Αρχική Eπικαιρότητα 28 χρόνια από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο όρος Όθρυς...

28 χρόνια από την τραγωδία με τους 63 νεκρούς στο όρος Όθρυς – Θρήνησε και η Αργολίδα

Ποιος θυμάται το C-130 και τους 63 νεκρούς μας στο Όρος Όθρυς; Ήταν σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου του ΄91 το C-130 της πολεμικής μας αεροπορίας έπεφτε στο όρος Όθρυς και μαζί του πέρναγαν στην αιωνιότητα και 63 στελέχη της Πολεμικής μας Αεροπορίας!

Την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 1991 μεταγωγικό αεροσκάφος τύπου C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό τη Νέα Αγχίαλο. Είκοσι λεπτά μετά την απογείωση το στίγμα του αεροσκάφους χάνεται από το ραντάρ.
Επειτα από τρεις ημέρες έρευνας, το πρωί της Παρασκευής 8 Φεβρουαρίου κυβερνήτης στρατιωτικού ελικοπτέρου που συμμετείχε στις έρευνες αναγνωρίζει τα συντρίμμια του C-130 στην κορυφή Τσατάλι του όρους Οθρυς σε υψόμετρο 1.520. Κανένας από τους 63 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και σμηνίτες δεν επέζησε της πρόσκρουσης. 

H δίκη άρχισε έπειτα από τρία χρόνια και εννέα μήνες, στις 4 Νοεμβρίου 1994 στο Αεροδικείο Αθηνών, με μοναδικό κατηγορούμενο – για παράβαση στρατιωτικού καθήκοντος εν καιρώ μερικής επιστράτευσης, για ανθρωποκτονία κατά συρροήν και εξ αμελείας και για καταστροφή αεροπλάνου – τον επισμηναγό Στέφανο Τίγκα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος εναέριας κυκλοφορίας στο αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου την ημέρα του δυστυχήματος. 
Ύστερα από μια σύντομη – αλλά γεμάτη ένταση – δίκη μόλις δύο εβδομάδων, το Αεροδικείο επέβαλε στον – απόστρατο πλέον – επισμηναγό φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή. 
Ο κ. Τίγκας πάντως έπειτα από έναν χρόνο και δύο μήνες, στις 19 Ιανουαρίου 1996, κρίθηκε παμψηφεί αθώος από το Διαρκές Αναθεωρητικό Αεροδικείο.
Οι συγγενείς των θυμάτων είχαν μιλήσει για δίκη-παρωδία και κατηγόρησαν το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας για απόκρυψη εγγράφων.

Πηγή: argolikeseidhseis.gr