Αρχική Ν. Μεσσηνίας Καλαμάτα: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός” το μήνυμα στο μνημόσυνο για...

Καλαμάτα: “Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός” το μήνυμα στο μνημόσυνο για τους 534 εκτελεσθέντες (Βίντεο)

“Ποτέ πια πόλεμος, ποτέ πια φασισμός” ήταν το μήνυμα της χθεσινής εκδήλωσης μνήμης και τιμής, στο νεκροταφείο Καλαμάτας, για τους 534 πατριώτες που εκτελέστηκαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής τις πρώτες πρωινές ώρες της 8ης Φεβρουαρίου 1944.

Οι εκτελέσεις έγιναν στο παλιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού και οι πατριώτες θάφτηκαν σε ομαδικούς τάφους στα παλιά Σφαγεία, στην άμμο, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας.

Η αντιστασιακός Πότα Κακκαβά που έζησε τα γεγονότα και αναφέρθηκε στο ιστορικό των εκτελέσεων, είπε ότι “θα έπρεπε να έχει ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα. Δεν αναμοχλεύουμε μίση και πάθη, δίνουμε χέρι αγάπης και ειρήνης, ποτέ πια φασισμός. Να μην γίνει ξανά αυτό το αίσχος, ο πόλεμος, αλλά αναγνώριση δεν υπήρξε. Ποτέ δεν πήραμε αποζημιώσεις”. Παρατήρησε πως “εμείς δεν θέλουμε να ξεχάσουμε, γιατί μισούμε τον πόλεμο. Μετά τα Καλάβρυτα είναι η Καλαμάτα με 534 νεκρούς”. Αφησε αιχμές κατά των κυβερνώντων, που “παλιά έλεγαν ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο και τώρα τα δίνουν όλα”.

Αναφερόμενη στα γεγονότα, σημείωσε ότι “το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 1944, ημέρα αγοράς για την Καλαμάτα, οι Γερμανοί προχώρησαν σε μαζικές συλλήψεις, μάζεψαν 1.800 κι έκλεισαν όλη την πλατεία 23ης Μαρτίου”. Είπε ότι οι συλλήψεις ήταν και για αντίποινα για την αντίσταση και τις απώλειες που είχαν οι Γερμανοί, αλλά υπερασπίστηκε την αντίσταση και θύμισε πως τον αγώνα κατά των Γερμανών τον προπαγάνδιζαν και οι Αγγλοι.

Σύμφωνα με την αφήγηση της Π. Κακκαβά, όταν τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 1944 πήγαν στο 9ο Σ.Π. οι συγγενείς, για να πάνε καινούργια ρούχα στους ανθρώπους τους, οι Γερμανοί τους είπαν ότι τους έστειλαν εργάτες στη Γερμανία. Ομως το αίμα που είχε κυλήσει από τα καμιόνια που μετέφεραν τους εκτελεσθέντες, φαινόταν κι έφθανε μέχρι το τέρμα της Φαρών και έως τους μύλους.

Τους πρώτους 14 πατριώτες που ξέθαψαν από την άμμο στα παλιά Σφαγεία, τους έθαψαν στον Αβραμόγιαννη και το καλοκαίρι του 1945 οι Αγγλοι που ανέλαβαν, μέτρησαν άλλους 520 εκτελεσθέντες. Η Π. Κακκαβά αποκάλυψε ότι τους εκτελεσθέντες τους έκρυβαν οι συγγενείς τους, “γιατί αν είχες σκοτωμένο από Γερμανό, ήσουν προδότης”. Ολοκληρώνοντας, προέτρεψε τους παριστάμενους και αυτούς που έχουν ευθύνη, “αγωνιστείτε για την ειρήνη, για έναν κόσμο καλύτερο. Αγαπήστε την πατρίδα και τον κόσμο όλο”.

Ακολούθησε προσκλητήριο των νεκρών και κατάθεση στεφάνων από τo βουλευτή Πέτρο Κωνσταντινέα, το δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας Γιώργο Φάβα, την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, τον εκπρόσωπο του Ανώτερου Διοικητή Φρουράς Καλαμάτας – σμηναγό Κωνσταντίνο Μέλλιο, την πρόεδρο της Ενωσης Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου Μεσσηνίας Σταυρούλα Μεταξά και, εκ μέρους των οικογενειών των εκτελεσθέντων, από τον Βασίλειο Σταυράκη. Τιμές απέδωσε η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Πηγή: eleftheriaonline.gr