Αρχική Ν. Κορινθίας Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξέλιξη σημαντικών έργων...

Συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για την εξέλιξη σημαντικών έργων στην Κορινθία

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, πραγματοποιήθηκε εχθές Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019.

Στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας έγινε μια εξαιρετικά γόνιμη ανταλλαγή απόψεων και ενημερώθηκε αναλυτικά η Υπουργός για τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας. Συζητήθηκε η ανάγκη άμεσης και ολοκληρωμένης αξιοποίησης των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων, προκειμένου ο πολιτισμικός πλούτος του τόπου να αποτελέσει μοχλό για την πολιτιστική, αλλά και την τουριστική  ανάπτυξη.

Η βουλεύτρια, Μ. Θελερίτη, παρουσίασε ένα στρατηγικό σχέδιο καισειρά προτάσεων για άμεσες, αλλά και πιο μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, με βάση την  αναγκαιότητα και την ωριμότητα των έργων,που έχει προκύψει στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας και τους Δήμους.

Κομβικής σημασίας στο πλαίσιο των άμεσων παρεμβάσεων που προτάθηκαν στην Υπουργό είναι η επίσπευση της διαδικασίας έγκρισηςαπό το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) της μελέτηςγια την αποκατάσταση του κτιρίου του ΞΕΝΙΑ και την κατασκευή ανοιχτού/ υπαίθριου θεάτρου. Στόχος είναι το εν λόγω έργο να ενταχθεί στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ το ταχύτερο δυνατόν προκειμένου να προχωρήσουν οι προβλεπόμενες από την μελέτη ενέργειες.

Επίσης η βουλεύτρια Μ. Θελερίτη ενημέρωσε την Υπουργό για την ανάγκη εκπόνησης μελέτης για την Β’ φάση του Διαχειριστικού Σχεδίου της Αρχαίας Κορίνθου, ώστε να ενοποιηθούν οι αρχαιολογικοί χώροι από το Αρχαίο Λιμάνι μέχρι τον Ακροκόρινθο,  καθώς επίσης και για την ανάγκη εκπόνησης μελετών για την ολοκλήρωση τωναπαιτούμενων παρεμβάσεων στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου(επανέκθεση της  Ρωμαϊκής Αίθουσας), στον Ακροκόρινθο,στην Φράγκικη Μονή Ζάρακα (στην Στυμφαλία), ώστε όλα αυτά τα έργα να ενταχθούν στο χρηματοδοτικό πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Λόγω του μεγάλου και εξαιρετικά σημαντικού αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου της Κορινθίας, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν και να προχωρήσουν οι σχετικές χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση και επανάχρηση του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας και για την ανάδειξη της Αρχαίας Διόλκου. Εκπόνηση μελέτης απαιτείται επιπλέον για την ανάδειξη του Αρχαίου Σταδίου της Ισθμίαςκαι την κατασκευή έργων, αλλά και για την προώθηση όλων των απαλλοτριώσεων που αφορούν μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, στα οποία σημειώνονται υπερβολικές καθυστερήσεις στην εξέλιξη των εργασιών. Τέλος, θα πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού για την πρόσληψη μόνιμων αρχαιοφυλάκων και νυχτοφυλάκων, προκειμένου τα Μουσεία της Αρχαίας Νεμέας και Αρχαίας Σικυώνας να παραμένουν ανοιχτά σε όλη τη διάρκεια του έτους.

Με αφορμή το αναμενόμενο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού που αφορά την συγκρότηση περιφερειακής πολιτικής για τον σύγχρονο πολιτισμό, συζητήθηκαν επίσης μια σειρά παρεμβάσειςπου εχουν υποβληθεί από τους Δήμους στα προγράμματα του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης και την αναγκαιότητα σύνδεσή τους με άλλους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους,  ώστε να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική και συμπληρωματικότητα στην αξιοποίηση των προτεινόμενων έργων.