Αρχική Ν. Κορινθίας Κτηματολόγιο: Καταργούνται «κρυφές» χρεώσεις και τέλη – Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση...

Κτηματολόγιο: Καταργούνται «κρυφές» χρεώσεις και τέλη – Σε ποιες περιοχές δόθηκε παράταση στον Δ.Κορινθίων και Λουτρακίου-Αγ.Θεοδώρων

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία δηλώσεων των ακινήτων στο Κτηματολόγιο φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος, καταργώντας «κρυφές» χρεώσεις και τέλη.

Το σχέδιο νόμου καταργεί το τέλος ύψους 5 ευρώ για την υποβολή αίτησης διόρθωσης ή ένστασης για τη διόρθωση των προσωρινών κτηματολογικών στοιχείων της ανάρτησης, η οποία υποβάλλεται μόνο στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

Παράλληλα, καταργεί και κάθε άλλη χρέωση για έγγραφα, πιστοποιητικά, αντίγραφα αποσπασμάτων, που εκδίδονται (κατόπιν αιτήματος) από τα υποθηκοφυλακεία ή τα κτηματολογικά γραφεία, για να συνυποβληθούν με την αίτηση εξέτασης πρόδηλου σφάλματος.

Τα συγκεκριμένα έγγραφα χρεώνονταν -σύμφωνα με το Έθνος- έως και 3,5 ευρώ ανά σελίδα σε ορισμένα υποθηκοφυλάκεια, γεγονός που οδηγούσε σε μεγάλες χρεώσεις, καθώς, παραδείγματος χάριν, τα συμβόλαια ενός διαμερίσματος σε πολυκατοικία είναι πολυσέλιδα.

Με το ίδιο σχέδιο νόμου θα προβλέπονται διαδικασίες- εξπρές για την εξέταση των ενστάσεων των πολιτών.

Συγκεκριμένα, θα ορίζεται προθεσμία δύο μηνών για την εξέταση των ενστάσεων, με δυνατότητα παράτασης για ακόμη δύο μήνες ύστερα από συγκεκριμένη αιτιολόγηση.

Σε ποιες περιοχές θα δοθεί παράταση

Ήδη, το Κτηματολόγιο ανακοίνωσε παράταση για τους (προκαποδιστριακούς) δήμους – κοινότητες: Αρχαίας Κορίνθου, Εξαμιλίων και Ξυλοκερίζης, του καλλικρατικού Δήμου Κορινθίων, και Αγίων Θεοδώρων, Ισθμίας και Λουτρακίου – Περαχώρας, του καλλικρατικού Δήμου Λουτρακίου – Αγίων Θεοδώρων