Αρχική Eπικαιρότητα ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά και πότε θα πληρωθεί η πρώτη...

ΕΝΦΙΑ: Πότε θα έρθουν τα εκκαθαριστικά και πότε θα πληρωθεί η πρώτη δόση

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά και συγκεκριμένα τον Ιούλιο σχεδιάζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων να τρέξει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ τον οποίο θα κληθούν να πληρώσουν φέτος πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ, προβλέπει όχι μόνο την επίσπευση της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Μαρτίου αλλά και την τήρηση των προβλεπόμενων προθεσμιών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων έως τις 30 Ιουνίου όπως προβλέπει ο νόμος. Η τήρηση του χρονοδιαγράμματος θα επιτρέψει την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ μέσα στον Ιούλιο έτσι ώστε η πληρωμή του να ξεκινήσει από τον Αύγουστο και να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Ο φόρος ακινήτων, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπολογιστεί με βάση τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα με τις οποίες υπολογίστηκε και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 και όχι αυτές που θα προκύψουν μετά την νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Από τη στιγμή που ο φόρος ακινήτων θα υπολογιστεί με τις ίδιες τιμές ζώνης η μοναδική αλλαγή που θα αποτυπωθεί στα φετινά εκκαθαριστικά θα είναι η μείωση του φόρου έως και κατά 60-100 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Πηγή: newsbeast.gr