Αρχική Eπικαιρότητα Ξεχωριστά εκκαθαριστικά για συζύγους από φέτος

Ξεχωριστά εκκαθαριστικά για συζύγους από φέτος

Σε ατομικό επίπεδο θα εκκαθαρίζεται και θα βεβαιώνεται από φέτος ο φόρος εισοδήματος κάθε εγγάμου συζύγου, ακόμη και στις περιπτώσεις υποβολής κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Σε περίπτωση που από την εκκαθάριση του φόρου στον ένα σύζυγο προκύπτει αποτέλεσμα χρεωστικό και από την εκκαθάριση στον άλλο σύζυγο προκύπτει αποτέλεσμα πιστωτικό, δεν θα γίνεται πλέον συμψηφισμός των δύο αποτελεσμάτων, αλλά θα παραμένουν δύο ξεχωριστά αποτελέσματα. Eτσι, ο ένας σύζυγος με το χρεωστικό υπόλοιπο θα καλείται να πληρώσει κανονικά τον φόρο σε τρεις διμηνιαίες δόσεις ή εφάπαξ, ενώ ο άλλος σύζυγος θα δικαιούται να εισπράξει επιστροφή φόρου. Ουσιαστικά, σε κάθε περίπτωση κάθε σύζυγος θα λαμβάνει ξεχωριστό εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αιτιολογία

Στην απόφαση αυτή κατέληξε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, καθώς διαπίστωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου που προβλέπει τη δυνατότητα υποβολής χωριστών δηλώσεων από τους εγγάμους συζύγους θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική υποβολή αιτήσεων για χωριστές δηλώσεις, μόνο και μόνο για να εκδίδονται ξεχωριστά αποτελέσματα εκκαθάρισης, εξέλιξη που θα ανάγκαζε την ΑΑΔΕ να επεξεργαστεί φέτος σημαντικά αυξημένο αριθμό ατομικά υποβαλλόμενων φορολογικών δηλώσεων.

Η έκδοση ξεχωριστών εκκαθαριστικών ακόμη και στις κοινές δηλώσεις αποκαλύπτεται από το ενημερωτικό φυλλάδιο ερωταπαντήσεων το οποίο ανήρτησε χθες η ΑΑΔΕ στην ιστοσελίδα της.

Σημεία – κλειδιά

Στο φυλλάδιο αυτό δίδονται απαντήσεις στις παρακάτω 20 ερωτήσεις σχετικά με το θέμα των χωριστών δηλώσεων των συζύγων:

1 Πώς μπορώ να γνωστοποιήσω την επιλογή μου να υποβάλω χωριστή δήλωση φορολογίας εισοδήματος; Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στο σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodema/gnostopoiese-choristes-deloses είτε από εσάς είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό.

2 Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2019, τι θα συμβεί; Στην περίπτωση αυτή οι σύζυγοι θα υποβάλουν κοινή δήλωση για το φορολογικό έτος 2018.

3 Στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης, θα γίνεται συμψηφισμός φόρου μεταξύ συζύγων και βεβαίωση στο όνομα του συζύγου; Oχι, θα γίνεται χωριστή βεβαίωση φόρου και δεν θα γίνεται συμψηφισμός των ποσών.

4 Επηρεάζεται η χορήγηση επιδομάτων στις χωριστές δηλώσεις; Oχι, δεν επηρεάζεται.

5 Είναι απαραίτητο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία; Oχι, δεν είναι απαραίτητη η υποβολή χωριστών δηλώσεων.

6 Πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων; Η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1 στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

7 Στις περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων πώς δηλώνεται στο Ε1 η κύρια κατοικία όταν ένας εκ των δύο συζύγων δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης; Ο σύζυγος που δεν διαθέτει καθόλου ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης συμπληρώνει στον πίνακα 6 την ένδειξη «συνοίκηση με σύζυγο». Ο άλλος σύζυγος δεν συμπληρώνει καμία ένδειξη.

8 Πώς αναγράφονται τα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη του φορολογούμενου στις χωριστές δηλώσεις; Τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη και από τους δύο συζύγους.

9 Ποιος δηλώνει το εισόδημα ανήλικου τέκνου που προέρχεται από τον κοινό γάμο στις χωριστές δηλώσεις όταν αυτό δεν έχει υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος; Το εισόδημα του ανηλίκου τέκνου που δεν φορολογείται στο όνομα του τέκνου προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.

10 Ποιος βαρύνεται με τα τεκμήρια στις χωριστές δηλώσεις συζύγων; Στις χωριστές δηλώσεις δεν υφίσταται η έννοια του οικογενειακού εισοδήματος για την κάλυψη των επιμέρους τεκμηρίων καθενός εκ των συζύγων, καθώς τα τεκμήρια βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Oσον αφορά τη δυνατότητα κάλυψης με ανάλωση κεφαλαίου, δεν μπορεί να γίνει επίκληση εισοδημάτων από τη χωριστή δήλωση του άλλου συζύγου.