Αρχική Eπικαιρότητα Ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδομα ενοικίου

Ξεκινούν οι αιτήσεις για επίδομα ενοικίου

Ξεκινά εντός των επόμενων ημερών η υποβολή αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, καθώς χθες το απόγευμα δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση για το σχετικό πρόγραμμα.

Τα ποσά που επιδόματος κυμαίνονται από 70 έως 210 ευρώ ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού ενώ τα εισοδηματικά κριτήρια κλιμακώνονται από 7.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό μέχρι και τα 21.000 ευρώ.

Τα κριτήρια της ακίνητης περιουσίας κυμαίνονται από 120.000 έως 180.000 ευρώ, ενώ και για την κινητή περιουσία προβλέπονται κλιμακωτά όρια από 7.000 έως 21.000 ευρώ.

Από το εισόδημα που προσμετράται για το επίδομα ενοικίου εξαιρούνται τα ποσά του επιδόματος παιδιού και των προνοιακών αναπηρικών επιδομάτων.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο αλλά και μέσω των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Ηλεκτρονικό μισθωτήριο

Για τη χορήγηση του επιδόματος απαιτείται η δήλωση και αποδοχή του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου.

Το μισθωτήριο θα πρέπει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και για το σύνολο της περιόδου χορήγησης του επιδόματος.

Επίσης μέχρι 31/12/2019 πρέπει η σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας να μεταφερθεί στο όνομα του αιτούντα ή μέλους του νοικοκυριού. Το επίδομα καταβάλλεται μηνιαίως και το δικαίωμα ισχύει από την 1η ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο υποβλήθηκε η αίτηση.

Κατά την πρώτη εφαρμογή και για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν Μάρτιο και Απρίλιο το δικαίωμα ισχύει από 01/01/2019.

Το επίδομα δεν καταβάλλεται εάν ο αιτών δεν έχει δηλώσει στην αίτηση για ένταξη στο πρόγραμμα αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο είναι δικαιούχος ή συνδικαιούχος.

Το επίδομα ανακαλείται σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένα ή περισσότερα μέλη νοικοκυριού συμμετέχουν σε παραπάνω από μία αιτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό δικαιούται να επανυποβάλει αίτηση για το πρόγραμμα μετά την πάροδο πέντε ετών και με την προϋπόθεση ότι έχουν επιστραφεί τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που έχουν δοθεί στον δικαιούχο. Επίσης ανακαλείται εάν μέσω των διασταυρώσεων διαπιστωθεί αναντιστοιχία ανάμεσα σε όσα δηλώθηκαν στην αίτηση και στην πραγματική κατάσταση του νοικοκυριού. Σε αυτή την περίπτωση το νοικοκυριό δικαιούται να επανυποβάλει αίτηση μετά την πάροδο έξι μηνών.

Προηγούμενο άρθροΣυνελήφθη ο ιδιοκτήτης του ταύρου που σκότωσε τον 71χρονο άνδρα στην Αρχαία Κόρινθο
Επόμενο άρθροΟ προπονητής των επιτυχιών Γιώργος Καραπάνος στο πλευρό του Δημήτρη Καμπόσου (Βίντεο)