Αρχική Ν. Αρκαδίας Καταγγελία σοκ για τη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης – «Βραδυφλεγής βόμβα»και φόβος για...

Καταγγελία σοκ για τη Βιομηχανική Περιοχή Τρίπολης – «Βραδυφλεγής βόμβα»και φόβος για μεγάλη έκρηξη!

Για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που αφορά τη Βιομηχανική Περιοχή της Τρίπολης ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο και εν τέλει αποφασίστηκε την Τετάρτη (6/3/2019) να υπάρξει μία συνάντηση του Δημάρχου (απουσίαζε από το δημοτικό συμβούλιο) με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και του δικηγόρου κ. Μιχαλόπουλου, προκειμένου να παρθεί μία απόφαση για το ζήτημα αυτό.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ κ. ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ο δικηγόρος Σταύρος Μιχαλόπουλος προχώρησε σε μία ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο για ένα σοβαρό θέμα που αφορά τη Βιομηχανική Περιοχή.

Αυτό που τόνισε είναι ότι στη ΒΙΠΕ λειτουργούσε για ελάχιστο χρονικό διάστημα ένα εργοστάσιο «Ηλιόσφαιρα» που έχει έκλεισε, πτώχευσε. Το δικαστήριο όρισε έμενα ως σύνδικο της πτώχευσης. Όταν έκλεισε αυτό το εργοστάσιο, που λειτουργούσε με κάποια επικίνδυνα αέρια, απαραίτητα για τη λειτουργία, για να κατασκευαστούν αυτά τα πάνελ, δε έγινε από καμία υπηρεσία η απαραίτητη απορρόφησης αυτών των αερίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από αρμόδιες υπηρεσίες ως εξαιρετικά επικίνδυνα. Θεώρησα σκόπιμο το Φεβρουάριο του 2018 να υποβάλλω διάφορες αναφορές στις υπηρεσίες που  έκρινα αν επιληφθούν του θεάματος, μεταξύ των οποίων και στον Δήμο μας. Αμφιβάλλω αν έχετε λάβει γνώση αυτής της αναφοράς και έκρινα σκόπιμο, ομολογώ με ενόχληση από επικεφαλής δημοτικής παρατάξεως, να σας ενημερώσω.

Τον Οκτώβριο του 2018 έγινε μια ανάφλεξη στο συγκεκριμένο εργοστάσιο, όλος ο χώρος έχει χαρακτηριστεί ως μια βραδυφλεγής βόμβα μέσα στην πόλη. Υπάρχουν επιχειρηματίες που παρευρίσκοντο εδώ, που δραστηριοποιούνται στη ΒΙΠΕ και αμφιβάλλω αν σας έχουν ενημερώνει.

Στην αναφορά αναφέρω όλα τα επικίνδυνα αέρια που βρίσκονται στο εργοστάσιο και γνωρίζω ότι ο δήμος δεν έχει δυνατότητες παρεμβάσεως για να το λύσει.

Αυτό που θα ήθελα είναι ως συμβούλιο να πιέσετε προς οποιαδήποτε κατεύθυνση έτσι ώστε αυτοί οι οποίοι μπορούν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, να το πράξουν.

Όταν έγινε η έκρηξη πριν από 4 μήνες, η πυροσβεστική υπηρεσία που μετέβη, κάποια στιγμή σήκωσε τα χέρια ψηλά και είπε ότι ακόμα και με τον εξοπλισμό που έχουμε, δεν μπορούμε να μπούμε μέσα.

Όλη η ΒΙΠΕ και ειδικά αυτή η επιχείρηση έχει χαρακτηρίσει ως «Σεβέζο» (πόλη της Βορείου Ιταλίας που το 1976 υπέστη μία πρωτοφανή οικολογική καταστροφή από μαζική διαρροή διοξίνης από εργοστάσιο παραγωγής τριχλωροφαινόλης), δεν θέλω να πανικοβάλλω κανέναν και ανά πάσα ώρα και στιγμή, τα αέρια ερχόμενα σε επαφή με το νερό εκρήγνυται. Δεν ξέρω ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες σε αυτό το θέμα.

Πρέπει να ασκηθεί πίεση προς την εταιρεία που αγόρασε τα αέρια, διότι ξέρει και πώς να τα αποσύρει.

Το εργοστάσιο είναι υποθηκευμένο στην Τράπεζα Πειραιώς και έχει ξεκινήσει διαδικασία πλειστηριασμού. Όταν την ενημέρωσα, μόνο που δεν με κυνήγησε. Η τράπεζα έχει ενημερωθεί.

ΟΙ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Ο Κώστας Τζιούμης είπε ότι το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και πρέπει να κινηθούμε προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ σημείωσε ότι ποτέ δεν υπήρξε ενημέρωση στο δημοτικό συμβούλιο για το ζήτημα αυτό.

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης είπε ότι αν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά, αναρωτήθηκε τι κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο Νίκος Τσιαμούλος μίλησε για βόμβα επικίνδυνων αεριών και τόνισε ότι εδώ και ένα χρόνο γνωρίζει η δημοτική αρχή το ζήτημα και δεν ενημέρωσε ποτέ το δημοτικό συμβούλιο. Κάποιες υπηρεσίες χρειάζονται βούρδουλα. Εμένα δεν μου προξενεί εντύπωση ότι δεν έκανε τίποτα η δημοτική αρχή, διότι αν είχε ευαισθησία θα είχε κάνει κάτι για να μην δημιουργηθεί η άλλη οικολογική βόμβα στον Άγιο Βλάση. Περιμένω από τον Δήμαρχο να με εντάξει σε αυτή την επιτροπή διότι έχω επιδείξει μεγάλη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος.

Ο Διονύσης Φραγκούλης τόνισε ότι είναι αδιανόητο ότι είναι γνωστό από πέρυσι στη δημοτική αρχή και δεν ξέρει κανείς τίποτα. Είναι εγκληματική αυτή η αμέλεια. Ελλάς το μεγαλείο σου. Πρέπει άμεσα να γίνουν ενέργειες. Η Διοίκηση της ΒΙΠΕ που οι επιχειρήσεις τους απειλούνται άμεσα, τι κάνουν; Πρέπει να δράσουμε άμεσα.

Ο Δημήτρης Νικολάου τόνισε ότι πέρα από τις ευθύνες κυβέρνησης, περιφέρειας και ενδεχομένως δήμου, είμαστε υπεύθυνοι κι εμείς από σήμερα και μετά που λάβαμε γνώση και σαν δημοτική αρχή και να πιέσουμε τη ΒΙΠΕ και την Περιφέρεια. Οι ευθύνες δεν είναι γενικές, έχουν ποινικές ευθύνες, όσοι αφήνουν να εξελιχτεί μια τέτοια υπόθεση. Προτείνω ως δημοτικό συμβούλιο να πάρουμε απόφαση που θα απευθυνόμαστε στους πάντες. Δεν συμφωνούμε με τις επιτροπές, να παρθεί μια ξεκάθαρη απόφαση.

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι πρέπει να λάβει μια πρωτοβουλία του Δήμου και να υπάρξει μία επιτροπή για να έρθει σε επαφή με τη ΒΙΠΕ και να γίνουν συγκεκριμένα βήματα. Στόχευση πρέπει να είναι το Υπουργείο και η Τράπεζα.

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γιώργος Θεοδωρακόπουλος είπε ότι οι βόμβες της Αγίας Τριάδας και της Αγίου Βλάση δημιουργήθηκαν όταν πατήθηκε το κουμπί από εκείνους που πρωτοστάτησαν για να κλείσει το Πλάτωμα.

«Αν διαφωνεί και είναι πάνω από το ΣτΕ , μία ευρωπαϊκής επιτροπής, τότε είναι ο Θεός. Να βουτάει τη γλώσσα του πριν μιλήσει.» απάντησε ο Νίκος Τσιαμούλος στον Γιώργο Θεοδωρακόπουλο.

«Το τμήμα εμπορίου και η αποκεντρωμένη έχουν την ευθύνη» είπε ο Αντιδήμαρχος Σωτήρης Παπαδημητρίου. Εμείς αναπτύξαμε για αλληλογραφία, ότι δεν κοινοποιήθηκε στους αρχηγούς, έχει να κάνει ότι πρέπει τέτοια θέματα να μην γίνουν ευρέως γνωστά.

Τη λύση της «έκτακτης ανάγκης» πρότεινε ο Γιάννης Γεωργούλης.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τάσος Κακλαμάνος πρότεινε το θέμα να «κλείσει» εκεί και την επόμενη μέρα οι επικεφαλής με τον Δήμαρχο και τον κ. Μιχαλόπουλο να συναντηθούν και να συναποφασίσουν.

Πηγή: kalimera-arkadia.gr