Αρχική Eπικαιρότητα Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες από το Στ. Αραχωβίτη

Ανοιχτή πρόσκληση διαλόγου προς τους αγρότες από το Στ. Αραχωβίτη

Πάντα είναι ανοιχτή η πρόσκληση διαλόγου. Δεν έκλεισε ποτέ και για κανέναν», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» για την άρνηση των αγροτών των μπλόκων να προσέλθουν σε διάλογο με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

«Η άρνηση των μπλόκων αυτή τη στιγμή έχει φτάσει σ’ ένα σημείο που νομίζω ότι θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να το λύσουμε το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης, επισημαίνοντας ότι «η άρνηση διαλόγου δεν είναι σωστή για ένα κίνημα αγροτικό» και υπογραμμίζοντας πως «η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

Ο υπουργός σημείωσε ότι «ο διάλογος δεν σταματάει ποτέ με κανέναν αγρότη, δεν σταμάτησε ποτέ και πάντα οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές» και εξήγησε πως «καθημερινά με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης συναντιέται πολύς αγροτικός κόσμος- πρόεδροι συνεταιρισμών, αγροτικοί σύλλογοι, μικρές μεταποιητικές επιχειρήσεις, κόσμος αγροτικός με ζητήματα συγκεκριμένα. Και προσπαθούμε καθημερινά να δώσουμε λύσεις».

Ο κ. Αραχωβίτης επισήμανε ακόμα πως με τους αγρότες των μπλόκων είχε συνάντηση στις 14 Δεκεμβρίου και από τα θέματα που είχαν τεθεί σ’ εκείνη τη συνάντηση «κάποια ήδη δρομολογήθηκαν, όπως η προστασία των επιδοτήσεων από τις κατασχέσεις, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους, η μείωση κατά 33% των ασφαλιστικών εισφορών στον κλάδο της σύνταξης».

«Αυτά λύθηκαν, κάποια άλλα έχουν δρομολογηθεί. Επανέρχονται (οι αγρότες) με διαφοροποιημένα τα αιτήματα και αρνούνται τον διάλογο», σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, ο οποίος δηλώνει έτοιμος να προσέλθει σε διάλογο οποιαδήποτε ώρα κι αν τού ζητηθεί. «Παρά το γεγονός ότι το προγραμματισμένο ραντεβού παρήλθε άπραγο, οποιαδήποτε ώρα και να μου ζητηθεί θα είμαι εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάλεσε, δε, όσους επιμένουν στη λογική του αποκλεισμού των δρόμων και του διαλόγου, όπως χαρακτηριστικά είπε, να αναλογιστούν τις συνέπειες σε όλη την κοινωνία από κάτι τέτοιο. «Νομίζω ότι θα πρέπει να ξανασκεφτούν τη μορφή του αγώνα, τα προβλήματα σε μια ευνομούμενη κοινωνία λύνονται μόνο με διάλογο, με αμοιβαία κατανόηση, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και συμβιβασμούς και στις διεκδικήσεις και σε αυτά που μπορούν να δοθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και τους συναρμόδιους υπουργός, ακόμα και με τον πρωθυπουργό, ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε: «Η κυβέρνηση συζητάει με όλη την κοινωνία. Αυτό που κάνει αυτή η κυβέρνηση, που έχει παντού τα αυτιά της ανοιχτά και τα μάτια της σε όλη την κοινωνία και φροντίζει για τα προβλήματα των μικρών, των μεσαίων και πιο αδύναμων δεν έχει ξαναγίνει με καμία άλλη κυβέρνηση. Ωστόσο, ο κάθε ένας έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη του υπουργείου και του χαρτοφυλακίου του. Αυτό θα πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό και σεβαστό από όλους».

Επανέλαβε, δε, ότι «σε καμία περίπτωση το υπουργείο δεν πρόκειται να ποινικοποιήσει τις αγροτικές κινητοποιήσεις, παρά το ότι η μορφή του αποκλεισμού των δρόμων είναι πια ξεπερασμένο μέτρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ