Αρχική Ν. Αρκαδίας Αρκαδία: Ξεκινούν έργα ύδρευσης για ζημιές σε Ίσαρη, Βελιγοστή, Μακρύσι και Δυρράχι

Αρκαδία: Ξεκινούν έργα ύδρευσης για ζημιές σε Ίσαρη, Βελιγοστή, Μακρύσι και Δυρράχι

Σε απευθείας ανάθεση προχώρησε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης για την εκτέλεση του κατεπείγοντος έργου‘’ Άρση επικινδυνότητας λόγω πλημμυρικών φαινομένων, με αποκατάσταση βλαβών στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης ”.

Μετά τις συνεχόμενες και έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, παρουσιάστηκαν σοβαρά προβλήματα στα κεντρικά δίκτυα ύδρευσης των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης, τα οποία έχουν να κάνουν με βλάβες διαρροής, μεγάλων ποσοτήτων νερού που προέκυψαν μετά από κατολισθήσεις ή καθιζήσεις οδοστρώματος οδών.
Με τη συγκεκριμένη μελέτη πρόκειται να γίνουν εργασίες άρσης επικινδυνότητας των σοβαρών κινδύνων που ελλοχεύουν, με αποκατάσταση των βλαβών στο κεντρικό δίκτυο ύδρευσης των ακόλουθων Τοπικών Κοινοτήτων: Τ.Κ. Δυρραχίου, Τ.Κ. Βελιγοστής, Τ.Κ. Μακρυσίου, Τ.Κ. Ίσαρη.

Αναλυτικά οι αποκαταστάσεις των βλαβών στο δίκτυο ύδρευσης των παραπάνω Τοπικών Κοινοτήτων που πρέπει άμεσα να γίνουν αφορούν τα εξής :

1. Στην Τ.Κ. Δυρραχίου, της Δημοτικής Ενότητας Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης:
α) Εκσκαφή και εύρεση αγωγού Φ110 PVC, ο οποίος τροφοδοτεί τον συλλεκτήρα (διανομέα) ο οποίος στην συνέχεια τροφοδοτεί τις τρις δεξαμενές του χωριού, θα γίνει μετατόπιση της σωλήνας Φ110 σε παρακείμενη θέση για την καλύτερη λειτουργία της διανομής.
β) Σε πυροσβεστική λήψη η οποία υπάρχει και δεν λειτουργεί θα γίνει εξαγωγή ανύψωση στα 80cm και τοποθέτηση νέας βάνας υδροληψίας 2 ½΄΄.
γ) Πλησίον του χωριού η σωλήνα υδροδότησης Φ63 PE είναι εξωτερική και διέρχεται κάθετα στο πρανές θα γίνει τροποποίηση της διαδρομής στο συγκεκριμένο σημείο ώστε να μην κινδυνεύει από κατολισθήσεις και να μην εμποδίζει την μελλοντική κατασκευή προστατευτικού τοιχίου.

2. Στην Τ.Κ. Βελιγοστής, της Δημοτικής Ενότητας Φαλαισίας του Δήμου Μεγαλόπολης, στην διασταύρωση της Τ.Κ. Βελιγοστής με την Τ.Κ. Ελληνίτσας υπάρχει πυροσβεστικός κρουνός ο ποίος έχει διαρροή στην υπόγεια σωλήνα που τον τροφοδοτεί (Φ63 ΡΕ), θα γίνει εκσκαφή, επισκευή της σωλήνας και επανατοποθέτηση.

3. Στην Τ.Κ. Μακρυσίου, της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης, α) εντός του χωριού και πλησίον της οικίας Γεωργαντά και Ολυμπίας Νίκα, έγινε καθίζηση του τσιμεντένιου οδοστρώματος και του πρανές με αποτέλεσμα να παρασύρει και να γίνει θραύση του αγωγού νερού Φ63 ΡΕ. Θα γίνει εκσκαφή στα άκρα της καθίζησης θα ευρεθεί ο αγωγός και θα αντικατασταθεί τμήμα του αγωγού διαμέτρου Φ63 16 Atm ΡΕ περίπου 20μ. Επίσης θα γίνει εκσκαφή με μηχανικά μέσα, εύρεση αγωγού πλήρωσης δεξαμενής Μακρυσίου Φ110
PVC, επισκευή αγωγού και επίχωση.

4. Στην Τ.Κ. Ίσαρη, της Δημοτικής Ενότητας Μεγαλόπολης του Δήμου Μεγαλόπολης, α) Στον επαρχιακό δρόμο προς Ίσαρη πλησίον του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, έγινε καθίζηση του οδοστρώματος και τμήμα του άνω πρανές με αποτέλεσμα να παρασυρθεί και να αποκοπεί ο αγωγός διαμέτρου Φ110 PVC. Ο αγωγός βρισκόταν στο πλάι του οδοστρώματος και τροφοδοτούσε από την γεώτρηση την δεξαμενή νερού του χωριού. Θα γίνει εκσκαφή σε σταθερό σημείο του εδάφους εμπρός και πίσω της καθίζησης σε βάθος 1μ, θα βρεθούν τα άκρα του αγωγού που προϋπήρχε και επανατοποθέτηση εξωτερικού αγωγού ΡΕ Φ90 16Atm σε μήκος 80μ μαζί με το καλώδιο εντολών. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι σωλήνα Φ90 ΡΕ 16 Atm 80 μέτρα, καλώδιο εντολών 80 μέτρα, 2 φλαντζοτο με αγγίρια Φ110×4΄΄, 2 ηλεκτρομούφες Φ90, 2 λαιμούς Φ90 κολλητούς, 2 φλάντζες 4΄΄, 16 βίδες Μ16x12cm με παξιμάδια. Στο εσωτερικό δίκτυο εντοπίστηκε βλάβη σε παροχή, θα γίνει εκσκαφή σκυροδέματος με χειρονακτικά μέσα, εύρεση της σωλήνας Φ63, αποκατάσταση και επίχωση αυτής στην προταιρέα κατάσταση. Τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι 2 ζυμπό μαντεμένια Φ63, σωλήνα Φ63 1μέτρο περίπου.

Οι εργασίες χαρακτηρίζονται κατεπείγουσες και απαιτείται η άμεση αποκατάστασή τους προκειμένου να αρθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν και έχουν να κάνουν αρχικά με τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας λόγω των διαρροών και των εστιών μόλυνσης που δημιουργούνται αλλά και με την απώλεια μεγάλης ποσότητας νερού.

Πηγή: kalimera-arkadia.gr