Αρχική Eπικαιρότητα Αραχωβίτης για συνάντηση αγροτών: «Ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις για μείωση κόστους παραγωγής»

Αραχωβίτης για συνάντηση αγροτών: «Ανακοινώσαμε τις πρώτες παρεμβάσεις για μείωση κόστους παραγωγής»

Το πρώτο μέρος της δέσμης μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής ανακοίνωσαν στους αγρότες της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων τα πέντε μέλη της κυβέρνησης, που συμμετείχαν σε μαραθώνια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, χθες, από τις 6.30 μ.μ. μέχρι και τα μεσάνυχτα.

Μεταξύ των παρεμβάσεων που ανακοινώθηκαν ήταν:

Α) Η επίλυση του ζητήματος των εργατών γης από Τρίτες Χώρες. Σκοπός είναι η απλοποίηση της διαδικασίας απασχόλησης εργατών γης από γειτονικές Τρίτες Χώρες, όπως την Αλβανία.

Β) Η εισαγωγή της Φέτας ΠΟΠ στο πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως είχε εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων. Σε ένα μήνα αναμένεται να βγει η προκήρυξη για τη νέα σχολική χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, θα διανέμονται στους μαθητές:

  • 153.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2019-2020,
  • 300.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2020-2021 και
  • 600.000 μερίδες φέτας ΠΟΠ για το σχολικό έτος 2021-2022.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανακοινώθηκε και η διανομή ΠΟΠ τοπικών τυριών (γραβιέρα κ.λπ.) μέσω του ΤΕΒΑ και των 52 συμπράξεων.

Γ) Η μείωση του κόστους στα λιπάσματα, ενώ θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις στα γεωργικά φάρμακα και στους σπόρους.

Δ) Τέλος Δεκέμβρη ψηφίστηκε τροπολογία που έκανε το νόμο, για την εξόφληση των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων μέσα σε 60 ημέρες, πιο λειτουργικό, ενώ  υπογράφτηκε η σχετική υπουργική απόφαση και ξεκινάει η εφαρμογή της το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με το αίτημα της αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των αγροτών για τη χρονιά που πέρασε, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, δήλωσε ότι «στη χρονιά που πέρασε είχαμε τη χορήγηση ενισχύσεων de minimis, σαν αναπλήρωση, σε κάποια είδη και κυρίως στην κτηνοτροφία για το γάλα, όπου υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα. Συνεχίζουμε με τα ροδάκινα, τα οποία πληρώθηκαν πριν λίγες μέρες και το επόμενο διάστημα θα έχουμε επίσης ενίσχυση με τη μορφή των de minimis για την αναπλήρωση του εισοδήματος και σε άλλα προϊόντα, μέσα στον Φλεβάρη και στον Μάρτη».

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «δόθηκαν απαντήσεις σε όλα τα ζητήματα. Δεν έχουν επιλυθεί όλα. Ωστόσο αυτή η κυβέρνηση αφουγκράζεται τα προβλήματα, τα συζητά – σε μαραθώνιες συνεδριάσεις –  και προσπαθεί να δρομολογήσει τις λύσεις».

Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης, εκτός από τον κ. Αραχωβίτη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσος Πετρόπουλος και οι βουλευτές Παναγιώτα Βράντζα και Νίκος Παπαδόπουλος.