Αρχική Eπικαιρότητα Πέρασε από τη Βουλή η «τροπολογία Κουντουρά» για το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή

Πέρασε από τη Βουλή η «τροπολογία Κουντουρά» για το ασυμβίβαστο βουλευτή-υποψήφιου ευρωβουλευτή

Mε 148 ψήφους «υπέρ», 105 «κατά» και 4 «παρών» εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η  υπουργική τροπολογία 242/101 για την άρση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Στο σύνολό του, επί της αρχής, επί των άρθρων και των τροπολογιών το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Διατάξεις σχετικές με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ», έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής,Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση για την τροπολογία: «Η εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή, στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Βουλή» αναφέρει η κ. Γεννηματά και καταγγέλει πως «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αλλαγής της εκλογικής διαδικασίας στο πάρα πέντε δημιουργούν εύλογα την αίσθηση ότι διακυβεύεται η διαφάνεια και το κύρος των εκλογών, που αποτελούν θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση. Ο πανικός και η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος κ. Τσίπρα. Ως εδώ!.

Νωρίτερα, με αφορμή την τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου για τις ευρωεκλογές, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναφέρει στους συνομιλητές του τα ακόλουθα: «Κατ΄ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή- υποψήφιου ευρωβουλευτή».

Τον ίδιο δρόμο επιλέγει και η Ασημακοπούλου η οποία  σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζει πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς. Αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».

Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη της ΝΔ δίνουν την καλύτερη απάντηση στις δικαιολογίες… για τα αδικαιολόγητα που ακούστηκαν χθες στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Αλέξη Χαρίτση και τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να στηρίξουν την τροπολογία υπέρ Eλενας Κουντουρά αλλά… και υπέρ Αλέξη Τσίπρα, ώστε να μη χαθεί μια κοινοβουλευτική ψήφος από την εύθραυστη πλειοψηφία των προθύμων που έχει «συναρμολογήσει» με αντιπαροχή υπουργικές καρέκλες.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από χθες είναι «γυμνοί» στην ύστατη προσπάθεια που επιχειρούν με εκλογομαγειρεύματα να μετριάσουν την επερχόμενη εκλογική τους συντριβή σε ευρωεκλογές και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η τροπολογία «διπλό» ρουσφέτι σε Μαξίμου και υπουργό Τουρισμό δείχνει την ωμή και κυνική πολιτική συναλλαγή του κ. Τσίπρα σε όσους τον βοηθούν να παραμείνει με κάθε τρόπο στην εξουσία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση αφαίρεσε τον «φερετζέ» πίσω από τον οποίο προσπάθησε η κυβέρνηση να κρύψει τους πραγματικούς στόχους της τροπολογίας με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο σε νυν βουλευτή να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς να παραιτηθεί του αξιώματός του.

Η «τροπολογία – Κουντουρά», όπως επιτυχώς την αποκάλεσε ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, δεν ήρθε μόνο για να ικανοποιήσει την ασφάλεια… της υπουργού (ώστε σε περίπτωση που αποτύχει να εκλεγεί ευρωβουλευτής να μη χάσει για το επόμενο διάστημα τη βουλευτική της αποζημίωση), αλλά κυρίως για να διατηρηθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του κ. Τσίπρα. Καθώς εάν η κ. Κουντουρά ήταν υποχρεωμένη να παραιτηθεί της βουλευτικής της έδρας θα την καταλάμβανε ο πρώτος επιλαχόν των ΑΝ.ΕΛ. στην Α’ Αθηνών, που είναι ο Ντίμης Αργυρόπουλος, ο οποίος παραμένει πιστός στον Πάνο Καμμένο που πλέον έχει περάσει στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Βορίδης μάλιστα «τρόλαρε» την κυβέρνηση για την «τροπολογία Κουντουρά», λέγοντάς τους ότι εσείς «οι κήνσορες της ισότητας, ως Αριστεροί, θα έπρεπε να είστε λάβροι εναντίον της. Ομως, τώρα την ανάγκην φιλοτιμίαν ποιουμένοι, καθώς άμα παραιτηθεί η κ. Κουντουρά από βουλευτής, έρχεται στη θέση της ένας άλλος που παραμένει πιστός στον πρόεδρο Πάνο και, άρα, έχουμε θέμα εάν η κυβέρνηση επιβιώνει. Και επειδή ντε και καλά πρέπει να επιβιώσει η κυβέρνηση, δεν πειράζει, ας αλλάξουμε και την εκλογική νομοθεσία είκοσι μέρες προ της ενάρξεως της προεκλογικής περιόδου! Και αυτό εσείς το λέτε θεσμική ακεραιότητα! Λες και εάν λέγατε στην κ. Κουντουρά «Μην κατεβαίνεις»… θα έχανε κι η Βενετιά βελόνι». Και εξήγησε ότι ο νομοθέτης θέσπισε το ασυμβίβαστο ώστε να μη φαλκιδεύεται η ανταγωνιστικότητα της διαδικασίας από ένα προνόμιο που έχει ένας βουλευτής έναντι των άλλων συνυποψηφίων του, όταν έχουμε εκλογή με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα».

Για τροπολογία θεσμικής απρέπειας έκανε λόγο και το ΚΙΝ.ΑΛ., με την εισηγήτριά του Εύη Χριστοφιλοπούλου να σημειώνει ότι αυτή «κακώς λέγεται τροπολογία Κουντουρά. Είναι τροπολογία Τσίπρα» για να διατηρήσει μία πλασματική δεδηλωμένη ΣΥΡΙΖΑ. Είναι μια ωμή και κυνική συναλλαγή, ένα πάρε-δώσε και με την κ. Κουντουρά, ενδεχομένως τον κ. Δανέλλη και δεν ξέρω σε ποιους, για να ψηφίσουν την εθνικά επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ό,τι και να κάνετε, το πικρό ποτήρι της ήττας δεν θα μπορέσετε να το αποφύγετε». Για φωτογραφική τροπολογία μίλησε και ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, λέγοντας όμως ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «παρών».

Μειδιάματα στα βουλευτικά έδρανα προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο κ. Χαρίτσης θέλοντας να δικαιολογήσει την «τροπολογία Κουντουρά». Υποστήριξε ότι «ο βουλευτής δεν είναι δημόσιος λειτουργός ή υπάλληλος, για τους οποίους καλώς υπάρχει η αναγκαιότητα της έγκαιρης παραίτησής τους για να μη χρησιμοποιούν την ιδιότητα αυτή προς όφελός τους. Ανάλογο κώλυμα δεν υπάρχει σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και επειδή δεν επιβάλλεται παραίτηση βουλευτή από το αξίωμά του για να είναι υποψήφιος σε εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έτσι για λόγους “ισονομίας” δεν πρέπει να αποτελεί κώλυμα εάν θέλει να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής»!

Παιχνίδι με διπλά εκλογικά τμήματα

Αποκαλυπτήρια χθες όμως στη Βουλή και για τις κυβερνητικές εκλογικές μηχανορραφίες με τους εκλογικούς αντιπροσώπους και τα διπλά εκλογικά τμήματα που θα δημιουργηθούν για τον κάθε εκλογέα. Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης μίλησε για «εκλογομαγειρέματα και κολπάκια που εμείς δεν συμμετέχουμε με όσα μεθοδεύονται με τις εφορευτικές επιτροπές και το σπάσιμο των εκλογικών τμημάτων. Λέτε», είπε, «ότι επειδή έχουμε εκλογές για περιφέρειες, δημοτικά συμβούλια, τοπικά συμβούλια αλλά και ευρωεκλογές έχουμε τέσσερις εκλογές. Και γι’ αυτό τα 23.000 εκλογικά τμήματα θα πρέπει να γίνουν 46.000 εκλογικά τμήματα.

Ετσι όμως δημιουργείται το θέμα εάν επαρκούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι ώστε να διασφαλιστεί το αδιάβλητο αλλά και ένας αχρείαστος διπλασιασμός του κόστους γύρω στα 100 εκατ. ευρώ!». Και εξήγησε: «Εμείς σας είχαμε πει οι ευρωεκλογές να μη γίνουν την πρώτη Κυριακή μαζί με τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απαιτείται καταμέτρηση ψήφου σε όλες τις κάλπες και για όλα τα ψηφοδέλτια, αλλά τη δεύτερη Κυριακή, αφού ο δεύτερος αυτοδιοικητικός γύρος δεν έχει καταμετρήσεις σταυρών αλλά μόνο αριθμητική καταμέτρηση των ψηφοδελτίων μεταξύ μάλιστα των δύο πρώτων του πρώτου γύρου. Αλλά εσείς επειδή ανησυχείτε για την εκλογική συντριβή σας στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και επειδή δεν θέλετε να πάτε στις ευρωεκλογές, έχοντας συντριβεί στις αυτοδιοικητικές, αλλάζετε όλο το σχεδιασμό, διπλασιάζετε τα τμήματα και ξοδεύετε και 100 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα και υπονομεύετε την ακεραιότητα της διαδικασίας εάν δεν βρεθούν τόσοι δικαστικοί αντιπρόσωποι για όλα τα εκλογικά τμήματα».

Σε μια άλλη πρόταση προχώρησε η εισηγήτρια του ΚΙΝ.ΑΛ. Εύη Χριστοφιλοπούλου προτείνοντας «για να μην πολλαπλασιάσουμε τα τμήματα, κάτι για το οποίο έχουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ενστάσεις, γιατί δεν προχωράμε στο να έχουμε λιγότερους εκλογείς ανά εκλογικό τμήμα;», όμως και αυτή έπεσε από τον υπουργό στο κενό!

Προηγούμενο άρθροΣυνάντηση Μάρκου Λέγγα με Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο Κρυονερίου
Επόμενο άρθροΟλοκληρώνεται η νέα γραμμή μεταφοράς ρεύματος από Πελοπόννησο