Αρχική Eπικαιρότητα Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζιτών για τον νέο νόμο Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε με συμφωνία η συνάντηση κυβέρνησης-τραπεζιτών για τον νέο νόμο Κατσέλη

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση των μελών της κυβέρνησης με τους τραπεζίτες για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και πηγές από του Μαξίμου αναφέρουν:«στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και τους CEOs των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, υπό τον Υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη και τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργό, Δημήτρη Λιάκο, ολοκληρώθηκε η συζήτηση σχετικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας και καταλήχθηκαν τα τελευταία θέματα τεχνικής φύσεως που έχριζαν διευκρινήσεων. Στο πλαίσιο αυτό η Κυβέρνηση θα προχωρήσει τις επόμενες μέρες στην κατάθεση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

H κυβέρνηση φέρεται να αποδέχθηκε την χρονική διάρκεια ενός έτους για το νέο πλαίσιο προστασίας όπως επίσης ότι περίπου 155 χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις για τον νόμο Κατσέλη θα εξεταστούν από τη νέα πλατφόρμα με τα παλιά κριτήρια για το εάν πληρούν τις προϋποθέσεις προστασίας.

Επίσης επανέρχονται τα όρια του νόμου Κατσέλη τα οποία ορίζουν στις 250.000€ την αντικειμενική αξία του ακινήτου και στις 130.000€ το υπόλοιπο του δανείου, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίζεται αν σε αυτό το ποσό περιλαμβάνονται οι τόκοι

Τα εισοδηματικά κριτήρια που είχαν οριστεί στην προηγούμενη συνάντηση ήταν στις 12.500 ευρώ για ένα άτομο, στις 21.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο έως τα τρία.

Από εκεί και πέρα υπάρχει η πληροφορία ότι εκ μέρους των τραπεζών στην συνάντηση ζητήθηκαν να μην μπορεί κάποιο να προσφεύγει στο νέο νόμο πριν από τον πλειστηριασμό του ακινήτου του και να υπάρχει σαφές πλαίσιο σε ότι έχει να κάνει με την τιμή εκκίνησης για τον πλειστηριασμό του ακινήτου.

Για τα ανωτέρω θέματα δεν διευκρινίστηκε αν οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει και θα πρέπει να περιμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου τις επόμενες ημέρες ώστε να γίνει γνωστό το τελικό κείμενο της συμφωνίας των δύο πλευρών.