Αρχική Eπικαιρότητα Πώς θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά δήλωση στο Κτηματολόγιο

Πώς θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά δήλωση στο Κτηματολόγιο

Με κάποιους μήνες καθυστέρηση τίθεται τελικά σε εφαρμογή, τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, η νέα σελίδα του Κτηματολογίου, με την οποία οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν τη δήλωση κτηματογράφησης.

Σύμφωνα με το φορέα, υπάρχει και η επιλογή η απεικόνιση να είναι τρισδιάστατη, βασισμένη σε αεροφωτογραφίες του 2016 με ευκρίνεια 25 εκατοστών, προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν να εντοπίσουν την περιουσία τους ακόμα και αν αυτή βρίσκεται σε μη προσβάσιμα σημεία. Παράλληλα, υπάρχει η δυνατότητα η διαδικασία να πραγματοποιείται και από κινητά τηλέφωνα. Ειδικότερα, έχει προβλεφθεί σχετική εφαρμογή με την οποία ακολουθείται ο κάτοχος του τηλεφώνου και την ώρα που περπατάει πάνω στην ιδιοκτησία του μπορεί να επιλέξει την κορυφή και έπειτα το τέρμα της, στη συνέχεια να πατήσει «ολοκλήρωση και αποθήκευση» και σε email να του έρθει όλη η ψηφιοποίηση που έκανε.

Μέσα στο μήνα αναμένεται να ανοίξουν τα δύο μεγάλα γραφεία Κτηματογράφησης. Πρώτα πρόκειται να ανοίξει το γραφείο στη Θεσσαλονίκη στο κέντρο της πόλης, επί της οδού 26ης Οκτωβρίου 90, στο Εμπορικό Κέντρο Porto Center. Στο γραφείο που θα ανοίξει μέσα στο επόμενο διάστημα θα εξυπηρετούνται οι περιοχές Ξάνθη, Δράμα, Χαλκιδική, Καστοριά και Φλώρινα. Αμέσως μετά θα ανοίξει το γραφείο της Αθήνας, που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου (επί της λεωφόρου Βεΐκου 137) και θα εξυπηρετεί τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, αλλά και Κρήτης. Εκτιμάται πως και τα δύο γραφεία θα λειτουργούν για τουλάχιστον 6 μήνες.

Βήμα βήμα η διαδικασία

• Η καταχώριση της δήλωσης γίνεται μέσω των κωδικών του TAXIS, με τον εντοπισμό του ακινήτου να είναι υποχρεωτικός γιατί σε διαφορετική περίπτωση επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις. Πιο συγκεκριμένα, τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως αγνώστου ιδιοκτήτη και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Δημόσιο.

• Παρέχονται οnline οδηγίες, διευκρινίσεις και επεξηγήσεις για τη συμπλήρωση των πεδίων της δήλωσης.

• Η εφαρμογή αποτελείται από πέντε βήματα.

• Τυχόν λάθη επισημαίνονται με εύληπτο τρόπο σε κάθε καρτέλα που πρέπει να συμπληρωθεί.

Αναλυτικότερα, ο πολίτης μπαίνει στην σελίδα www.ktimatologio.gr και επιλέγει το εικονίδιο e – ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ κάνοντας είσοδο στο σύστημα. Αφού έχει βάλει τους κωδικούς του TAXIS, του εμφανίζεται η αρχική σελίδα που έχει τις εξής επιλογές:

α) για την υποβολή της νέας δήλωσης να πατήσει εδώ

β) για τις εκκρεμείς δηλώσεις να πατήσει εδώ

γ) για τις υποβληθείσες δηλώσεις να πατήσει εδώ

δ) για να τροποποιήσετε τα στοιχεία του δικαιούχου να πατήσετε εδώ

*Ενώ στο τέλος της σελίδας υπάρχει και σχετικός οδηγός.

Σε πρώτη φάση, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει νομό και ΟΤΑ, στη συνέχεια να ελέγξει τα στοιχεία του και να επιλέξει τον τύπο ακινήτου του (αγροτεμάχιο, απλή κάθετος κ.λπ.).