Αρχική Ν. Κορινθίας Τι αποκαλύπτει ο Κορίνθιος “βάτραχος” που βρισκόταν στα Ίμια την κρίσιμη ημέρα...

Τι αποκαλύπτει ο Κορίνθιος “βάτραχος” που βρισκόταν στα Ίμια την κρίσιμη ημέρα (Βίντεο)

23 χρόνια μετά την κρίση στα Ίμια, ένας άνθρωπος που βρέθηκε εκείνη τη νύχτα της 30ης προς 31η Ιανουαρίου στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, μιλά στο militaire.gr και αποκαλύπτει πως διαχειρίστηκε η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία την κρίση.

Από το Κέντρο Επιχειρήσεων είχε εικόνα για όσα γίνονταν στα Ίμια. Ήταν η “σκιά” του Αρχηγού ΓΕΝ Γιάννη Στάγκα , ο βατραχάνθρωπος Τάσος Χατζαντώνης, που ήταν ο προσωπικός φρουρός του. Έζησε δίπλα του στο ΕΘΚΕΠΙΧ δευτερόλεπτο προς δευτερόλεπτο τη δραματική κρίση.

«Βατράχι» από τα καλύτερα είδε και άκουσε πολλά , κατάλαβε πολύ περισσότερα απ΄ όσα ανέφεραν οι συνάδελφοί του «από τον βράχο», όπως λέει. Μιλά για το τι μπορούσαν να κάνουν εκείνη τη νύχτα με τρόπο συγκλονιστικό: «Θα έκαναν την επιχείρηση εκκαθάρισης των Τούρκων ακόμη κι αν είχαν μόνο πέτρες για να πολεμήσουν…», αναφέρει.

Αποκαλύπτει ότι “από τη 01.15 μετά τα μεσάνυχτα οι “βάτραχοι” ζήτησαν “πράσινο φως” για να κάνουν επιχείρηση…Τους είχαν δει τους Τούρκους”, λέει. Πότε έλαβαν απάντηση και μάλιστα αρνητική; Τρεις ώρες μετά…

Μιλά για το τουρκικό ελικόπτερο που πέταξε πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων του. Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Λυμπέρης είχε δώσει αρχικά εντολή να καταρριφθεί αν κάνει δεύτερη διέλευση. Άγνωστο γιατί , η διαταγή ανακλήθηκε.

Περιγράφει την απόλυτη ψυχραιμία με την οποία αντιμετώπισε η στρατιωτική ηγεσία την κρίση. Όλοι ήταν έτοιμοι, εκτός από το ΚΥΣΕΑ που συνεδρίαζε στη Βουλή κι όχι στο ΥΠΕΘΑ.

Δείτε τη συνέντευξη του βατραχανθρώπου Τάσου Χατζαντώνη, που έδωσε στο militaire.gr:

Πηγή: real.gr