Αρχική Ν. Λακωνίας Δέδες για Λακωνία: Νέο εσωτερικό οδικό δίκτυο, υδροπλάνα, μουσείο και άλλα έργα...

Δέδες για Λακωνία: Νέο εσωτερικό οδικό δίκτυο, υδροπλάνα, μουσείο και άλλα έργα – Δείτε τι αποκάλυψε (Βίντεο)

Συνέντευξη στην apela.gr παραχώρησε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Γιώργος Δέδες, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέοι Δρόμοι για την Πελοπόννησο».

Ο κ. Δέδες, Γενικός Γραμματέας Υποδομών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μιλώντας για την απόφασή του να διεκδικήσει το αξίωμα του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου στις επερχόμενες εκλογές, ανάφερε μεταξύ άλλων πως «ερχόμαστε να εκφράσουμε μία καινούργια προοπτική για την Περιφέρεια. Η Πελοπόννησος το έχει ανάγκη», ενώ πρόσθεσε πως «οι Νέοι Δρόμοι είναι μια νέα παράταξη που έχει όμως και στοιχεία που τη συνδέουν με την ιστορία του περιφερειακού θεσμού και πάνω απ΄ όλα έχει στην ατζέντα της στοιχεία που τη συνδέουν με την προοπτική της Περιφέρειας και του τόπου μας».

«Η αυτοδιοίκηση πρέπει να είναι ανεξάρτητη και ακηδεμόνευτη», τόνισε ο κ. Δέδεςστη συνέχεια, υπογραμμίζοντας πως «η αυτοδιοίκηση και τα στελέχη της δεν μπορούν να δέχονται εντολές από κομματικά  ιερατεία ή επιτελεία. Τα σοβαρά πολιτικά κόμματα, τα θεσμικά πολιτικά κόμματα, πρέπει και έχουν ως θέση τους την αυτονομία του θεσμού της αυτοδιοίκησης. Εγώ που υπηρέτησα την αυτοδιοίκηση επί 13 χρόνια, αυτό με τη στάση μου το έχω αποδείξει».

«Πρέπει να αλλάξουν όλα. Θα πρέπει να αλλάξει το σύστημα διοίκησης, διαχείρισης και διακυβέρνησης της Περιφέρειας Πελοποννήσου», απάντησε ο κ. Δέδεςσε ερώτηση σχετικά με το τι πιστεύειπως πρέπει να αλλάξει στην Πελοπόννησο. 

Μιλώντας για τη Λακωνία, ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου ανέφερε τρεις βασικές κατευθύνσεις στις οποίες θα  πρέπει να αναζητηθείη νέα της προοπτική, ο  νέος της ρόλος και η ανάπτυξή της. «Πρώτον, στην τουριστική της προβολή και την αξιοποίηση ενός ισχυρού brand name το οποίο υπάρχει στη Σπάρτη αλλά και στη Λακωνία γενικότερα, δεύτερον, στο πεδίο της ενέργειας και των νέων κυρίως μορφών ενέργειας και τρίτον, στον πρωτογενή τομέα, γιατί εδώ υπάρχει ένας χώρος που έχει τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων υψηλής ποιοτικής και διατροφικής αξίας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δέδες.

Όσον αφορά στο λακωνικό οδικό δίκτυο, ο κ. Δέδες τόνισε μεταξύ άλλων πως «το εσωτερικό δίκτυο – επαρχιακό, διαδημοτικό και δημοτικό- βρίσκεται σε κάκιστη κατάσταση» και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ασφαλούς, γρήγορου οδικού εσωτερικού δικτύου που θα διασυνδέεται με τον υπάρχοντα αυτοκινητόδρομο «Μορέα». 

Ακολούθως ο κ. Δέδες αναφέρθηκε και στην πρόσφατη νομοθεσία για τα υδατοδρόμια σημειώνοντας πως «η Λακωνία είναι από τους νομούς που έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα λόγω και του εκτεταμένου μήκους της ακτογραμμής της και της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των υποδομών των λιμανιών της. Το δίκτυο των υδατοδρομίων το οποίο θα πρέπει να στηθεί στην Πελοπόννησο σαφώς θα έχει επίκεντρο και αναφορά και στη Λακωνία και είναι κάτι που θα έπρεπε η πολιτική για την αξιοποίηση τέτοιων σοβαρών παρεμβάσεων να έχει ξεκινήσει από χθες. Εμείς το έχουμε ψηλά στην ατζέντα». 

Από τη συζήτηση φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και το ζήτημα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης για το οποίο ο κ. Δέδες υπογράμμισε πως «πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η μελετητική διαδικασία και μάλιστα να καταλήξει σε αποτελέσματα ρεαλιστικά και εφαρμόσιμα ώστε να υλοποιηθεί πολύ γρήγορα η εγκατάσταση – ανέγερση του αρχαιολογικού Μουσείου της Σπάρτης. Στη Σπάρτη δεν υπάρχει οργανωμένος αρχαιολογικός χώρος. Δηλαδή, το μουσείο είναι μία από τις παραμέτρους που χρειάζονται -άκρως αναγκαία φυσικά- για να υπάρξει μία αξιοποίηση του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της Σπάρτης αλλά και ευρύτερα του νομού.

Δείτε παρακάτω όλη τη συνέντευξη:

Πηγή: apela.gr