόγο κύκλοι του Δημάρχου Άργους-Μυκηνών για την υπόθεση της δωροληψίας
Επόμενο άρθροΝότια Ηλεία: Νεκρός εντοπίστηκε ο 94χρονος που αγνοούνταν