Αρχική Eπικαιρότητα Τσουχτερά τα πρόστιμα για τα δασικά αυθαίρετα – Δείτε τα πρόστιμα στην...

Τσουχτερά τα πρόστιμα για τα δασικά αυθαίρετα – Δείτε τα πρόστιμα στην ορεινή Πελοπόννησο

«Bαθιά» το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι πολίτες των οποίων οι ιδιοκτησίες ακινήτων βρίσκονται εντός οικιστικών πυκνώσεων και επιθυμούν να διατηρήσουν την κατοικία τους μέχρι και το 2059.

Πληροφορίες θέλουν η διαδικασία να μην καθυστερήσει και να έχει ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να περάσει στη Βουλή προς ψήφιση. Την ίδια ώρα, το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν έχει ακόμα εκδικάσει το νόμο Τσιρώνη για τα δασικά αυθαίρετα, ενώ όπως αναφέρουν πηγές στον «Ελεύθερο Τύπο» οι καταγγέλλοντες δεν έχουν λάβει καμία επίσημη ενημέρωση.

Τα πρόστιμα στην ορεινή Πελοπόννησο:

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Δεκεμβρίου το επιτελείο του υπουργείου Περιβάλλοντος κατέθεσε τη νέα νομοθέτηση καθώς το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) είχε κρίνει ότι ο προηγούμενος νόμος είναι αντισυνταγματικός.

Η διατήρηση που δίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα δασικά αυθαίρετα μέχρι το 2059 έχει μεν θετικό πρόσημο, ωστόσο παραμένει «θολό τοπίο» αν τότε θα υπάρξει νέα ρύθμιση ή θα επικρατήσει ο προγραμματισμός που θέλει την κατεδάφιση. Όπως υποστηρίζουν, μεταξύ άλλων, «πρέπει να γίνει αναφορά με οποιοδήποτε νομικό τρόπο ότι στα επόμενα 25 ή 40 χρόνια θα υπάρξει τελεσίδικη λύση του προβλήματος χωρίς οικονομική επιβάρυνση του πολίτη, αφού ήδη θα έχει πληρώσει ένα μεγάλο ποσό». Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούν ότι πρέπει να επιτρέπονται οι μεταβιβάσεις των ακινήτων με την υπαγωγή στο νόμο και αφού καταβληθεί το 30% του ενιαίου δασικού προστίμου.

Μηχανικοί, με τη σειρά τους, αναφέρουν πως τα πρόστιμα που θα κληθούν να καταβάλουν οι πολίτες είναι ιδιαίτερα αυξημένα, όταν μάλιστα δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε συγγενικά πρόσωπα.