Αρχική Eπικαιρότητα Ρύθμιση στα χρέη αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 30 ευρώ τον...

Ρύθμιση στα χρέη αγροτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από 30 ευρώ τον μήνα

Το σύνολο των χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή ΟΓΑ και ΕΦΚΑ), που έχουν αποκτήσει από την έναρξη του επαγγελματικού τους βίου μέχρι και το 2018, θα μπορούν να εντάξουν οι αγρότες στο νέο σχήμα ρύθμισης οφειλών σε βάθος δεκαετίας (120 δόσεις), που αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαρτίου.

Πρόκειται για την τελευταία, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ευκαιρία των ασφαλισμένων (ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών) να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους με όρους ιδιαίτερα ευνοϊκούς, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, θα μπουν στην κορυφή της «μαύρης λίστας» του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) και θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωποι με μέτρα, όπως οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις.
Χωρίς επανυπολογισμό, αλλά με «κούρεμα» στις προσαυξήσεις

Η ιδιομορφία της νέας ρύθμισης έχει να κάνει κυρίως με τον επανυπολογισμό των οφειλών που δημιουργήθηκαν στη 15ετία 2002-2016 βάσει του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος που δήλωσε ο οφειλέτης στο διάστημα αυτό με ποσοστιαίες εισφορές για σύνταξη και υγεία (σ.σ. τα σχετικά στοιχεία για το δηλωτέο εισόδημα θα αντληθούν από το Τaxis). Με τον τρόπο αυτόν, θα επιτυγχάνεται διπλό «κούρεμα», τόσο της βασικής οφειλής –σε ποσοστό ακόμα και άνω του 50%– όσο και των προσαυξήσεων, οι οποίες θα υπολογίζονται επί της νέας επανυπολογισμένης οφειλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο επανυπολογισμός δεν θα ισχύσει για τους αγρότες λόγω του ότι στο παλαιό –προ του «νόμου Κατρούγκαλου»– καθεστώς του ΟΓΑ υπήρχαν ασφαλιστικές κλάσεις με εισφορές χαμηλότερες από τις κατώτατες που ορίστηκαν το 2017.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τις τελευταίες πληροφορίες, ο επανυπολογισμός δεν θα ισχύσει για τους αγρότες λόγω του ότι στο παλαιό –προ του «νόμου Κατρούγκαλου»– καθεστώς του ΟΓΑ υπήρχαν ασφαλιστικές κλάσεις με εισφορές χαμηλότερες από τις κατώτατες που ορίστηκαν το 2017. Οι αγρότες θα μπορούν όμως να επωφεληθούν από τη χαμηλότερη ελάχιστη δόση που θα ξεκινά για αυτούς από τα 30 ευρώ τον μήνα, αντί για 50 ευρώ για τους υπόλοιπους επαγγελματίες, καθώς και από το κούρεμα στις προσαυξήσεις.

Χαλαρά τα κριτήρια

Η νέα ρύθμιση δεν θα έχει εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια, προκειμένου να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ενώ θα απευθύνεται τόσο στους ενεργούς όσο και στους ανενεργούς επαγγελματίες, με το υπουργείο να εκτιμά ότι δυνητικά ωφελούμενοι είναι περισσότεροι από 330.000 ασφαλισμένοι του πρώην ΟΓΑ και συνολικά 900.000 μη μισθωτοί με χρέη που αθροιστικά ανέρχονται σε 16 δισ. ευρώ.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και μια σημαντική μερίδα ασφαλισμένων που έχουν «πιάσει» το απαιτούμενο όριο ηλικίας, δεν μπορούν όμως να συνταξιοδοτηθούν λόγω χρεών. Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες –όπως διευκρίνισε άλλωστε τον Οκτώβριο με έγγραφό της η ΑΑΔΕ– δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη σε περίπτωση που έχουν οφειλές άνω των 4.000 ευρώ προς τον πρώην ΟΓΑ.

Οι μόνοι που θα εξαιρούνται είναι αυτοί που έχουν ήδη ενταχθεί στον εξωδικαστικό. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), μέχρι την 1/2/2019 στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού είχαν υποβληθεί 324 αιτήσεις αγροτών και 171 εξ αυτών έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς την ΑΑΔΕ και τον ΕΦΚΑ.

Ένταξη με τρία «κλικ»

Όπως προκύπτει και από τη μίνιμουμ δόση των 30 ευρώ, τον μέγιστο αριθμό δόσεων (120) θα μπορούν να λάβουν αγρότες με χρέος από 3.600 ευρώ και πάνω (από 6.000 ευρώ και πάνω για τους υπόλοιπους αυτοαπασχολούμενους), ενώ για μικρότερη οφειλή το πλήθος των δόσεων θα είναι αντίστοιχα μικρότερο. Η διαδικασία υπαγωγής θα είναι απλή και, σύμφωνα με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιο Πετρόπουλο, θα γίνεται με τρία βήματα, μέσα από ηλεκτρονική εφαρμογή του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ. Με τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ του ο οφειλέτης θα μπορεί αρχικά να δει το ποσό της οφειλής και να αιτείται την ένταξή του στη ρύθμιση. Στη συνέχεια, θα ενημερώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα από το σύστημα για τη νέα οφειλή που προκύπτει από τον επανυπολογισμό (όπως προαναφέραμε, αυτή η δυνατότητα πιθανότατα δεν θα ισχύσει για τους αγρότες) και τον αριθμό των δόσεων με τις οποίες μπορεί να τη διευθετήσει.

Το τελευταίο βήμα θα είναι η δήλωση ότι συναινεί στην προτεινόμενη ρύθμιση, οπότε θα εντάσσεται αυτόματα σε αυτήν. Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι η αποδοχή του επανυπολογισμού από τον οφειλέτη συνεπάγεται και αποδοχή χαμηλότερων συντάξιμων αποδοχών, αφού οι τελευταίες θα προσδιοριστούν με βάση τις νέες, «κουρεμένες» εισφορές.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr