Αρχική Ν. Κορινθίας Αθ.Χρισταρά: Σε έξαρση ο Η1Ν1 – Καλύτερος τρόπος προφύλαξης ο εμβολιασμός (Βίντεο)

Αθ.Χρισταρά: Σε έξαρση ο Η1Ν1 – Καλύτερος τρόπος προφύλαξης ο εμβολιασμός (Βίντεο)

Σταθερά αυξημένη δραστηριότητα παρουσιάζει η γρίπη στην Ελλάδα σε όλες τις ηλικίες, κάτω τους ενός έτους και μέχρι 90 ετών και το στέλεχος της γρίπης που ως επί το πλείστον απομονώνεται εργαστηριακά, είναι το ΑΗ1Ν1 pdm09, το οποίο εμπεριέχεται στο εμβόλιο που κυκλοφορεί, αλλά δυστυχώς η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου δεν έχει εμβολιαστεί.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 39 θάνατοι από επιπλοκές της γρίπης, το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος κάτω των 12 μηνών με υποκείμενο νόσημα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ την τελευταία εβδομάδα  καταγράφηκαν 21 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Συνολικά νοσηλεύτηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 165 άτομα . Εννέα παιδιά εισήχθησαν σε ΜΕΘ και τα περισσότερα ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου, με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεμβολίαστα.

Η πνευμονολογός Αθανασία Χρισταρά, αναφερόμενη στην έξαρση της γρίπης, δίνει συμβουλές πρόληψης και προστασίας, τονίζοντας ότι ο καλύτερο τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός.