Αρχική Eπικαιρότητα Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Εντός των επόμενων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα ενοικίου

Εντός των επόμενων ημερών ξεκινάει η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων για το επίδομα ενοικίου, όπως εξήγγειλε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, στη συνέντευξη Τύπου για τα προνοιακά προγράμματα που αναπτύσσει ο Οργανισμός Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ) το 2019.

Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που συνέπεσε χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του ΟΠΕΚΑ, δόθηκαν στατιστικά στοιχεία για το επίδομα παιδιού, τα σχολικά γεύματα, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα και τις παροχές προς τους ανασφάλιστους υπερήλικες.

«Ο ΟΠΕΚΑ είναι ασπίδα για όλους τους πολίτες απέναντι στις πελατειακές σχέσεις και τη διαφθορά. Έγινε μέσα σε έναν χρόνο εγγυητής διαφάνειας και αξιοπρέπειας για όλους τους Έλληνες. Ήταν άθλος. Αναγνωρίζεται από τους Ευρωπαίους εταίρους μας ως μοναδικός ευρωπαϊκός προνοιακός θεσμός», σημείωσε η κ. Φωτίου, αποκαλύπτοντας πως οι δανειστές απαίτησαν κατά την πρώτη και δεύτερη αξιολόγηση να κοπούν τα περίπου 200 προνοιακά επιδόματα που δίνονταν από 120 διαφορετικές πηγές κατά 1 δισ. ευρώ, ώστε να δοθεί αυτό το ποσό για τη δημιουργία του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). «Εμείς αντιπροτείναμε το ΚΕΑ να χρηματοδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και, συγχρόνως, υποσχεθήκαμε και υλοποιήσαμε μία τεράστια μεταρρύθμιση, την ψηφιακή μετατροπή και οργάνωση του ανύπαρκτου κράτους πρόνοιας», είπε η κ. Φωτίου.

«Φτιάξαμε το ψηφιακό κράτος πρόνοιας με τον ΟΠΕΚΑ, 242 Κέντρα Κοινότητας σε αντίστοιχους δήμους και την ψηφιακή διεύθυνση κοινωνικής ένταξης και συνοχής του υπουργείου», τόνισε η κ.Φωτίου και συμπλήρωσε: «Σήμερα, αυτό το κράτος πρόνοιας αριθμεί στο υπουργείο 85 υπάλληλους, στον ΟΠΕΚΑ 260 και στα Κέντρα Κοινότητας 700, σύνολο 1.045 υπάλληλοι, όλοι με ΑΣΕΠ. Το υπουργείο, τα Κέντρα Κοινότητας και ο ΟΠΕΚΑ, διασυνδέονται με έξι βάσεις δεδομένων του κράτους για πρώτη φορά. Αυτό το μοναδικό σύστημα σε όλη την Ευρώπη μας έδωσε την απαιτούμενη προς τους δανειστές αξιοπιστία, που είχε καταρρακωθεί από το παλιό καθεστώς. Συγχρόνως, σχεδιάσαμε το ΚΕΑ με όρους καινοτόμους και μοναδικούς για την Ευρώπη. Παράλληλα, όταν οι δανειστές ζητούσαν την περικοπή των αναπηρικών επιδομάτων, αντιπροτείναμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας. Έτσι, διασώθηκαν όλα τα προνοιακά επιδόματα και, παρά τις «Κασσάνδρες» της καταστροφής, δεν κόπηκε ούτε ένα ευρώ».

«Μέσα σε έναν χρόνο, ο ΟΠΕΚΑ απέκτησε νέο οργανόγραμμα, νέους γενικούς διευθυντές και διευθύνσεις, εκλεγμένους με δημοκρατικές διαδικασίες, με το νέο νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τους πρώτους δημόσιους φορείς που τον εφαρμόζει. Απέκτησε έναν αγαπητό, έμπειρο και άξιο διοικητή, τον Στέλιο Πλιάκη, που ψήφισε η διακομματική επιτροπή της Βουλής και διοικητικό συμβούλιο που συνεδριάζει, τακτικά και συστηματικά, υπό την ηγεσία του, με συλλογικότητα και δημοκρατικές διαδικασίες», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την κ. Φωτίου, ο ΟΠΕΚΑ είναι ένας οργανισμός που τιμά το Δημόσιο, που υπερασπίζεται το δημόσιο συμφέρον και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες. «Αυτό είναι η μεγάλη προσφορά του ΟΠΕΚΑ στον ελληνικό λαό: Να ξαναεμπιστευτεί ο λαός τις δημόσιες υπηρεσίες και το κράτος», είπε η κ. Φωτίου και τόνισε: «Με τον ΟΠΕΚΑ αλλάζουμε και το προνοιακό μοντέλο. Γιατί, σήμερα, η ψηφιακή οργάνωσή του μας επιτρέπει κάθε μέρα να ελέγχουμε σε κάθε σημείο της Ελλάδας τις δαπάνες μας και τους ωφελούμενους που έχουμε. Αντίθετα από τη νεοφιλελεύθερη άποψη που θεωρεί ότι οι δαπάνες για την πρόνοια γίνονται μόνο σε εποχές ευμάρειας, εμείς πιστεύουμε ότι είναι αναπτυξιακές. Έχουν δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, δηλαδή, κάθε ευρώ που δίνεται στην πρόνοια επιστρέφει στο ΑΕΠ από 1,03 έως 1,6 ευρώ. Αλλάζουμε το μοντέλο της πρόνοιας, που δεν θα αφορά μόνο τα φτωχά στρώματα, άλλα και τα μεσαία. Είναι εντυπωσιακά τα στατιστικά στοιχεία που έχουμε, ο αριθμός των ωφελουμένων, οι οικογένειες, η σύστασή τους, τα παιδιά, οι ηλικίες, τα εισοδήματα, οι άνεργοι και οι μορφωμένοι, που ωφελούνται κάθε μέρα. Πριν από εμάς, κανείς δεν ήξερε ποιοι έπαιρναν τι και πόσα συνολικά, στην Ελλάδα», σχολίασε η κ. Φωτίου.

Όπως είπε, μέσα σε έναν χρόνο:

* Αναπτύχτηκαν προγράμματα που απευθύνονται στα 2/3 του πληθυσμού της χώρας.

* Τριπλασιάστηκε ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών. Για το 2019, αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018.

* Μπήκαν νέες βάσεις, ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν στα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου δήλωσε ότι, μέσα στο 2019:

* Ξεκινά το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για 260.000 νοικοκυριά, ένα διευρυμένο πρόγραμμα προστασίας της στέγης για τη μέση οικογένεια. Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΑ, το επίδομα θα δοθεί αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019. Συνεπώς, στην πρώτη πληρωμή που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο, θα καταβληθούν στους δικαιούχους τα επιδόματα που δικαιούνται για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο.

* Ανοίγει το πρώτο 10ήμερο του Μαρτίου η πλατφόρμα για το επίδομα παιδιού.

* Σταθεροποιείται από τον Απρίλιο σε μηνιαία βάση η καταβολή των αναπηρικών επιδομάτων.

* Δημιουργείται νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων.

* Διευρύνονται τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας (παιδικές κατασκηνώσεις-επιδότηση τρίτεκνων μητέρων).

* Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα και στα Εσπερινά Γυμνάσια και Λύκεια.

Από την πλευρά του, ο διοικητής του ΟΠΕΚΑ, Στέλιος Πλιάκης, υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός των προνοιακών πολιτικών τριπλασιάστηκε για το 2019, με αποτέλεσμα να αγγίζει τα 3,2 δισ. ευρώ έναντι 1 δισ. ευρώ το 2018. «Μπήκαν οι βάσεις ώστε οι παροχές του Οργανισμού να φτάσουν σταδιακά στα 2 εκατομμύρια νοικοκυριά», είπε ο κ. Πλιάκης, παρατηρώντας πως οι παροχές του Οργανισμού απευθύνονται σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα του ελληνικού πληθυσμού. «Το επίδομα παιδιού δόθηκε, το 2018, σε 926.000 οικογένειες, καλύπτοντας 1,6 εκατομμύρια παιδιά. Το 58% των δικαιούχων οικογενειών έχουν μέσο ετήσιο εισόδημα πάνω από 15.000 ευρώ», ανέφερε ο κ. Πλιάκης, διευκρινίζοντας ότι, στις 7 Μαρτίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα Α21 για το επίδομα παιδιού 2019. «Η πρώτη δόση του 2019 θα καταβληθεί στα τέλη Μαρτίου σε όλους όσοι θα έχουν υποβάλει αίτηση με βάση την περυσινή φορολογική δήλωση. Όπως συμβαίνει παγίως, όταν υποβληθούν οι φετινές φορολογικές δηλώσεις, θα ακολουθήσει επανυπολογισμός. Επίσης, στις 28 Φεβρουαρίου, θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του επιδόματος παιδιού από το 2018» συμπλήρωσε ο ίδιος.

«Για τη σταδιακή μετάβαση σε ένα σύστημα Κοινωνικής Πρόνοιας που ξεφεύγει από την παγίδα της ελάχιστης στήριξης μόνο για άπορους και βαριά περιθωριοποιημένους – την πολιτική, δηλαδή, που αποτελεί «στρατηγική επιλογή», όπως είπε, «για τους… ευαίσθητους των κάθε λογής ΔΝΤ και τους πολιτικούς των νεοφιλελεύθερων πολιτικών κομμάτων»» μίλησε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δημήτρης Καρέλλας.

Η πλατφόρμα για την επιδότηση ενοικίου έχει σχεδιαστεί στα πρότυπα της πλατφόρμας του κοινωνικού μερίσματος και του ΚΕΑ, εξήγησε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης ΑΕ (ΗΔΙΚΑ ΑΕ), Τάσος Τάγαρης. Ο ίδιος περιέγραψε τη διαδικασία της ηλεκτρονικής αίτησης, λέγοντας πως η είσοδος στην πλατφόρμα θα γίνεται με τους κλειδάριθμους του taxisnet, θα πιστοποιείται ο ΑΜΚΑ και θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα όλα τα απαραίτητα στοιχεία (προσωπικά, επικοινωνίας, εισοδήματα, περιουσιακά στοιχεία, σύνθεση νοικοκυριού, κ.ά.), ενώ ο δικαιούχος θα πρέπει να συμπληρώνει τον αριθμό του μισθωτηρίου συμβολαίου του. «Εφόσον απαιτείται συναίνεση από άλλα μέλη του νοικοκυριού, αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζεται, πριν υποβληθεί η αίτηση, όπως συμβαίνει παγίως στα προνοιακά προγράμματα. Αν κάποιο από τα στοιχεία δεν είναι επικαιροποιημένο, θα δίνεται η δυνατότητα επικαιροποίησής του στα Κέντρα Κοινότητας με την υποβολή δικαιολογητικών», τόνισε ο κ. Τάγαρης.

Παράλληλα, με βάση τα στοιχεία του ΟΠΕΚΑ, μέσα σε έναν χρόνο, καλύφθηκαν 1,6 εκατομμύρια παιδιά σε όλη την Ελλάδα από το επίδομα παιδιού, ενώ αύξηση είδαν πάνω από 870.000 οικογένειες. Επίσης, παρέχονται σχολικά γεύματα σε 153.000 παιδιά σε πάνω από 1.000 δημοτικά σχολεία.

Αναφορικά με τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα, στις δράσεις του ΟΠΕΚΑ περιλαμβάνονται η ίδρυση Ενιαίας Αρχής Πληρωμών των αναπηρικών επιδομάτων, η απλούστευση των διαδικασιών για τα Άτομα με Αναπηρία με διαφάνεια και ηλεκτρονικές αιτήσεις και η διαμόρφωση για όλους σταθερής μηνιαίας καταβολής των επιδομάτων.