Αρχική Ν. Κορινθίας Στέφαν Καράς: Ο παγκόσμιος σχεδιαστής μόδας από την Κόρινθο

Στέφαν Καράς: Ο παγκόσμιος σχεδιαστής μόδας από την Κόρινθο

Στέφανος Καρασταμάτης είναι ολόκληρο το όνομα του διάσημου σχεδιαστή μόδας που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στο Συνοικισμό.  Είναι θείος των γνωστών κομμωτών στην πόλη μας, Γιάννη και Παύλου Τσίλη (αδερφός της Άννας Καρασταμάτη). Μπορεί να ταξιδεύει συχνά από την μια άκρη του κόσμου στην άλλη αλλά πάντα επιστρέφει στον τόπο που είναι δεμένος συναισθηματικά και τον εμπνέει.

photo:beyondfashionmagazine.com

Πριν λίγα χρόνια έδωσε μια συνέντευξη στην Ανθή Βούλγαρη για την espresso και απολαμβάνοντας χαλαρά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μίλησε για τη ζωή του …

Ξεκίνησε με σταυροβελονιές από την Κόρινθο και κατέληξε να ντύνει τις πιο ισχυρές κυρίες του κόσμου. Ο Στέφαν Καράς είναι ο Ελληνας στον οποίο εμπιστεύονται την εμφάνισή τους πριγκίπισσες, σύζυγοι αρχηγών κρατών αλλά και τα πιο γνωστά ονόματα του διεθνούς star system. O Ελληνας γκουρού της υψηλής ραπτικής, αφού έκανε μια στάση στα ατελιέ των Guy Laroche και Hermes, δημιούργησε τη δική του Μέκκα στον Καναδά, ενώ επεκτείνεται διαρκώς στα Αραβικά Εμιράτα και στην Ευρώπη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως τα διεθνή μέσα ενημέρωσης γράφουν διαρκώς γι’ αυτόν και είναι «ο σχεδιαστής που αγαπάει τη γυναίκα». 

«Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Κόρινθο. Από τα δέκα χρόνια μου ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις βελόνες και τις κλωστές. Βλέπετε, η αδελφή μου ήταν σχεδιάστρια και κάπως έτσι μου μπήκε μάλλον το μικρόβιο» μας λέει ο κ. Καράς και εξομολογείται ένα περιστατικό που έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην καρδιά του αλλά ήταν και ένας από τους λόγους που αποφάσισε να φύγει στο εξωτερικό σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών: «Μικρός έκανα πολλές δουλειές. Μία από αυτές ήταν να βοηθάω τον αδελφό μου στις οικοδομές. Μια μέρα λοιπόν, ο αδελφός μου έπεσε από την οικοδομή και έπειτα από λίγες ώρες ξεψύχησε. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ! Ηταν μάλλον και η αιτία που αποφάσισα να ακολουθήσω την αδελφή μου στην Αυστραλία, όπου παντρεύτηκε και άνοιξε το δικό της ατελιέ».

ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗ MISS ΚΟΣΜΟΣ

Τα χρόνια στην Αυστραλία κύλησαν μέσα στο ατελιέ της αδελφής του. Εκεί έμαθε να φτιάχνει τα πρώτα του ρούχα και έτσι αποφάσισε να γραφτεί σε μια σχολή για να σπουδάσει σχέδιο μόδας και εσωτερική διακόσμηση.

«Στην ουσία, ήμουν έτοιμος, αφού ήξερα να σχεδιάζω, να κόβω, να ράβω. Απλώς, εκεί έμαθα τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής. Επειτα από λίγο, άνοιξα το δικό μου ατελιέ. Απέκτησα πελατεία και σιγά-σιγά άρχισαν να με μαθαίνουν».

Η επίσκεψη του Στέφαν Καρά σε μια βιβλιοθήκη ήταν καρμική, καθώς γνώρισε την πανέμορφη κοπέλα που δούλευε εκεί: «Ηταν τόσο όμορφη, που αμέσως μου ήρθε στο μυαλό πως έπρεπε να ασχοληθεί με το μόντελινγκ. Δυσκολεύτηκα να την πείσω, όμως τελικά όχι μόνο κέρδισε τίτλους αλλά στέφθηκε και Miss Κόσμος και έγινε η γνωστή Πένι Πλάμερ».

Ο Στέφαν ήταν διαρκώς δίπλα στην Πένι. Σχεδίαζε γι’ αυτήν όλα τα ρούχα της, αλλά την ίδια στιγμή και άλλα μοντέλα ήθελαν να ντύνονται από τον ίδιο.

GUY LAROCHE ΚΑΙ HERMES

Με τον καιρό, ο σχεδιαστής από την Κόρινθο έγινε περιζήτητος και σκέφτηκε να ανοίξει τα φτερά του στην Ευρώπη: «Το όνειρό μου ήταν το Παρίσι. Τελικά, έφτασα εκεί, αλλά δεν ήξερα κανέναν και τίποτα. Σιγά-σιγά, άρχισα να δίνω σχέδιά μου σαν freelancer (σ.σ. ελεύθερος επαγγελματίας, χωρίς εργασιακή σύμβαση), μέχρι που έφτασα στην πόρτα του Guy Laroche.

«Ημουν για αρκετά χρόνια το δεξί του χέρι. Ζούσα ένα όνειρο. Ημουν σε έναν μεγάλο οίκο μόδας, κάθε βράδυ βγαίναμε έξω με προσωπικότητες όπως ο Ομάρ Σαρίφ και ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό. Πραγματικά, ζούσα ένα όνειρο». Ενα όνειρο όμως που για διαφόρους προσωπικούς λόγους του Στέφαν κράτησε μόνο δύο χρόνια. Στη συνέχεια, εργάστηκε για τον οίκο Hermes.

«Εκεί αγόρασε η Ζακλίν Κένεντι ένα πανέμορφο φόρεμα που είχα φτιάξει από δέρμα και πλεκτό. Μάλιστα, μου είχε πει πως, αν άνοιγα δικό μου ατελιέ στην Ελλάδα, θα ήταν η πρώτη μου πελάτισσα» θυμάται γελώντας ο Στέφαν. Οπως μας είπε, ο χώρος της μόδας είναι σκληρός: «Δεν είναι εύκολο να κρατηθείς. Παίρνεις πολλές απογοητεύσεις, αλλά χρειάζεται υπομονή και επιμονή».

Από τον οίκο Hermes έφυγε όταν η αρχισχεδιάστρια του οίκου τον κατήγγειλε στις γαλλικές αρχές επειδή δεν είχε άδεια εργασίας: «Τότε μου κόπηκαν τα φτερά. Επρεπε να φύγω και να αρχίσω ξανά από το μηδέν». Επειτα από διάφορες συγκυρίες, ο Στέφαν Καράς βρέθηκε στο Τορόντο: «Μου άρεσε ο Καναδάς και αποφάσισα να ξεκινήσω εκεί. Τελικά, τα ρούχα μου έγιναν γνωστά και πλέον δουλεύω πολύ στη Νέα Υόρκη».

Ο διάσημος σχεδιαστής Στεφάν Καράς μαζί με τον γιο του Κυριάκο που έχει ήδη διακριθεί στο χώρο της μόδας … στα χνάρια του πατέρα του (photo:beyondfashionmagazine.com)

«ΣΕΙΡΑ ΕΧΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ»

Αυτό το διάστημα ο κορυφαίος σχεδιαστής ετοιμάζει και στην Ελλάδα ένα show που θα αφήσει εποχή, ενώ σκέφτεται να δραστηριοποιηθεί και στην αγορά της χώρας μας: «Για να είμαι ειλικρινής, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ, αλλά τώρα νιώθω την ανάγκη να διατηρήσω τους δεσμούς μου με τη χώρα μου. Αλλωστε, ο γιος μου θέλει πολύ να εργαστεί στην Ελλάδα, οπότε δεν μπορώ να του χαλάσω το χατίρι».

Ο Στέφαν θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τις επιδείξεις μόδας που οργανώνει σε Παρίσι και Ιαπωνία. «Μετά, σειρά έχει η Ελλάδα. Οργανώνω κάτι πολύ δυνατό, που ελπίζω πως θα αρέσει στις Ελληνίδες που τόσο αγαπώ».

Πολιτικά μη ορθό ταγέρ

Ο Στέφαν Καράς ντύνει υψηλά πρόσωπα. Από πριγκίπισσες, μέχρι τις πρώτες κυρίες σε όλον τον κόσμο, όμως «δυστυχώς δεν μπορώ να αποκαλύψω ονόματα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως, όταν η Χίλαρι Κλίντον κατέβαινε στις εκλογές υποψήφια για τη Γερουσία, ήθελε να της φτιάξω εγώ ρούχα, αλλά δεν ήταν πολιτικά σωστό να την ντύσει σχεδιαστής από τον Καναδά και όχι από την Ουάσιγκτον, οπότε το αναβάλαμε».

«Αυτό είναι επιτυχία»

Ο Στέφαν Καράς είναι από τη φύση του σεμνός. Δεν του αρέσει να μιλάει για τον εαυτό του και προτιμάει να τα λέει όλα μέσα από τη δουλειά του: «Διαφήμιση για μένα είναι να μιλάνε οι άλλοι για τις δημιουργίες μου» μας λέει και διηγείται το ακόλουθο περιστατικό: «Εδώ και χρόνια, ντύνω μία από τις δημοσιογράφους του Fashion TV, η οποία καλύπτει το event στο κόκκινο χαλί τη βραδιά των Οσκαρ. Θα μου μείνει αξέχαστη εκείνη η στιγμή που η Τζούλια Ρόμπερτς τη ρώτησε για το φόρεμά της και μου έδωσε συγχαρητήρια on camera. Αυτό για μένα είναι επιτυχία» μας εξηγεί.

Πολύ… σπέσιαλ παραγγελία

Τα ρούχα του Στέφαν Καράς είναι τόσο μοναδικά όσο και ο χαρακτήρας του. Εχει δώσει κομμάτια του σε αστέρες που περπάτησαν στα κόκκινα χαλιά, ενώ έχει δεχτεί τις πιο απίθανες παραγγελίες. Χαρακτηριστική είναι η ιστορία με τον γνωστό τραγουδιστή Prince:

«Κάποια στιγμή, με πήρε στο τηλέφωνο μια κοπέλα και μου είπε ότι ντύνεται με ρούχα μου στη Νέα Υόρκη, αλλά εκείνη τη στιγμή δεν έβρισκε τίποτα στο νούμερό της, οπότε μου ζήτησε να της φτιάξω κάτι και να της το στείλω. Της είπα πως δεν προλάβαινα και ότι δυστυχώς δεν υπήρχε περίπτωση να την εξυπηρετήσω. Υστερα από λίγο, με παίρνει στο τηλέφωνο ο Prince. Μου είπε πως ήταν η κοπέλα του και ότι ήθελε οπωσδήποτε δικό μου ρούχο. Μου έδωσε την παραγγελία, μου έκλεισε εισιτήριο με αεροπλάνο, με έβγαλε έξω για φαγητό και τακτοποίησε και την επιστροφή μου».

TORONTO, ON – MARCH 27: Designer Stephan Caras presents his Stephan Caras fall 2015 collection during World MasterCard Fashion Week Fall 2015 at David Pecaut Square on March 27, 2015 in Toronto, Canada. (Photo by George Pimentel/Getty Images for IMG)

Πηγή : sfedona.gr