Αρχική Ν. Μεσσηνίας Την 198η επέτειο από την απελευθέρωσή της γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

Την 198η επέτειο από την απελευθέρωσή της γιορτάζει σήμερα η Καλαμάτα

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, η Καλαμάτα θα γιορτάσει και φέτος με κάθε επισημότητα, σήμερα Σάββατο το απόγευμα, την απελευθέρωσή της στις 23 Μαρτίου 1821.

Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αναστάσιος Πετρόπουλος, ενώ θα παραστούν ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Παύλος Χρηστίδης, πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο γραμματέας του Πολιτικού Συμβουλίου της “Λαϊκής Ενότητας” Παναγιώτης Λαφαζάνης, υποψήφιοι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

Οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της έναρξης της Επανάστασης του 1821 από την Καλαμάτα θα ξεκινήσουν στις 3.20 το μεσημέρι με τον τερματισμό του Δρόμου Θυσίας, ενώ πέντε λεπτά μετά αναμένεται η άφιξη του σκυταλοδρόμου που θα μεταφέρει τη φλόγα από τη Μονή Βελανιδιάς. Αργότερα θα γίνει η άφιξη στην πλατεία της Σημαίας της Επανάστασης, η αφή του βωμού και η έπαρση της Σημαίας της Επανάστασης. Στις 3.40 θα ξεκινήσει η δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Στις 4 μ.μ. θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των ηρώων του ’21 και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Περικλής Ξηρογιάννης. Μετά το προσκλητήριο οπλαρχηγών και την κατάθεση στεφανιού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 4.20 μ.μ. θα αρχίσει η αναπαράσταση της κατάληψης της Καλαμάτας. Στις 5 μ.μ. έχει προγραμματιστεί η έναρξη της παρέλασης μαθητών σχολείων, οπλαρχηγών και μπουλουκιών.

Λίγο αργότερα, στις 5.30 μ.μ. στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας θα γίνει η απονομή των τιμητικών διακρίσεων στους πρωτεύσαντες αθλητές στο Δρόμο Θυσίας.

ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη 23η Μαρτίου οργανώνονται δύο συναυλίες στο Μέγαρο Χορού. Ειδικότερα:

– Σήμερα στις 8.30 το βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου: Επετειακή συναυλία «Με το σουραύλι και τον ζουρνά».

Μια μουσική παράσταση-αφιέρωμα στα τραγούδια του ελληνικού λαού, που ύμνησαν την Επανάσταση του 1821 και τους πρωταγωνιστές της, αυτούς που με τον ηρωισμό και τη θυσία τους έδωσαν στο υπόδουλο έθνος το όραμα και την πίστη για αγώνα, ώστε να έρθει τελικά η ποθούμενη λευτεριά.
Συμμετέχουν: Χρήστος Τσιαμούλης (τραγούδι, ούτι, επιμέλεια – διεύθυνση ορχήστρας και χορωδίας), Μπάμπης Τσέρτος – Κατερίνα Παπαδοπούλου (τραγούδι), Κώστας Γιαννακόπουλος (κλαρίνο), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Νίκος Αγγελόπουλος (λαούτο), Ανδρέας Νιάρχος (φλογέρα – κρουστά)
Συμμετέχουν: η μεικτή χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Καλαμάτας και ο Δημήτρης Ηλιόπουλος στην αφήγηση. Κείμενα: Αγγελος Καλογερόπουλος. Διάρκεια εκδήλωσης 90΄.

– Αύριο Κυριακή στις 8.30 το βράδυ, στην Κεντρική Σκηνή του Μεγάρου:
Συναυλία Δημοτικής Φιλαρμονικής Καλαμάτας: Χρήστου Λεοντή «Καντάτα Ελευθερίας» (Ρήγας – Σολωμός – Μακρυγιάννης).

Τραγούδι: Πάνος Μπούσαλης, Ευτυχία Δημητρακοπούλου. Αφήγηση: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Παναγιώτα Ηλιοπούλου. Σολίστ: Σοφία Λαμπροπούλου, κανονάκι. Προετοιμασία χορωδίας: Σοφία Τσόγκα. Μουσική Διεύθυνση: Κώστας Νικολέας.

Προπώληση εισιτηρίων: Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.Διάρκεια εκδήλωσης 90΄.

Πηγή: eleftheriaonline.gr