Αρχική Ν. Μεσσηνίας Τέσσερα σημεία πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία του Δήμου Καλαμάτας

Τέσσερα σημεία πρόσβασης ΑμεΑ στην παραλία του Δήμου Καλαμάτας

Τέσσερα σημεία για την εξυπηρέτηση αναπήρων, ώστε να κάνουν μπάνιο στη θάλασσα αυτόνομα, δημιουργούνται στο Δήμο Καλαμάτας. 

Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:

• η παραλία στη Μικρή Μαντίνεια που έχει διαμορφωθεί 230 μέτρα νότια του «Τουριστικού»,

• η παραλία πλησίον του «Φιλοξένια» στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου (Καλαμάτα),

• η παραλία του Κορδία και

• η παραλία στην περιοχή του Πάρκου του Αλμυρού.

Ήδη λειτουργούν 2 σημεία εξυπηρέτησης, με τους μηχανισμούς Seatrac, εδώ και χρόνια, έναντι του Ιερού Ναού της Ανάστασης και στο τέρμα της οδού Ναυαρίνου, κοντά στο «Φιλοξένια».
Με πρόταση του Δήμου Καλαμάτας, η συγκεκριμένη παρέμβαση εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και, συγκεκριμένα, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» – άξονας Προτεραιότητας 03 «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας», με αντικείμενο: «Προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών».

Η ένταξη της Πράξης αυτής έγινε με Απόφαση που υπέγραψε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και ΤΣ Ευγενία Φωτονιάτα και αφορά σε παρέμβαση προϋπολογισμού 184.750,50 € με το ΦΠΑ, όσο είναι και το επιλέξιμο ποσό δημόσιας δαπάνης, πράγμα που σημαίνει ότι ο Δήμος Καλαμάτας δε θα επιβαρυνθεί για την πραγματοποίηση αυτής της προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΙ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΣΕ 4 ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η πρόταση προβλέπει την προμήθεια του συνόλου του αναγκαίου εξοπλισμού για τη δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων θαλάσσιων προορισμών σε 4 σημεία του Δήμου Καλαμάτας.

Σκοπός είναι να υλοποιηθούν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις, ώστε να παρέχεται στα άτομα με κινητική αναπηρία ή περιορισμένη κινητικότητα (ηλικιωμένους, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση κ.λπ.) ολοκληρωμένη η αλυσίδα προσβασιμότητας, μέσω της κατασκευής εγκαταστάσεων και υποδομών που θα αφορούν στην ψυχαγωγία και την άθληση των ως άνω ατόμων.

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

Όλες οι κατασκευές και οι υποδομές που προτείνονται για τη διαμόρφωση των επιλεγμένων παραλιών έχουν μη μόνιμο χαρακτήρα, ενώ δύναται να τοποθετηθούν στην αρχή της θερινής περιόδου και να αφαιρεθούν μετά το πέρας της, χωρίς να αλλοιώσουν το περιβάλλον.

Οι προτεινόμενες κατασκευές – υποδομές, για να υλοποιηθεί η αλυσίδα προσβασιμότητας και να θεωρηθεί το παραθαλάσσιο μέτωπο φιλικό προς τα άτομα με αναπηρία, είναι:

1. Μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη για την αυτόνομη πρόσβαση ΑμεΑ στη θάλασσα (αμαξίδιο)

2. Διάδρομος παραλίας για ΑμεΑ

3. Μη μόνιμο, συναρμολογούμενο αποδυτήριο για ΑμεΑ

4. Ειδικά διαμορφωμένος χώρος σκίασης

5. Ντους

6. Πακέτο τηλεμετρίας

7. Φωτοσυναγερμός

8. Σήμανση

9. Χημική τουαλέτα για ΑμεΑ.

Πηγή: pna.gr