Αρχική Eπικαιρότητα Παραιτούνται βουλευτές της ΝΔ λόγω ευρωεκλογών – Στις «καρέκλες» τους Κουντουρά, Δανέλλης

Παραιτούνται βουλευτές της ΝΔ λόγω ευρωεκλογών – Στις «καρέκλες» τους Κουντουρά, Δανέλλης

Εκτεθειμένη βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση μετά την τροπολογία για την άρση ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή προκειμένου να μην παραιτηθεί η Ελενα Κουντουρά και «κινδυνεύσει» για τον ΣΥΡΙΖΑ η πλειοψηφία στη Βουλή.

Τη διαφωνία τους εξέφρασαν όχι μόνο με τη διαφοροποίησή τους στην ψηφοφορία οι βουλευτές της Ν.Δ., που είναι και υποψήφιοι για την Ευρωβουλή, Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι παραιτούνται από βουλευτές.

«Κατ’ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες», δήλωσε σε συνομιλητές του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ. «Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή».

Την ίδια θέση εξέφρασε η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου: «Εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς. Αυτό θα κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά», δήλωσε η υποψήφια ευρωβουλευτής.

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες ήθελαν να παραιτείται και η Κατερίνα Μάρκου. Η βουλευτής εξελέγη με το Ποτάμι, ανεξαρτητοποιήθηκε και εντάχτηκε πριν από μερικούς μήνες στη Ν.Δ. Σε περίπτωση παραίτησης, η έδρα θα πήγαινε στον Νίκο Νιφούδη, πρώτο επιλαχόντα που είχε κατέβει με το Ποτάμι και τώρα κατεβαίνει στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τον Σπύρο Βούγια.

Πηγές της Ν.Δ. ανέφεραν ότι η προαναγγελία της παραίτησης των βουλευτών της Ν.Δ. που είναι και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, έγινε μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και είναι μια αυτονόητη πράξη πολιτικής συνέπειας βάσει των αρχών του κόμματος. Οταν ανακοινώθηκαν άλλωστε οι υποψηφιότητές τους, ίσχυε ο νόμος που ψήφισε η Ν.Δ. και προέβλεπε την υποχρεωτική παραίτησή τους τουλάχιστον 15 μέρες προ των ευρωεκλογών.

Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση είναι αυτή που οφείλει να εξηγήσει βάσει ποιας ακριβώς λογικής και πολιτικής ηθικής ψήφισε ειδική τροπολογία με αποκλειστικό στόχο να επιτρέψει στην κ. Κουντουρά, τον κ. Δανέλλη και τον κ. Κουρουμπλή να το έχουν δίπορτο, διατηρώντας την έδρα τους στην ελληνική Βουλή στην περίπτωση που δεν εκλεγούν στο Ευρωκοινοβούλιο».

Οι παραιτήσεις Μεϊμαράκη-Ασκημακοπούλου φέρνουν ντόμινο αλλαγών στη Β’ Αθηνών: Πρώτος επιλαχών είναι ο Αργύρης Ντινόπουλος, ο οποίος ωστόσο είναι υποψήφιος δήμαρχος Βριλησσίων και είναι άγνωστο αν θα πάρει την έδρα. Η δεύτερη επιλαχούσα είναι η υποψήφια βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Β’ Αθηνών, Ζωή Ράπτη και έπεται ο πρώην υπουργός Γιάννης Μιχελάκης.

Μέχρι σήμερα οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές θα έπρεπε να παραιτηθούν από τη θέση του βουλευτή, κάτι το οποίο άλλαξε η κυβέρνηση. Γαλάζια στελέχη καταγγέλλουν τη διάταξη ως φωτογραφική υποστηρίζοντας ότι αφορά στους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Δανέλλη και Ελένη Κουντουρά, μια και πιθανή παραίτησή τους από τη θέση του βουλευτή θα σήμαινε και την απώλεια της δεδηλωμένης για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ίδια στελέχη σημειώνουν ότι αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα γυρίσει μπούμερανγκ καθώς αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά, όπως επισημαίνουν, πως το μόνο που ενδιαφέρει τα μέλη της κυβέρνησης είναι να διατηρήσουν την καρέκλα τους αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις…