Αρχική Ν. Κορινθίας Κ.Σαρχάνης: “Μύθοι και αλήθειες για την υδροδότηση του Δήμου Σικυωνίων”

Κ.Σαρχάνης: “Μύθοι και αλήθειες για την υδροδότηση του Δήμου Σικυωνίων”

Η μυθολογία στην σύγχρονή της εκδοχή αποτυπώνεται στους σημερινούς τοπικούς άρχοντες που ως άλλοι Αίσωποι διηγούνται τα δικά του παραμύθια…

Η Κόρινθος, πρωτεύουσα του νόμου και υπό την αιγίδα των υπουργείων και της κεντρικής κυβέρνησης, έφτιαξε τη δίκη της τεχνητή καταβόθρα, αδειοδοτήθηκε και ήδη υδροδοτείται κάμποσα χρόνια τώρα στη σκιά του Δήμου Σικυωνίων….

Πόσα κυβικά αλήθεια αξιοποιεί; Γνωρίζει κανείς; Η καλύτερα το ερώτημα είναι “θέλει να μάθει κανείς;”

Δύο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα!

Οι δήμοι Κορινθίων και Σικυωνίων ζητούν την αξιοποίηση των πηγών χωρίς να γνωρίζουν το δυναμικό τους και τα ετήσια αποθέματα. Λειτουργούν σαν να μη θέλουν ποτέ να μάθουν. Και η Κόρινθος καλά κάνει… το Κιάτο; Ο Δήμος Σικυωνίων που είναι πάντα ένα βήμα πίσω και δεν αξιοποιεί ούτε λίτρο τι κάνει; Η αρμόδια υπηρεσία της διεύθυνσης υδάτων εθελοτυφλεί, η Κόρινθος στρουθοκαμηλίζει, το Κιάτο γαβγίζει δεμένο με κολάρο στο κάγκελο της ανικανότητας του προσωποκεντρισμου και της δημαγωγίας…

Το αντλιοστάσιο της Κορίνθου σε πλήρη λειτουργία, ανεξέλεγκτη … και το αντλιοστάσιο του Κιάτου, όμορφο, συμπαγές, σοβατισμένο, καλύτερο της Κορίνθου, φαίνεται ποιο λειτουργικό αλλά είναι ΑΝΕΝΕΡΓΟ !!! Γεμάτο με αέρα κοπανιστό. Μια τρύπα στο νερό… Λεπτομέρειες…

Και η εξαγγελία για Νερό Στυμφαλίας στην παραλιακή ζώνη;; Μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς ως μια Μυθική πραγματικότητα …. ή μήπως ένας πραγματικός μύθος;;; Πάντως έχει ήρωα αλλά και πολλόυς κομπάρσους για χειροκρότημα… το σίγουρο είναι ότι το παραμύθι δεν έχει νεράιδα γιατί δεν έχει πηγαίο νερό! Αυτό άλλος το αξιοποιεί και μάλιστα ανεξέλεγκτα υπό την ανοχή των αρμοδίων υπηρεσιών αλλά και την άγνοια των λοιπών μνηστήρων.

Και οι τοπικοί άρχοντες καλά χειροκροτούν γιατί αναμένουν τα ανταποδοτικά έργα; Μεγάλη κουβέντα τα ανταποδοτικά… σε τι; Στο νερό; Γιατί ποιος είναι ο ιδιοκτήτης και θέλει ανταποδοτικά; Όχι το νερό δεν έχει ιδιοκτήτη παρά μόνο το κράτος που οφείλει να στηρίξει ανιδιοτελώς την ορθή και αειφόρο αξιοποίησή του προς όφελος του πολίτη πέρα και πάνω από τοπικιστικά συμφέροντα ιδιοτέλεια και καιροσκοπισμό…. η νομοθεσία είναι σαφής και ξεκάθαρη στο θέμα αυτό και οφείλουν όλοι οι αρμόδιοι να το γνωρίζουν και να μη δημαγωγούν με πολιτική σκοπιμότητα.

Πηγές Στυμφαλίας! Πλούσιες διάχυτες … μα πως αλλιώς θα ταυτίζονταν με τις στυμφαλίδες όρνιθες! Εκφορτίζουν μέρος του μεγάλου καρστικου υδροφόρου ορίζοντα της Ζηριας, αρίστου ποιότητας και με δυνητικά αποθέματα που σύμφωνα με τα σχέδια διαχείρισης ξεπερνούν τα 60 εκ κυβικά μέτρα το χρόνο… Η ετήσιά τους παροχή δυστυχώς παραμένει άγνωστη…. το 70% των κατοίκων του Νόμου υδροδοτείται ή αναμένεται να υδροδοτηθεί και κανείς δεν ξέρει το δυναμικό των πηγών σε νερό… κάτι τουλάχιστον απογοητευτικό για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος…

Στη Δρίζα εντοπίζεται το κύριο μάτι της πηγής, εντός του οικισμού με τα μαγαζιά και τις κατοικίες παράπλευρα του πηγιαίου μετώπου… Όμορφη εικόνα, αλλά και περιβαλλοντικά ευάλωτη για την ποιότητα του νερού! Ίσως οι κάτοικοι να ενημερωθούν από τις αρμόδιες αρχές για τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας τρωτότητας των πηγών. Μέτρα που έχουν νομικά κατοχυρωθεί με τα αναθεωρημένα Σχέδια Διαχείρισης και που αναμένεται να αυστηροποιηθούν με τη νέα αναθεώρηση το 2022. Σήμερα προβλέπεται ακτίνα προστασίας της τάξης των 600 μέτρων, η οποία για τις πηγές της Δρίζας αναμένεται με την επικείμενη αναθεώρηση να ξεπεράσει τα 1000 ή και 2000 μέτρα όπου δεν θα επιτρέπεται καμία σημειακή η διάχυτη δυνητική εστία ρύπανσης….

Η τρωτότητα των πηγών μεγάλη και ενδεχομένως όχι μόνο για τα Κιόνια και τη Στυμφαλία, αλλά και για τους υπόλοιπους οικισμούς περιμετρικά της λίμνης να απαιτηθούν έργα αποχέτευσης και βιολογικής επεξεργασίας 2ου και 3ου βαθμού. Θα θεσπιστούν ζώνες προστασίας περιμετρικά των πηγών για τη διασφάλιση της ποιότητας του υπόγειου νερού, για τις οποίες οι κάτοικοι οφείλουν να ενημερωθούν, καθώς οι ζώνες απαγόρευσης αναμένεται να προκαλέσουν αλλαγές στις υφιστάμενες δραστηριότητες είτε αφορούν τον πρωτογενή τομέα είτε το δευτερογενή και τριτογενή. Υφιστάμενες δραστηριότητες αναμένεται να κλείσουν και επικείμενες να μην αδειοδοτηθούν ποτέ εξαιτίας των υδρευτικών πηγών. Η κεντρική δημοτική αρχή οφείλει να ενημερώσει τους πολίτες και να επισπεύσει τις σχετικές μελέτες περιβαλλοντικής αναβάθμισης, ώστε με την εφαρμογή του αυστηρού πλαισίου της νομοθεσίας για την προστασίας του πόσιμου νερού να μην βρεθούμε προ εκπλήξεων και αθωράκιστοι.

Οι τοπικοί άρχοντες πριν χειροκροτήσουν οφείλουν να ενημερωθούν και να ενημερώσουν τους συντοπίτες τους για τις επικείμενες αλλαγές που επιβάλει η νομοθεσία από την αξιοποίηση των πηγών. Έτσι λοιπόν μαζί με τις βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις για νέες γεωτρήσεις και επεκτάσεις αρδευτικών δικτύων, τα τοπικά συμβούλια θα πρέπει να διεκδικήσουν από την κεντρική δημοτική αρχή πιο μεσοπρόθεσμες και πιο ουσιαστικές δράσεις όπως την έναρξη των προβλεπόμενων ειδικών μελετών περιβαλλοντικής αναβάθμισης και τη θέσπιση νέων χρήσεων γης στα πλαίσια της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής των πηγών.

Αξιοποιήθηκε από τη νυν δημοτική αρχή η περίφημη γεώτρηση του Αείμνηστου Δημάρχου κ. Γεωργίου Γιαννόπουλου στην περιοχή “Σκάλες” Κεφαλαρίου! Ναι λειτουργεί, δεν είναι μύθος και μάλιστα εκμεταλλεύεται επιτέλους τον πλούσιο καρστικο υδροφόρο των ασβεστόλιθων της Ζηριας. Νερο άφθονο με άριστα ποιοτικά χαρακτηριστικά που όμως όπως αναφέρα και για τις πηγές, για την προστασία του απαιτεί μια σειρά μελετών οριοθέτησης ζωνών προστασίας για τις οποίες θα πρέπει να ενημερωθεί και να συμβάλει η τοπική κοινωνία!

Συνοψίζοντας η ιστορική στιγμή υδροδότησης της παραλίας ζώνης του Κιάτου δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αξιοποίηση μιας γεώτρησης της λεγόμενης Γιαννοπουλου από την περιοχή του Κεφαλαρίου και μιας επικείμενης υφιστάμενης του Καισαριου που συμπληρώνουν τις ήδη αξιοποιήσιμες Βελινας και Χούνης Κλημεντιου. Όχι πηγες Στυμφαλίας δεν περιλαμβάνει! Όλα αυτά με άγνωστο προς το παρόν λειτουργικό κόστος!

Κλείνοντας θέλω να τονίσω ότι ακομα και τώρα δεν είναι αργά να εξεταστεί η φυσική ροη νερού από τη γεώτρηση Γιαννοπουλου και τις πηγες Δριζας προς το Κιάτο διαμέσου του Ασωπου ποταμού. Η Κόρινθος τα κατάφερε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων γιατί όχι το Κιάτο που βρίσκεται πολύ πιο κοντά!

Το νερό αποτελεί ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά στη ζωή μας, χωρίς αυτό δεν υπάρχει ζωή! Όχι στην αλόγιστη χρήση, όχι στην εμπορευματοποίηση, όχι σε πολιτικές σκοπιμότητες και ιδιοτελή συμφέροντα.

Μετά τιμής

Κωνσταντίνος Σαρχάνης

Υποψήφιος Δήμαρχος Σικυωνίων