Αρχική Eπικαιρότητα Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος

Παραιτήθηκε από βουλευτής ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος αφού ψήφισε «ναι» στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και αφού προηγουμένως είχε διαγραφεί από τους ΑΝΕΛ.

Την απόφαση του την έκανε γνωστή ο προεδρεύων της Βουλής προς το σώμα του κοινοβούλιου Γιώργος Βαρεμένος διαβάζοντάς την επιστολή του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας για το πρωτοκολλώ ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Την έδρα του Θανάση Παπαχριστόπουλου καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, Τέρενς Κουίκ.

Η επιστολή διαγραφής του βουλευτή, την οποία είχε προαναγγείλει από το βήμα της ολομέλειας ο Πάνος Καμμένος, απεστάλη από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ στο γραφείο του προέδρου της Βουλής και σύμφωνα με αυτήν, από σήμερα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος δεν ανήκει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Η διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, σηματοδοτεί και την διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι πλέον μένει με τέσσερις βουλευτές, οι οποίοι εξελέγησαν στις εθνικές εκλογές με τους ΑΝΕΛ – και τον Αριστείδη Φωκά, ο οποίος είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων, είχε στη συνέχεια ανεξαρτητοποιηθεί, και πρόσφατα είχε προσχωρήσει στην ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Η διαγραφή του ανακοινώθηκε στο σώμα του κοινοβουλίου από τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούση.

Σύμφωνα με την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, κοινοβουλευτική ομάδα συγκροτεί ένα κόμμα με πέντε βουλευτές που εξελέγησαν στις γενικές εκλογές με το ψηφοδέλτιό του. Ως εκ τούτου, οι ΑΝΕΛ δεν έχουν πλέον κοινοβουλευτική ομάδα, αφού ο ένας εκ των πέντε βουλευτών δεν έχει εκλεγεί το κόμμα αυτό.

«Όπως βλέπετε, σήμερα μετά την ομιλία μου και μετά την διαγραφή του κ. Παπαχριστόπουλου, αποφασίστηκε οι ΑΝΕΛ να μην έχουμε το δικαίωμα του λόγου, της συμμετοχής στις επιτροπές, το δικαίωμα να υπάρχουμε ως ΚΟ. Υπήρξαμε κυβερνητικοί εταίροι και στηρίξαμε το κυβερνητικό έργο» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αυτό σημαίνει ότι οι ΑΝΕΛ έμειναν με 5 βουλευτές, ένας εκ των οποίων (ο Αριστείδης Φωκάς) εξελέγη με άλλο ψηφοδέλτιο και έτσι δεν έχουν πλέον τα δικαιώματα της κοινοβουλευτικής ομάδας, όπως αποφάνθηκε και η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.