Αρχική Ν. Λακωνίας Ομιλία Γόντικα στη Σπάρτη

Ομιλία Γόντικα στη Σπάρτη

Για τον κατώτερο μισθό.

Η κυβέρνηση αυτές τις μέρες γιορτάζει τη συμπλήρωση 4 χρόνων της θητείας της εφαρμόζοντας το νόμο της κυβέρνησης του Σαμαρά, το νόμο Βρούτση, το νόμο – δολοφόνο, όπως τον αποκαλούσε, και έτσι είναι. Γιατί καταργεί μια πολύ μεγάλη κατάκτηση των εργαζομένων, να καθορίζουν με τη συλλογική τους πάλη και τα συνδικάτα τους το ύψος του κατώτερου μισθού.

Τι πανηγυρίζουν ακριβώς; Πανηγυρίζουν για την καθήλωση των μισθών, τη μείωση του μέσου μισθού, την κυριαρχία των εργασιακών σχέσεων – λάστιχο, για το ότι οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει παγίδες θανάτου, μια εργασιακή ζούγκλα.

Για να σκεφτεί κάθε άνθρωπος καλής θέλησης, η «πρώτη φορά αριστερά» έστησε ένα υπουργικό συμβούλιο – και μια φιέστα αμέσως μετά – για να πανηγυρίσει για τα 540 ευρώ, με τα οποία θα συνεχίσει τα αμείβεται ένας εργαζόμενος με 8 ώρες δουλειάς!

Νομίζει ότι μπορεί να ξεγελάσει προεκλογικά και να ξεχάσουν οι εργαζόμενοι την εφαρμογή όλου του αντεργατικού νομοθετικού πλαισίου, τους νέους νόμους, όπως τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, το νόμο Κατρούγκαλου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Προεκλογικά δεσμεύονταν ότι ο πρώτος νόμος που θα έφερναν ήταν η επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ! Τέσσερα χρόνια κρατούν τους μισθούς στα άθλια επίπεδα που τα έριξαν οι προηγούμενοι και τώρα μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ χαρακτηρίζουν αυτά τα ίδια αιτήματα μαξιμαλισμό!

Για την συμφωνία των Πρεσπών.

Γιόρτασαν προχτές τελειώνοντας μια ακόμα βρώμικη δουλειά, δηλαδή την υλοποίηση του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ για την ένταξη χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στη βορειοατλαντική συμμαχία, τη μετατροπή και της γειτονικής χώρας σε μια στρατιωτική βάση, όπως γίνεται εδώ και δύο χρόνια στην πατρίδα μας, που μετατρέπεται σε ένα απέραντο στρατόπεδο, σε μια μεγάλη βάση εφόρμησης, βάση θανάτου για τους γύρω λαούς και μαγνήτης – πόλος γεωπολιτικών, στρατιωτικών, πολεμικών αντιπαραθέσεων.

Υπάρχει πείρα.

Υπάρχει συσσωρευμένη πείρα όλα αυτά τα χρόνια από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης, από την εναλλαγή στην κυβέρνηση όλων των αστικών κομμάτων, υπάρχει πείρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ της δήθεν «πρώτη φορά αριστεράς», αλλά και τη διοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ σε Περιφέρειες και σε δεκάδες δήμους.

Τώρα χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά, αυτή η μεγάλη πείρα να μετατραπεί σε πολιτική στάση και κριτήριο ψήφου. Να τραβήξουμε μπροστά με το ΚΚΕ. Είναι ώρα οι εργαζόμενοι, η νεολαία οι αγρότες  να δοκιμάσουν τη μεγάλη δύναμη, που μέχρι τώρα έβαλαν σε δεύτερη μοίρα. Τη δύναμη του οργανωμένου αγώνα με ισχυρό το ΚΚΕ. Μην ψάχνει να βρει τις διαφορές στη μιζέρια των διαχειριστών της ίδιας αντιλαϊκής – αντεργατικής πολιτικής, στη μιζέρια για το ποιος θα εφαρμόσει ταξικούς νόμους, ανάμεσα στους οπαδούς και υλοποιητές των αντιδραστικών αλλαγών στην Τοπική Διοίκηση, όπως του «Κλεισθένη», που κάνουν ακόμα πιο ασφυκτικό τον έλεγχο από το κράτος των εκλεγμένων, ώστε να κινούνται απαρέγκλιτα μέσα στα όρια των δεσμεύσεων των τριών μνημονίων, του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής, των αποφάσεων της ΕΕ και των επιταγών των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Να μην ψάχνει να βρει αν υπάρχουν και ποιες είναι οι διαφορές όσων από το πρωί μέχρι το βράδυ μάς παίρνουν τα αυτιά για τον μονόδρομο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, που είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των λίγων. Αυτόν το δρόμο τον ζούμε, αφήνει μεγάλες ανοικτές πληγές, τη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αποκλεισμένους από το δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, μεγάλο μέρος της νεολαίας άνεργους και μισοάνεργους, μεγάλα τμήματα μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων να ξεκληρίζονται, μεγάλα τμήματα του λαού μας αποκλεισμένα από το δικαίωμα να ζουν σε χωριά και πόλεις ανθρώπινες, με υποδομές για να μην πνίγονται με την πρώτη βροχή, να μην καταστρέφονται στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Αυτός ο μονόδρομος, πλέον, άρχισε να αφήνει πίσω του θύματα, πολλά θύματα από την ανυπαρξία υποδομών και ολοκληρωμένων σχεδίων, από την υποστελέχωση υπηρεσιών και δομών για την προστασία του λαού, για να επιτυγχάνονται τα θηριώδη ματωμένα πλεονάσματα, να εξασφαλίζεται ζεστό χρήμα για τους καπιταλιστές. Στην Πελοπόννησο σε 29 μόνο ανεμογεννητριάδες, τώρα την περίοδο της κρίσης, δόθηκε ζεστό χρήμα, επιχορήγηση 239 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο στη Λακωνία σε 9 αιολικά βιομηχανικά συγκροτήματα από τα 35 που έχουν αδειοδοτηθεί, δόθηκαν 69 εκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις.

Φτάνουν στο σημείο με Υπουργική Απόφαση να απαγορεύουν στα φορτηγά πάνω από 3,5 τόνους να κυκλοφορούν στην παλαιά Εθνική Οδό Τρίπολης – Σπάρτης, για να περάσουν οι φορτηγατζήδες από τη στρούγκα του Μωρέα, να πληρώσουν επιπλέων διόδια και καύσιμα. Το μεροκάματο 70-80- ευρώ που βγάζει από το δρομολόγιο ο αυτοαπασχολούμενος να το καταθέτη στο Μωρέα.

Και μην κλαίει σαν «Μωρή παρθένα» ο κύριος Στρατηγάκος, γιατί είναι αυτός που το έφερε δυο φορές για απόφαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο και το πήρε πίσω όταν τους αποκαλύψαμε όταν κατάλαβε ότι θα τον πάρουν με τις πέτρες οι Λάκωνας.

Καμία επανάπαυση.

Θα επιχειρήσουν να το φέρουν μετά τις εκλογές.

Τώρα ΚΚΕ.

 Στήριξη στη «Λαϊκή Συσπείρωση» και στο ΚΚΕ σημαίνει πολιτική καταδίκη όσων μας έφεραν ως εδώ.

Καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ, που αποτέλεσε τον συνεχιστή της αντιλαϊκής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Βγήκε για να ακυρώσει τα μνημόνια και τα εφάρμοσε μέχρι κεραίας!

Το πιο επικίνδυνο όμως είναι ότι καλλιέργησε – και συνεχίζει – έναν σύγχρονο ραγιαδισμό, καλυμμένο με δήθεν προοδευτικό και ριζοσπαστικό μανδύα. Καλλιεργεί τις μειωμένες απαιτήσεις, τη λογική που λέει ότι «ε, αφού δεν μπορεί να αλλάξει κάτι, ας συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα». Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δηλητήριο για το λαό και τη νεολαία από αυτήν τη λογική.

Ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ΚΚΕ, σημαίνει καταδίκη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και στους γνωστούς από χρόνια υποψηφίους τους, που επιδιώκουν να αναβαπτιστούν στη λαϊκή συνείδηση, αξιοποιώντας τη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν επιστρέφουμε στο παρελθόν, σε χρεοκοπημένες πολιτικές επιλογές που επιδιώκουν να εμφανιστούν και ως ικανότεροι διαχειριστές και την πολιτική τους ως μονόδρομο! Προχωράμε μπροστά με αγωνιστές καταξιωμένους.

Με την ψήφο στο ΚΚΕ ανάβουμε τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, που είναι αγώνας ενάντια στις αιτίες που τους τρέφουν, στέλνουμε τους εγκληματίες ναζί δολοφόνους της Χρυσής Αυγής ξανά στους υπονόμους από όπου βγήκαν.

Εμείς απλώνουμε το χέρι και καλούμε κάθε αγωνιστή, κάθε άνθρωπο καλής θέλησης να συμπορευτούμε σε μια μεγάλη απαιτητική μάχη.

          Ολο αυτό το διάστημα, χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες, επαγγελματίες, νεολαία, άνθρωποι με διαδρομή στο κίνημα, που για διάφορους λόγους οι δρόμοι μας χώρισαν τα προηγούμενα χρόνια, ξαναπροσεγγίζουν τις θέσεις μας, εκδηλώνουν έμπρακτα τη θέλησή τους να προσφέρουν, δηλώνουν τη στήριξή τους στο ΚΚΕ, ξεπερνώντας και προκαταλήψεις και πικρίες, που καμιά φορά φέρνει η σφοδρή αντιπαράθεση.

Θα είναι μεγάλη νίκη και ελπίδα το ρεύμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ να εκφραστεί στην κάλπη και στα ψηφοδέλτια σε όλη την Ελλάδα.

Να δυναμώσει η μόνη μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή πολιτική, όπως κάνουν οι κομμουνιστές δήμαρχοι στην Πάτρα, στην Πετρούπολη, στο Χαϊδάρι, στην Καισαριανή, στην Ικαρία. Να δυναμώσει το ΚΚΕ παντού.

Διανύουμε μια ευνοϊκή πολιτική συγκυρία για την πολιτική πάλη που κάνει το ΚΚΕ, απέναντι στο αστικό πολιτικό σύστημα. Απέναντι στο νέο σκηνικό διπολισμού, που καλεί το λαό μας να διαλέξει ανάμεσα στο μικρότερο κακό. Έναν διπολισμό φτιαγμένο από τα παλιά σκάρτα υλικά, ταυτισμένο στις στρατηγικές επιλογές που καθορίζουν τη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας, που σκιαμαχεί όμως στήνοντας πλαστές διαχωριστικές γραμμές.

Τώρα, λοιπόν, που οι αυταπάτες για τον ΣΥΡΙΖΑ βούλιαξαν στον βούρκο της διαχείρισης μιας εχθρικής πολιτικής που εδώ και τέσσερα χρόνια αποφασίζουν – ψηφίζουν – υλοποιούν, φορτώνοντας ασήκωτα πλέον βάρη στις λαϊκές πλάτες.

Τώρα που το «μια από τα ίδια» της ΝΔ ετοιμάζεται να διαδεχτεί τους κωλοτούμπες που πάλιωσαν.

Τώρα που γεμίσαμε από σουλατσαδόρους βουλευτές, κόμματα – αναχώματα, πρόθυμους συγκυβερνήτες, σε όλα τα επίπεδα στη Βουλή, στη Περιφέρεια, στους Δήμους.

ΤΩΡΑ το κάλεσμα του ΚΚΕ είναι η επιλογή μάχης για τους ανθρώπους του λαού, που στέκονται με οργή και αγανάκτηση, που δεν τους ταιριάζει η βούλα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ πάνω στην κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, με τους «Καμμένους» σήμερα χωρίς τον «καμμένο», που προβληματίζονται για τις θυσίες που συνεχίζονται στο βωμό της ανάπτυξης που είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των καπιταλιστών.

Τα ψηφοδέλτιά μας εκφράζουν ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα – αλλαγής.

Είμαστε η λαϊκή αντιπολίτευση.

Φέραμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο και στο Περιφερειακό την ανάγκη ολοκληρωμένης, συνολικής και έγκαιρης δακοκτονίας. Απαιτήσαμε μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποζημιώσεις από την δακοπροσβολή, τις πλημύρες, τις κατολισθήσεις, τους παγετούς και τις χαλαζοπτώσεις.

Απαιτήσαμε τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για λιμάνια και αλιευτικά καταφύγια για να πιάνουν κρουαζερορόπλοια και να δένουν οι σκαφάτοι τα γιότ, να δοθούν για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, για έργα αντιδιαβρωτικής, αντιπυρικής και αντισεισμικής θωράκισης.

Αντισταθήκαμε στις αισχρές διεκδικήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, που όχι μόνο δεν πλήρωσαν για τις κακοτεχνίες όπου δρόμοι βυθίζονται, γεφύρια γκρεμίζονται, λιμενοβραχίονες και προβλήτες λιμανιών σπάνε, αλλά τσέπωσαν δεκάδες εκατομμύρια κι έγιναν καπνός, διεκδικούν κι επιπλέον αποζημιώσεις στα χαρτιά, για έργο που ποτέ δεν έκαναν.

Τα κάνουν όλα αυτά, γιατί τους τα επιτρέπει το νομικό πλαίσιο, αλλά και γιατί τους κάνουν πλάτες οι κυβερνήσεις, οι Δημοτικές και Περιφερειακές αρχές.

Δεν είναι όμως μόνο οι γνωστές αμαρτίες, που εδώ στη Λακωνία έχετε πολλές, το Σκούρα – Πυρί, την παράκαμψη στη Μακρυνάρα, την παράκαμψη Βουτιάνων, στη Γέφυρα της Σελλασίας, στη Κελεφίνα είναι και η κατάσταση που ζουν τα λαϊκά στρώματα τώρα σε όλη την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στον Ταΰγετο.

Παντού βυθίσεις, κατολισθήσεις.

Δέκα χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στη Πελοπόννησο, είκοσι χρόνια μετά τις πρώτες πυρκαγιές στον Ταΰγετο, κανένα σοβαρό έργο αντιπλημμυρικής προστασίας, αντιδιαβρωτικής και αντιπυρικής θωράκισης. Καταρρέει παντού το επαρχιακό δίκτυο.

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ για την καπιταλιστική ανάπτυξη, για φρού φρού και αρώματα, στους εργολάβους και ψίχουλα για τις λαϊκές ανάγκες.     

Ας το σκεφτούμε δουλεύοντας την πείρα αυτών των χρόνων. Οι αλλαγές, η ανατροπή, που έχουν ανάγκη οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι επαγγελματίες, η φτωχολογιά της Σπάρτης, και της Λακωνίας, θα έρθει από τα κάτω, με οργάνωση κι αγώνα παντού. Χορτάσαμε στο Δήμο και στην Περιφέρεια από σωτήρες, ικανά πρόσωπα, δυνατά ονόματα, υποψήφιους επισκέπτες, που ήρθαν οι περισσότεροι για να φύγουν.

Ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση.

Το λέμε καθαρά – δυνατά – τίμια: Ισχυρό ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες. Ισχυρό στο Δήμο και στην Περιφέρεια. Η «Λαϊκή Συσπείρωση», το ψηφοδέλτιό μας, μπορεί να εκφράσει ένα ρεύμα συμπόρευσης – αγώνα – αλλαγής στη Σπάρτη, στη Λακωνία, στη Πελοπόννησο.

Τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων, που ήρθαν για να μείνουν, εμείς δώσαμε τη μάχη στηρίζοντας λαϊκά αιτήματα, διεκδικώντας μέτρα, πιέζοντας για λύσεις – ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα του λαού μας που επηρεάζεται από την πολιτική του Δήμου της Περιφέρειας. Φέραμε για συζήτηση δεκάδες αιτήματα κατοίκων, αποσπώντας συχνά επιμέρους λύσεις.

Απέναντί μας δεν έχουμε «κάποια πρόσωπα υποψήφιων δημάρχων», ικανά και αυτοδημιούργητα ή ονόματα – λύσεις ανάγκης. Εχουμε τους υποψηφίους κομμάτων. Των κομμάτων που κυβέρνησαν, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ή αυτών που κυβερνούν, του ΣΥΡΙΖΑ και των ακροδεξιών Καμμένων.

Φτάνουμε σε κάθε χωριό, πόλη και κωμόπολη το κάλεσμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ.

Το κόκκινο ψηφοδέλτιο στη Λακωνία είναι η απάντηση στο μαύρο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Την απάντηση στους φασίστες δεν την δίνουν αυτοί που κυβερνούν με τους ακροδεξιούς τέσσερα χρόνια. Αυτοί που δικάζουν ακόμα τα εγκλήματα της ΧΑ και φωτογραφίζονται με τον υπόδικο Κασιδιάρη. Όσοι ανέχονται και δεν ψελλίζουν μια καταδίκη στους φασίστες που κρυφά τη νύχτα καταστρέφουν το μνημείο στους Μολάους. Μνημείο που τιμά τους σκοτωμένους, τους δολοφονημένους από τους προγόνους τους φασιστών,  τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους στη περιοχή των Μολάων, στη Σπάρτη, στη Τρίπολη στη Καλαμάτα στη Καισαριανή. Τιμά το ηρωικό τμήμα του ΕΛΑΣ που με επικεφαλής το Μανώλη Σταθάκη εξόντωσαν Γερμανικό τμήμα με επικεφαλής το στρατιωτικό διοικητή των δυνάμεων κατοχής της νότιας Ελλάδας.

Το κάλεσμα συσπείρωσης με το ΚΚΕ έχουμε τη δύναμη και το ανθρώπινο δυναμικό για να το φτάσουμε κυριολεκτικά παντού. Είναι κάλεσμα συνέπειας, αγωνιστικότητας, αισιοδοξίας. Για ισχυρό ΚΚΕ στις κάλπες. Είναι το ρεύμα που μπορεί να εκφραστεί, ρεύμα αγώνα και αλλαγής.