Αρχική Ν. Μεσσηνίας Πύλη εξόδου μεταναστών το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Πλειοψηφία οι Τούρκοι

Πύλη εξόδου μεταναστών το αεροδρόμιο Καλαμάτας – Πλειοψηφία οι Τούρκοι

Ξεκίνησαν την Κυριακή οι διεθνείς πτήσεις από το αεροδρόμιο Καλαμάτας για το 2019 και μαζί και οι προσπάθειες μεταναστών να ταξιδέψουν αεροπορικώς για το εξωτερικό με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ειδικότερα, το πρωί της Κυριακής ένας 32χρονος και ένας 33χρονος Τούρκοι προσπάθησαν να επιβιβαστούν στην πτήση για το Μόναχο επιδεικνύοντας πλαστές ισπανικές ταυτότητες. Οπως φάνηκε από το υπηρεσιακό σημείωμα ελευθέρωσης του Τμήματος Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας, ο ένας πέρασε παράνομα στη χώρα μας από τα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρυσι στα μέσα του Οκτωβρίου, ενώ ο άλλος κατείχε δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία, που είχε εκδοθεί πέρυσι στις αρχές Νοεμβρίου από το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θράκης.

Οι δύο Τούρκοι συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Αστυνομικού Σταθμού του αεροδρομίου και οι ταυτότητες κατασχέθηκαν.

ΠΥΛΗ ΕΞΟΔΟΥ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Η αύξηση τα τελευταία χρόνια των διεθνών πτήσεων από το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” έχει αυξήσει και το ενδιαφέρον των κυκλωμάτων που προμηθεύουν με πλαστά έγγραφα μετανάστες για να πετάξουν σε πόλεις της Γερμανίας και το Βέλγιο ή στη Λυών της Γαλλίας, απ’ όπου θα επιχειρήσουν να φτάσουν μετά στην Αγγλία. Κι είναι φανερό ότι το “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” αποτελεί πύλη εξόδου για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα στο εξωτερικό, αφού τα κυκλώματα στέλνουν τους παράτυπους μετανάστες στα περιφερειακά αεροδρόμια, θεωρώντας ότι οι έλεγχοι διαβατηρίων θα είναι πιο χαλαροί. Οταν λοιπόν το 2016 οι συλλήψεις αλλοδαπών που επιχείρησαν να φύγουν εκτός Ελλάδας από το αεροδρόμιο Καλαμάτας με πλαστά χαρτιά ήταν 29, το 2017 αυξήθηκαν σε 72, ενώ πέρυσι συνελήφθησαν μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου (οι περισσότερες πτήσεις εξωτερικού από τον Διεθνή Αερολιμένα Καλαμάτας σταματούν στα τέλη του Οκτωβρίου) 113 άτομα, από τους οποίους οι 6 συνελήφθησαν για διευκόλυνση παράνομης εξόδου αλλοδαπών από τη χώρα.

ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΤΑΞΙΔΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΧΑΡΤΙΑ

Οσον αφορά στους προορισμούς των μεταναστών, όπως αναφέρουν πηγές της Αστυνομίας, κυρίως επιχειρούν να ταξιδέψουν προς χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, και ειδικότερα σε πόλεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Βελγίου, όπως είναι το Ντίσελντορφ, η Λυών και οι Βρυξέλλες. Πέρυσι μόνο οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Σταθμού του αερολιμένα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας έλεγξαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα βρήκαν πλαστά σε 107 άτομα, που συνελήφθησαν για πλαστογραφία και απόπειρα παράνομης εξόδου από τη χώρα και επιπλέον βρήκαν πλαστά τα χαρτιά 23 ανηλίκων που ήταν μαζί με τους γονείς τους. Συνήθως είναι διαβατήρια ή ταυτότητες ευρωπαϊκών χωρών, που είτε είναι εξ ολοκλήρου πλαστά, είτε γνήσια που κλάπηκαν και έχει αλλαχθεί η φωτογραφία. Οπως επίσης και διαβατήρια, στα οποία είναι καρφιτσωμένες πλαστές άδειες παραμονής χώρας της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή πλαστές βίζες.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ

Οι περισσότεροι που επιχείρησαν πέρυσι να φύγουν παράνομα από τη χώρα μέσω του αεροδρομίου της Καλαμάτας ήταν τούρκικες οικογένειες ή Τουρκάλες μητέρες με τα μικρά παιδιά τους. Οπως λοιπόν προκύπτει από τα περσινά στατιστικά στοιχεία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας, οι αστυνομικοί έλεγξαν και βρήκαν πλαστά τα χαρτιά τους, από τις αρχές του 2018 και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, σε: 10 Πακιστανούς (και 1 ανήλικο), 15 Αφγανούς, 9 Ιρανούς (και 2 ανήλικα), 12 Ιρακινούς (και 4 ανήλικα), 3 Σομαλούς, 4 από την Ερυθραία, 1 Κονγκολέζο, 13 Σύρους, 4 Παλαιστινίους και 36 Τούρκους (και 16 ανήλικα).

Πηγή: eleftheriaonline.gr