Αρχική Ν. Αχαΐας 20 Μαρτίου οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed-Θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε...

20 Μαρτίου οι υπογραφές για τον αγωγό EastMed-Θα μεταφέρει φυσικό αέριο σε Ιταλία μέσω Καλαμάτας – Πάτρας

Στις 20 Μαρτίου στο Τελ Αβίβ και όχι στην Κρήτη, όπως αρχικά προγραμματιζόταν, θα πραγματοποιηθεί η τριμερής διάσκεψη Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην  οποία αναμένεται να υπογραφεί η συμφωνία για τον αγωγό East Med.

Η αλλαγή προέκυψε προκειμένου να παραστεί στη διάσκεψη, υπογραμμίζοντας την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Την  παρουσία του Αμερικανού υπουργού είχε προαναγγείλει προ ημερών, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ.

Σημειώνεται ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί σε ενεργειακό συνέδριο, ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος είχε συναντήσεις – μεταξύ άλλων – με τον Ισραηλινό και Κύπριο ομόλογό του, Γιούβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη, αλλά και με τον υφυπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ Μαρκ Μενέζες.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ και η Κύπρος θα προτιμηθούν έναντι άλλων χωρών κατά την εξαγωγή φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά, σύμφωνα με την έκθεση.

Ο αγωγός East Med θα ξεκινήσει περίπου 170 χιλιόμετρα (105 μίλια) από τη νότια ακτή της Κύπρου και θα εκτείνεται για 2.200 χιλιόμετρα (1.350 μίλια) για να φτάσει στο Otranto της Ιταλίας μέσω της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου θα κατευθύνεται υποθαλάσσια προς την Κύπρο, στη συνέχεια προς τις ακτές της Κρήτης, και ακολούθως, μέσω της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας, στην Ιταλία.

Στη γειτονική μας χώρα θα φθάνει μέσω του αγωγού IGI – Poseidon (ΠΟΣΕΙΔΩΝ), που θα συνδέεται με τον EastMed στο Φλωροβούνι της Θεσπρωτίας. Από τον Ιούλιο του 2014, η διαχείριση του Έργου ανήκει στην θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ – ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει ισομερώς η ιταλική Edison.Ο αγωγός θα έχει την ικανότητα να μεταφέρει μέχρι 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (706 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια) φυσικού αερίου ετησίως. Οι ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθούν ετησίως κατά 100 δισ. Κυβικά μέτρα (3,5 δισ. Κυβικά πόδια) ετησίως έως το 2030.

Πηγή: patrastimes.gr