Αρχική Eπικαιρότητα Καιρός: Πιο…. μαζεμένη έρχεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς» – Δείτε χάρτες πού θα...

Καιρός: Πιο…. μαζεμένη έρχεται η κακοκαιρία «Ωκεανίς» – Δείτε χάρτες πού θα χιονίσει

22/02/2019, 05:38

Πάνω από τα 600 μέτρα αναμένονται χιόνια στην Αττική – Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη – Ισχυρές κατά τόπους οι καταιγίδες

Πιο… «μαζεμένη» φαίνεται πως έρχεται τελικά η κακοκαιρία Ωκεανίς, που ξεκίνησε σαν ο χειρότερος χιονιάς της δεκαετίας και πλέον φτάνει σαν ένα «χειμωνιάτικο σαββατοκύριακο».

Οι μετεωρολόγοι είχαν από την αρχή επισημάνει πως το συγκεκριμένο χαμηλό σύστημα που ήρθε από την Σιβηρία είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια στην συμπεριφορά του και τελικά σήμερα Παρασκευή, από ό,τι φαίνεται, δεν θα είναι τόσο «βαρύ» όσο αναμενόταν.

Όπως αναφέρει το meteo.gr, βάσει των στοιχείων το πρωί της Παρασκευής, κύρια χαρακτηριστικά του κύματος κακοκαιρίας θα είναι η μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας (άνω των 10°C κατά τόπους) οι ισχυρές βροχοπτώσεις στα δυτικά, στα νότια και στο Αιγαίο, οι καταιγίδες κυρίως πάνω από τη θάλασσα και οι πυκνές χιονοπτώσεις τόσο στα ορεινά και ημιορεινά, όσο και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και βόρειας χώρας.

Κατά τη διάρκεια του Σαββάτου 23/02 μέχρι περίπου τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 24/02 τοπικά πυκνές χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά, σε πεδινές περιοχές της Κεντρικής Στερεάς, της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, καθώς και στα νησιωτικά τμήματα του Βορείου Αιγαίου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης περιμένουμε χιονοπτώσεις με χιονόστρωση.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία η Αττική θα βρεθεί στον θερμό τομέα της Ωκεανίδας. Κατά συνέπεια οι χιονοπτώσεις θα εντοπίζονται στα ορεινά και ημιορεινά (κατά μέσο όρο πάνω από τα 600 μέτρα) και ενδεχομένως πρόσκαιρα σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρα στα βορειοδυτικά τμήματα του νομού.

Επιπρόσθετα, όπως φαίνεται και στο χάρτη που ακολουθεί, το διήμερο Σάββατο 23/02 – Κυριακή 24/02, πολύ θυελλώδεις άνεμοι εντάσεων 9-10 μποφόρ θα πνέουν στο Βόρειο και Νοτιοδυτικό Αιγαίο (βορειοανατολικοί) καθώς επίσης στο Ιόνιο και στις ακτές της Δυτικής Ελλάδας (από ανατολικές έως βορειοανατολικές διευθύνσεις).

oceanis_winds

Στο βίντεο που ακολουθεί προβάλλονται προγνωστικοί χάρτες των φαινομένων που θα συνοδεύουν την “Ωκεανίδα” από τις μεσημεριανές ώρες της Παρασκευής 22/02/2019 έως και τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 25/02/2019, και προγνωστικοί χάρτες χιονοκάλυψης κατά τη διάρκεια του Σαββάτου έως και το πρώτο μισό της Κυριακής 24/02.