Αρχική Eπικαιρότητα Αλλαγές στη σταυροδοσία και στην εκλογή προέδρου κοινοτήτων

Αλλαγές στη σταυροδοσία και στην εκλογή προέδρου κοινοτήτων

Αλλαγές στη σταυροδοσία και στην εκλογή προέδρου των κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που κατατέθηκε προχθές στη Βουλή.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να σταυρώσουν έναν υποψήφιο στις κοινότητες κάτω από 300 κατοίκους, ενώ στις μεγαλύτερες μπορούν να σταυρώσουν δύο υποψηφίους. Στις ίδιες κοινότητες, αν ένας συνδυασμός αποσπάσει το 50%+1 των ψήφων, τότε πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς από αυτόν το συνδυασμό. Σε διαφορετική περίπτωση η εκλογή πρόεδρου στις κοινότητες άνω των 300 ατόμων γίνεται με μυστική ψηφοφορία από τα μέλη του Συμβούλιου, τα οποία καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των πρώτων σε σταυρούς από τους δύο επικρατέστερους συνδυασμούς. Υπενθυμίζουμε ότι στις κοινότητες άνω των 300 κατοίκων οι υποψήφιοι συνδυασμοί κατεβαίνουν με ξεχωριστά ψηφοδέλτια και ότι εκλέγονται οι πρώτοι σε σταυρό. Επίσης, ότι ο επικεφαλής του συνδυασμού δεν εκλέγεται “αυτοδίκαια”, αλλά με σταυρό.

Συγκεκριμένα για τη σταυροδοσία το άρθρο 55 προβλέπει:

«Για την εκλογή συμβουλίων κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ δύο (2) υποψηφίων συμβούλων κοινότητας. Για την εκλογή προέδρων κοινότητας έως τριακοσίων (300) κατοίκων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου».

ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Για την εκλογή πρόεδρου σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων και εφόσον κανένας συνδυασμός δεν ξεπεράσει το 50%+1 το άρθρο 63 προβλέπει ότι:

«Πρόεδρος του συμβουλίου της κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται, με ψηφοφορία από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, με τη διαδικασία της παρ. 2».

Η παρ. 2 αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Την πρώτη Κυριακή του Ιανουαρίου του έτους έναρξης της δημοτικής περιόδου, το συμβούλιο της κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον πρόεδρό του, ύστερα από πρόσκληση του πρώτου, μεταξύ των εκλεγέντων συμβούλων του μεγαλύτερου σε εκλογική δύναμη συνδυασμού, κατά τη σειρά αναγραφής αυτών στην απόφαση του δικαστηρίου περί ανακήρυξης του συνδυασμού. Στη συνεδρίαση αυτή προεδρεύει ο σύμβουλος που συγκάλεσε το συμβούλιο, ο οποίος αναθέτει τα καθήκοντα του ειδικού γραμματέα του συμβουλίου σε ένα από τα μέλη του συμβουλίου ή σε έναν από τους υπαλλήλους του δήμου. Κατά τη συνεδρίαση, οι σύμβουλοι, με μυστική ψηφοφορία, επιλέγουν για το αξίωμα του πρόεδρου του συμβουλίου κοινότητας, το σύμβουλο της προτίμησής τους, ανάμεσα στον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του πρώτου κατά σειρά εκλογής συνδυασμού και τον πρώτο, σε σταυρούς προτίμησης, σύμβουλο του δεύτερου συνδυασμού. Κάθε μέλος του συμβουλίου έχει δικαίωμα να επιλέξει έναν μόνο υποψήφιο. Πρόεδρος εκλέγεται εκείνος που συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του συμβουλίου, σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 89. Αν μετά από τρεις ψηφοφορίες οι υποψήφιοι λάβουν τον ίδιο αριθμό ψήφων, διεξάγεται κλήρωση μεταξύ τους».

Πηγή: eleftheriaonline.gr