Αρχική Eπικαιρότητα Θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Θρίλερ με την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ στην Ελλάδα

Στον αέρα είναι η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ.

Οι θεσμοί είναι αμετακίνητοι στην απαίτηση τους για εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση ύψους περίπου 1 δισ ευρώ, έπειτα από την ολοκλήρωση του EuroWorking Group (EWG) στις Βρυξέλλες.

Από εκεί και πέρα «ή θα εγκρίνει το Eurogroup τη δόση του ενός δισ. στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου ή δεν θα την… εγκρίνει τώρα αλλά τον Απρίλιο» είπε πηγή της Ευρωζώνης που μίλησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ την Παρασκευή. .

Η πηγή της Ευρωζώνης τόνισε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο μετά τη συνεδρίαση των επιτελών των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγκριθεί η δόση του περίπου ενός δισεκατομμυρίου, από την ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος, στο Eurogroup της επόμενης Δευτέρας ή διαφορετικά το αργότερο στο Eurogroup του Απριλίου.

Οι θεσμοί ενημέρωσαν τους εκπροσώπους των κρατών-μελών της Ευρωζώνης για τα ανοιχτά θέματα στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έλαβε η Ελλάδα για τη μεταμνημονιακή εποχή, όπως καταγράφονται στη δεύτερη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.

Τα σημεία όπου βγήκαν οι «κίτρινες» κάρτες είναι ο νέος νόμος που θα δεχτεί το νόμο Κατσέλη, για το οποίο όμως ενδέχεται να υπάρξουν εξελίξεις πολύ σύντομα, οι ιδιωτικοποίησεις στον τομέα του φυσικού αερίου και η αποτελεσματικότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

Ο Τσίπρας έκθετος από… την έκθεση Κομισιόν τρέχει να μαζέψει τ’ ασυμμάζευτα

«Η Ελλάδα δεν βρίσκεται πια στο πλαίσιο κάποιου μνημονίου, δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά συμβουλές». Με αυτή τη δήλωση και έκδηλη αμηχανία, ο πρωθυπουργός προσπάθησε χθες να υποβαθμίσει την εικόνα που ανέδειξε η έκθεση της Κομισιόν για την πραγματική κατάσταση στην ελληνική οικονομία.

Κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε – για άλλη μία φορά – να ρίξει την ευθύνη στα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, εκφράζοντας, δήθεν, την απορία του «για τη σύγχυση από μέρους ελληνικών ΜΜΕ», επειδή ανέδειξαν τις ενστάσεις και τις «κίτρινες» κάρτες της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά τον περασμένο Αύγουστο και το τυπικό τέλος του προγράμματος.

«Είμαστε συνεργάτες και δεν βρισκόμαστε στο σημείο που ήμασταν, όταν εσείς ήσασταν οι δανειστές και εμείς οι δανειζόμενοι», είπε ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας προφανώς να ξεχαστούν οι όροι της μεταμνημονιακής εποπτείας και ο λόγος για τον οποίο συντάσσονται εκθέσεις, ενώ υπογράμμισε ότι Κομισιόν και κυβέρνηση βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία και εργάζονται με κοινό στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος επίτροπος κ. Μοσκοβισί στήριξε το προεκλογικό αφήγημα του κ. Τσίπρα, δηλώνοντας μπροστά στις κάμερες ότι η ελληνική οικονομία είναι στη φάση της ανάκαμψης και πως παρουσιάζει σημαντικές επιδόσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε μείωση της ανεργίας.

«Ελπίζω και αναμένω ότι τον Μάρτιο θα υπάρχουν σημαντικά, θετικά αποτελέσματα και αυτό θα αποτελέσει ξεκάθαρο σημάδι προς τις αγορές που θα δείξει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο», σημείωσε, σε διπλωματική γλώσσα, αναφερόμενος στις εκκρεμότητες των λιγνιτικών μονάδων και το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη.

Χωρίς δε να δεχθεί σχετική ερώτηση, ο απερχόμενος Γάλλος επίτροπος σημείωσε την «ισχυρή βούληση» εκ μέρους των ελληνικών αρχών για συνεργασία και αισθάνθηκε την ανάγκη να διευκρινίσει ότι αυτή η συνεργασία «δεν είναι μασκαρεμένο μνημόνιο, αλλά, συζητήσεις και συνεργασία».

Ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στις ημέρες που απομένουν ως το επόμενο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, ενώ λίγο αργότερα, όταν πήγε στη Βουλή προειδοποιούσε την κυβέρνηση να μη χάσει τους στόχους της – σ.σ. αυτό που ήδη συμβαίνει δηλαδή – λόγω της προεκλογικής περιόδου.

«Αυτή η προεκλογική περίοδος να μην κάνει τους υπεύθυνους να χάσουν τους στόχους τους», είπε ο κ. Μοσκοβισί ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει τις μεταρρυθμίσεις, όπως έχει δεσμευθεί. Νωρίτερα, πάντως, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα είχε κάνει λόγο για «εξαιρετική πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις».
Η σχετικά ασφαλής πρόβλεψη του Μαξίμου ότι οι Βρυξέλλες δεν θα αντιδρούσαν προεκλογικά ακόμα και αν η κυβέρνηση δεν τηρούσε τη συμφωνία του Αυγούστου, επειδή δεν επιθυμούν να «σκάσει» θέμα Ελλάδας που θα έθετε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προ των ευθυνών τους και θα ενίσχυε τις αντιευρωπαϊκές φωνές στις ευρωεκλογές, βγαίνει στο Μαξίμου, όχι όμως στο 100%.

Οι Βρυξέλλες, εδώ και μήνες, δεν αντέδρασαν στα κύματα προσλήψεων στο Δημόσιο, δεν έλεγξαν την επιδοματική πολιτική, δεν μίλησαν για την εξέλιξη των οφειλών του Δημοσίου που αυξάνονται μήνα με το μήνα, ούτε καν του προγράμματος ιδιωτικών επενδύσεων και άλλων μεταρρυθμίσεων που έχει συμφωνηθεί. Η έκθεση ωστόσο ήταν μία προειδοποίηση που τάραξε τα νερά μίας οικονομίας που βρίσκεται σε στασιμότητα και λόγω του προεκλογικού κλίματος που έχει «παγώσει» τα πάντα δεν πρόκειται να κινηθεί πριν τις επόμενες εκλογές.