Αρχική Eπικαιρότητα Διπλή εισαγγελική έρευνα για τη συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Άρειο...

Διπλή εισαγγελική έρευνα για τη συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Άρειο Πάγο

Διπλή έρευνα για τα χθεσινά αιματηρά επεισόδια στο Ψυχιατρείο των φυλακών του Κορυδαλλού διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες που οδήγησαν σε τραυματισμό πολλών κρατουμένων και στον θάνατο ενός.

Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, με την παραγγελία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα εξεταστούν οι μετέχοντες στη συμπλοκή και θα ελεγθεί στους κρατούμενους για το αν είχαν πάρει ναρκωτικές ουσίες και παράλληλα έχει δοθεί εντολή να ερευνηθούν όλες οι διαδικασίες για την μεταγωγή των κρατουμένων στο Ψυχιατρείο. Δηλαδή υπό ποίες προϋποθέσεις (νόμιμες ή μη) μετήχθησαν στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού, γιατί και ποιός γιατρός τους παρακολουθούσε είτε ιδιώτης γιατρός είτε του Δημοσίου, ενώ θα ελεγχθούν όλα τα ιατρικά πιστοποιητικά των ασθενών κρατουμένων.

Παράλληλα, θα διερευνηθούν και όλα τα επισκεπτήρια που δέχθηκαν οι κρατούμενοι στο ψυχιατρείο το τελευταίο διάστημα είτε αυτά ήταν από συγγενείς είτε από γιατρούς. Ακόμη, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου αναφέρθηκε εκτενώς στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βελτίωση των φυλακών και των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων, αναφερόμενος τόσο σε προσλήψεις, όσο και σε μέτρα ανακούφισης της ζωής των κρατουμένων, όπως τη δημιουργία επτά σχολείων στις φυλακές, αγροτικής φυλακής για γυναίκες και πολλά.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες επί των ημερών του να αντιμετωπιστούν και ποινικά οι δράσεις συμμοριών στις φυλακές, αναφέροντας την πρόσφατη δίωξη για εκτεταμένη εγκληματική δράση κρατουμένων μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, που βρίσκεται ήδη σε ανάκριση. Τέλος, ο Μιχάλης Καλογήρου τόνισε ότι είναι οπαδός της κοινής προσπάθειας για αντιμετώπιση των προβλημάτων και επισήμανε με έμφαση «δεν αντιδικούμε με κανέναν» για να προσθέσει ότι οι «δημόσιες καταγγελίες πρέπει να διερευνώνται και διερευνώνται αλλά πέραν των καταγγελιών πρέπει να υπάρχουν και προτάσεις».

Έκρυθμη η κατάσταση στις φυλακές

Σωρεία ερωτημάτων για το τι συμβαίνει πίσω από τους τοίχους και τις περιφράξεις των ελληνικών φυλακών θέτει η άγρια συμπλοκή, το βράδυ της Τετάρτης, στις φυλακές Κορυδαλλού όπου ένας ημεδαπός έχασε τη ζωή του και 11 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό.

Η Πολιτεία καλείται να απαντήσει για την αποτελεσματικότητα της φύλαξης των σωφρονιστικών καταστημάτων, πόσο ασφαλείς είναι οι ίδιοι οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι, και κατά πόσον διάφορες ομάδες κρατουμένων έχουν γίνει «κράτος εν κράτει» στις φυλακές.

Αλλεπάλληλες περιπτώσεις αποδράσεων, διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση κρατουμένων από συγκρατουμένους τους, είναι κοινός τόπος τα τελευταία χρόνια στις φυλακές.

Όσον αφορά τα σοβαρά επεισόδια της Τετάρτης, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, από τα επεισόδια ελαφρά έχει τραυματιστεί και ο αρχιφύλακας του καταστήματος.

Σύμφωνα με ενημέρωση από σωφρονιστικούς υπαλλήλους, η συμπλοκή συνέβη μεταξύ ρωσόφωνων και Αλβανών. Ο νεκρός ήταν τελικά ημεδαπός.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στα επεισόδια συμμετείχε μεγάλος αριθμός κρατουμένων του Ψυχιατρείου, κάποιοι εκ των οποίων έφεραν αυτοσχέδια μαχαίρια.

Οι απίστευτες καταγγελίες Αραβαντινού

Σε απίστευτες καταγγελίες, που επανήλθαν με δραματικό τρόπο στην επικαιρότητα, είχε προχωρήσει μέσω του ΣΚΑΪ ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας, Αντώνης Αραβαντινός.

Σύμφωνα με τον κ. Αραβαντινό δεσμοφύλακες ξυλοκοπούνται καθημερινά στις φυλακές και κρατούμενοι είναι υποταγμένοι στη βούληση των ισχυρών. «Δεν υπάρχει ελεγχος πουθενά» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατήγγειλε μάλιστα ότι προκειμένου να μην μιλάνε και να μην ελέγχουν, τέσσερις αρχιφύλακες των φυλακών Δομοκού, Χανίων, Κορυδαλλού αλλά και ο ίδιος, έχουν λάβει απειλητικά σημειώματα με λουλούδια και γλυκά σπίτι τους. Πρόσθεσε δε ότι έναν αρχιφύλακα τον απείλησαν ότι την επόμενη φορά θα βιάσουν τη γυναίκα του μπροστά στα μάτια του μέσα στο σπίτι του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, σήμερα το απόγευμα στο ψυχιατρείο κρατουμένων Κορυδαλλού, σημειώθηκε συμπλοκή κρατουμένων με έναν νεκρό και οκτώ τραυματίες, οι οποίοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

Επίσης, τραυματίστηκε ελαφρά ο αρχιφύλακας των φυλακών Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχουν επιληφθεί όλες οι αρμόδιες αστυνομικές και δικαστικές αρχές, ενώ το συμβάν ερευνάται από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αυτός είναι ο νεκρός κρατούμενος από την συμπλοκή στις φυλακές Κορυδαλλού

Ο Η.Φ. ήταν κρατούμενος για εμπρησμό σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ, για ληστείες και για κλοπές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο νεαρός κρατούμενος ήταν άνθρωπος της νύχτας όταν ήταν εκτός φυλακής.

Η αιματηρή συμπλοκή σημειώθηκε ανάμεσα σε Ρωσόφωνους και Αλβανούς κρατουμένους, με τους τελευταίους να φέρονται ότι άρχισαν την επίθεση χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα γνωστή η αιτία.

Τα αυτοσχέδια μαχαίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τους κρατούμενους οδήγησαν στο θάνατο του συγκεκριμένου κρατουμένου, με ελληνικό όνομα Η.Φ. ο οποίος έχει πιθανότατα ρωσοποντιακή καταγωγή. Σύμφωνα με πηγές των φυλακών ο κρατούμενος σφάχθηκε με άγριο τρόπο όπως είχε συμβεί με τον Αλβανό κακοποιό Άρμπερ Μπάκο στα μέσα Ιανουαρίου 2019.

Στην συμπλοκή, η οποία διήρκεσε πέντε λεπτά, συμμετείχε μεγάλος αριθμός κρατουμένων του Ψυχιατρείου ωστόσο σύμφωνα με πηγές των φυλακών η κατάσταση εξακολουθούσε να είναι έκρυθμη για τουλάχιστον μία ώρα μετά στις φυλακές Κορυδαλλού.