Αρχική Eπικαιρότητα Την επόμενη εβδομάδα κάνει πρεμιέρα το νέο ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες

Την επόμενη εβδομάδα κάνει πρεμιέρα το νέο ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες

I

Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο μειωμένο ωράριο συναλλαγών στις τράπεζες, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος, Σταύρος Κούκος, στο ραδιόφωνο News247, μιλώντας στον Αντώνη Φουρλή και τη Στέλλα Γκαντώνα.

Συγκεκριμένα, οι συναλλαγές στα γκισέ θα εκτελούνται πλέον καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) από τις 08.00 το πρωί έως τις 14.00 το μεσημέρι, που σημαίνει πως το ωράριο μειώνεται κατά 30 λεπτά.

Οι αλλαγές αυτές έρχονται στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, για την περίοδο 2019-2021, η οποία εγκρίθηκε από το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ.

Οπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά την επίτευξη της συμφωνίας, η 24ωρη απεργία που είχε προγραμματιστεί για την ερχόμενη Τετάρτη, ματαιώνεται.

 Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΤΟΕ:

«Οι βασικές διεκδικήσεις, που είχε θέσει έγιναν αποδεκτές και ικανοποιήθηκαν, ενώ παράλληλα ρυθμίστηκαν και άλλα θέματα που αφορούν βασικές ανάγκες των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της συμφωνίας ΟΤΟΕ – Τραπεζών για τη νέα Κλαδική Συλλογική Σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων, που θα έχει τριετή διάρκεια 2019 – 2020 – 2021 περιλαμβάνονται τα εξής:

Προστασία της απασχόλησης

Η βελτιωμένη, σε σχέση με τη προηγούμενη, ρήτρα προστασίας της απασχόλησης – που αποτελούσε κεντρικό αίτημα της ΟΤΟΕ – για τα 3 χρόνια που θα διαρκέσει η νέα Κλαδική Σύμβαση, είναι σαφής και κατηγορηματική, αφορά όλους τους εργαζόμενους στις τράπεζες, χωρίς προϋποθέσεις και εξαιρέσεις και έχει ως εξής: τα μέρη επαναβεβαιώνουν τη βούλησή τους να προστατεύσουν την απασχόληση στον κλάδο.

Προστασία του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων με σταδιακή αποκατάσταση μέρους των απωλειών

Μετά από 7 χρόνια μειώσεων και καθήλωσης του εισοδήματος των τραπεζοϋπαλλήλων, λόγω της μνημονιακής κρίσης, η ΟΤΟΕ πέτυχε να αρχίσει, η σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών μέσα στη τριετία στο πλαίσιο του Ενιαίου Μισθολογίου.

Συμφωνήθηκε η μείωση του ωραρίου συναλλαγών

Μειώνεται το ωράριο συναλλαγών κατά 30 λεπτά την ημέρα από Δευτέρα έως και Πέμπτη και διαμορφώνεται από 08.00 έως 14.00 Δευτέρα έως και Παρασκευή.

Ενημέρωση και συζήτηση για την ψηφιοποίηση των τραπεζικών εργασιών

Η συλλογική εκπροσώπηση σε κάθε επιχείρηση του κλάδου θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης και συζήτησης για τα σχέδια ψηφιοποίησης της αντίστοιχης Τράπεζας, που επηρεάζουν τους εργαζόμενους καθώς και για την εκπαίδευση που χρειάζονται οι εργαζόμενοι, προκειμένου να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες της ψηφιακής μετάβασης.

Εισαγωγή για πρώτη φορά σε κλαδική Σ.Σ.Ε. ρύθμισης – πλαισίου για τα συστήματα αξιολόγησης.

Οι εργαζόμενοι – άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) θα επιλέγουν τη χρήση του μειωμένου ωραρίου που δικαιούνται, στο χρόνο που τους εξυπηρετεί εντός του ωραρίου.

Επιμέρους ρυθμίσεις κοινωνικής μέριμνας, προστασίας της μητρότητας και της οικογένειας

Η νέα κλαδική συλλογική σύμβαση της ΟΤΟΕ έχει σημαντική θεσμική, αλλά και ουσιαστική αξία με ευρύτερες συνδικαλιστικές, κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Είναι όρος αποκατάστασης μιας νέας λειτουργίας των τραπεζών, σε όφελος της πραγματικής οικονομίας, αλλά και της δικής του ανάπτυξης. Είναι εφαλτήριο ελπίδας για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάπτυξη της χώρας που πρέπει να στηριχθεί στον παράγοντα άνθρωπο και στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου σε όλα τα επίπεδα».

Προηγούμενο άρθροEφυγε από την ζωή ο Θανάσης Γιαννακόπουλος : “Οταν πεθάνω να με θάψετε με την σημαία του Παναθηναικού
Επόμενο άρθροΠροσοχή: Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί πάστα με κομμάτια γυαλιού