Αρχική Ν. Μεσσηνίας Αμετανόητος ο Π.Νίκας για τα σκουπίδια – Δείτε το ιστορικό των θέσεων...

Αμετανόητος ο Π.Νίκας για τα σκουπίδια – Δείτε το ιστορικό των θέσεων και των ενεργειών του από το 2011 έως το 2018

Με σημερινή του ανάρτηση στο facebook ο Δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συστήνει για άλλη μια φορά στον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη να αφήσει την διαχείριση των σκουπιδιών για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή. Δείτε τι έγραψε :

• Για τα σκουπίδια
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις τελευταίες εξελίξεις (Περιφερειακό Συμβούλιο κτλπ.) σχετικά με τη διαχείριση των απορριμμάτων, απάντησα:
«Αυτονόητη είναι η απόρριψη και η καταγγελία της ρητορικής και των πρακτικών του απερχόμενου περιφερειάρχη για τη διαχείριση των απορριμμάτων:
Αμετροέπεια, συκοφαντία και λάσπη, αλαζονεία, επιδίωξη διχασμού και φανατισμού, επιθέσεις χωρίς όριο και μέτρο κατά πάντων, αποτελούν τα μόνιμα στοιχεία μιας τακτικής, που στόχο έχει να αποκρύψει την προφανή ανικανότητά του σε όλους τους τομείς (διαχείριση απορριμμάτων, απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ, οργάνωση διοίκησης, παραγωγή έργων κτλπ.).
Οι μοναδικοί τομείς που αναδεικνύεται «πρωταθλητής» είναι η ρουσφετολογία και η πελατειακή σχέση, με μικροέργα, διορισμούς, εξυπηρετήσεις και κατασπατάληση των πόρων, ακόμα και των επόμενων ετών. Αξεπέραστος «πρωταθλητής» επίσης είναι στο θέμα της οικογενειοκρατίας.
Τελικά, ο αυτοπροβαλλόμενος ως πρωτοπόρος και στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, αποδεικνύεται ως ο ανίκανος έσχατος, με την Πελοπόννησο γεμάτη χωματερές και τους Έλληνες να πληρώνουν εκατομμύρια ευρώ ως ετήσιο πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εννέα χρόνια προσπαθεί να «λύσει» το θέμα των σκουπιδιών και στον ένατο χρόνο αποκαλύπτεται δικαστικά πως υπάρχει πρόβλημα στα συμβόλαια απόκτησης της γης και τότε επιλέγεται η λύση της επίταξης (!) για να διασωθεί η κατάσταση. Αν διασωθεί.
Είμαστε στο τελευταίο δίμηνο πριν από τις εκλογές. Αν του μένει κάποιο ίχνος λογικής, συνεννόησης και αντίληψης δημοσίου συμφέροντος, ας αφήσει το μεγάλο αυτό θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για την επόμενη Περιφερειακή Αρχή, όπως όλοι του ζητούν, ας σταματήσει άμεσα τα ρουσφέτια και την κατασπατάληση των πόρων και ας συμβάλλει (ως έχει θεσμική υποχρέωση) σε μια προεκλογική διαπάλη με στοιχειωδώς έντιμους όρους.
Δυστυχώς, όμως, δε θα το κάνει και θα συνεχίσει να συμπεριφέρεται ως καρικατούρα «πατερούλη» συκοφαντώντας και υβρίζοντας μαζί με τους παρατρεχάμενους του. Η κρίση, όμως, του λαού έρχεται. Δεν μπορεί και πάλι να τον κοροϊδέψει.»

Ωστόσο μετά από έρευνες που έκανε η συντακτική ομάδα του peloponnisosnews αλλά και το αρχείο που έχουμε στα χέρια μας σας παρουσιάζουμε ανά χρονολογία τις τοποθετήσεις του Παναγιώτη Νίκα για το μεγάλο θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων >

Το χρονολόγιο: ο Παναγιώτης Νίκας και τα σκουπίδια

2011-2013: Ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της ΠΕΔ είναι σφοδρός αρνητής τουέργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Πελοποννήσου»

2011-2013: Την ίδια περίοδο, ο δήμος Καλαμάτας με απευθείας αναθέσεις, συνολικού ποσού5,5 εκατομμύρια ευρώ αναθέτει την μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας στον καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής συμμορίας εργολάβο σκουπιδομεταφοράς,Καράμπελα. Η δικαστική διαδικασία είναι ακόμη σε εξέλιξη.

2013: Τα σκουπίδια της Καλαμάτας βρίσκονται θαμμένα στο δάσος της Φολόης. Έναπεριβαλλοντικό έγκλημα έχει συντελεσθεί και ένα οικονομικό σκάνδαλο είναι ακόμη υπό διερεύνηση.

27/9/2014: Ο δήμαρχος Καλαμάτας διαπιστώνει στο πλαίσιο δημοτικού συμβουλίου ότι είναι«τραγικά μόνος» του, αφού δέχεται τα πυρά για την συνεχή εναπόθεση σκουπιδιών στην χωματερή της Μαραθόλακας, η οποία αν και έχει αποκατασταθεί από την περιφέρειαΠελοποννήσου συνεχίζει να λειτουργεί ως χώρος, όπου γίνονται προσπάθειες διαχείρισης. Η παράνομη εναπόθεση τύπου κομπόστ δίπλα στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ τηςΜαραθόλακας, στις βροχές γεμίζει την Καλαμάτα με ένα μαύρο, δύσοσμο υγρό.

12/2016: Ο δήμαρχος Καλαμάτας δηλώνει ότι το «έργο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμάτων Πελοποννήσου είναι «μονόδρομος» και ως εκ τούτου στρέφει απέναντί του δημάρχους που είχαν ξεκινήσει να κάνουν διαχείριση οι ίδιοι (Αλέκος Πνευματικός, Τάκης Μαντάς, Καμπόσος Δημήτρης)

2013-2017: Τα πειράματα «διαχείρισης» αποτυγχάνουν.4/2017: Προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμό για διαχείριση των απορριμάτων τηςΚαλαμάτας για 2 +1 έτη, η οποία όμως διαχείριση οδηγείται σε τέλμα. 11.000 τόνοισκουπιδιών συσσωρεύονται στην Μαραθόλακα.

2/2018: Το έργο επαναπροκηρύσσεται με προυπολογισμό 6 εκατ. ευρώ και νέος αναδόχος είναι ο Ηλέκτωρ ΑΕ.

2/2018: Ο δήμαρχος Καλαμάτας ζητά να κηρυχθεί ο δήμος σε έκτακτη ανάγκη, μπροστάστον κίνδυνο να γεμίσει η πόλη σκουπίδια.6/2018: Το πρόβλημα δεν λύνεται και νέο αίτημα για κήρυξη έκτακτης ανάγκης κατατίθεται

7/2018 Διαπιστώνεται και πάλι αδυναμία να ξεκινήσει η εργολαβία. Με απευθείας ανάθεση500.000 ευρώ, ζητείται από τον Ηλέκτωρα να κάνει την επεξεργασία των 11.000 τόνωνσκουπιδιών που γεμίζουν την Μαραθόλακα και 150.000 ευρώ για την μεταφορά τους σεγειτονικό οικόπεδο.


Σήμερα, ο κ. Νίκας κατηγορεί άλλους για το χάλι της Καλαμάτας, ως συνηθίζουν όσοι έχουν να επιδείξουν ανικανότητα, αναποτελεσματικότητα και ως εκ τούτων καταφεύγουν στον λαικισμό.


Επιχειρεί να μπλοκάρει το έργο, το οποίο βρίσκεται μια ανάσα από την έναρξη εργασιών του αναδόχου, με το επιχείρημα ότι …πρέπει να περιμένει η Πελοπόννησος …τον ίδιο. Δεν μπορούμε παρά να αναρωτιόμαστε γιατί. 

Σοφία Μπαλή