Αρχική Ν. Αχαΐας Τα μπάζα απειλούν την Πάτρα-Φόβοι για εναπόθεσή τους ακόμα και σε κοινόχρηστους...

Τα μπάζα απειλούν την Πάτρα-Φόβοι για εναπόθεσή τους ακόμα και σε κοινόχρηστους χώρους

Σε “Γόρδιο δεσμό” που όπως φαίνεται προς το παρόν δεν έχει λύση, εξελίσσεται το θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων (μπάζα) τα οποία προέρχονται από κτίρια τα οποία βρίσκονται στον πολεοδομικό ιστό της Πάτρας.

Το κλείσιμο της Ξερόλακκας στους ιδιώτες και ιδιαίτερα σε αυτού του τύπου τα «αστικά απορρίμματα» προκάλεσε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων καθώς όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα μίσθωσης κάδων για τη συλλογή μπάζων από επισκευαστικές και όχι μόνο εργασίες σε ακίνητα, βρέθηκαν σε αδιέξοδο καθώς ουσιαστικά δεν εχέουν που να τα εναποθέσουν.

Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι, ανά πάσα στιγμή να βρεθεί η πόλη αντιμέτωπη με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση μπάζων ακόμα και σε κεντρικά σημεία καθώς η μοναδική λύση που υπάρχει είναι αυτή της μεταφοράς τους σε χώρο που διαθέτει ιδιώτης . Ο τριπλασιασμός όμως της τιμής εναπόθεσης εκεί των μπάζων, δημιουργεί απαγορευτικά τόσο για τους ιδιώτες οι οποίοι θέλουν να τα απομακρύνουν από ακίνητα που επισκευάζουν ή επισκευάζουν αλλά και για τους μεταφορείς, καθώς  το καθεστώς που έχει διαμορφωθεί είναι μονοπωλιακό με αποτέλεσμα να έχει εκτινάξει το κόστος.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός πως παρόλο που οι επιχειρήσεις ενοικίασης κάδων και μεταφοράς μπάζων διπλασίασαν τις τιμές, καλούνται να πληρώνουν και από την τσέπη τους, προκειμένου να διαχειριστούν με νόμιμο τρόπο τα υλικά αυτά.

Όπως υποστηρίζουν οι επαγγελματίες του είδους, παρόλο που είναι πιστοποιημένοι και διαθέτουν νόμιμες άδειες εναπόθεσης των συγκεκριμένων υλικών στην Ξερόλακκα , η απόφαση του Δήμου για το κλείσιμό της φέρνει την πόλη αγκαλιά με την εμφάνιση μπάζων ακόμα και σε κοινόχρηστους χώρους.

Πηγή: patrastimes.gr