Αρχική Eπικαιρότητα Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού

Παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου για τη δήλωση του επαγγελματικού λογαριασμού

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου παρατείνεται η προθεσμία για τη δήλωση στο Taxisnet του επαγγελματικού λογαριασμού από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Αυτό προβλέπεται σε κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών. Η σχετική υποχρέωση αφορά τις κατηγορίες επαγγελματιών και επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν υποχρεωτικά POS στις συναλλαγές τους.

Εξαιρούνται όμως όσοι πραγματοποιούν πωλήσεις αποκλειστικά σε επιτηδευματίες και, εξ αυτού του λόγου, δεν υποχρεούνται να διαθέτουν συσκευές ηλεκτρονικών χρεώσεων POS για λιανικές συναλλαγές.

Ο επαγγελματικός λογαριασμός δηλώνεται προκειμένου να υπολογίζονται οι δαπάνες που πραγματοποιούν οι φορολογούμενοι με πλαστικό χρήμα, για να «χτίσουν» αφορολόγητο και να τους αποδίδονται οι ηλεκτρονικοί λαχνοί συμμετοχής στη φορολοταρία.

Αν μετά από διασταύρωσης της ΑΑΔΕ εντοπιστούν και διαπιστωθεί ότι οι υποχρεοι δεν δήλωσαν επαγγελματικό λογαριασμό, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμο χιλίων ευρώ. Πρόστιμα θα πληρώσουν και όσοι δηλώσουν εκπρόθεσμα τον επαγγελματικό λογαριασμό, αλλάτο χρηματικό πρόστιμο θα είναι 100 ευρώ και όχι 1.000 ευρώ που θα πληρώσουν όσοι εντοπιστούν μετά από ελέγχους της ΑΑΔΕ.