Αρχική Ν. Αρκαδίας Κώστας Βλάσης: “Στο ίδιο έργο θεατές! Η Αρκαδία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στα...

Κώστας Βλάσης: “Στο ίδιο έργο θεατές! Η Αρκαδία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα!”

Κώστας Βλάσης: «Στο ίδιο έργο θεατές! Η Αρκαδία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα! Κυβέρνηση και Περιφέρεια οφείλουν να κινηθούν άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, αλλά κυρίως για να προλάβουμε επόμενες καταστροφές!»

Την άμεση εκτίμηση αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, που προκάλεσαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών στην Αρκαδία,ζήτησε με σχετική ερώτηση προς τους αρμόδιους Υπουργούς Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής: «Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα στην άμεση καταγραφή αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, ώστε όλες οι πληγείσες περιοχές να επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι κάτοικοι να αποζημιωθούν».

Οι πιο σοβαρές συνέπειες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα παρατηρήθηκανστο Ζευγολατιό, το Νεοχώρι, την Τεγεά, τη Μηλιά, τη Φτέρη και στον ταμιευτήρα της Λίμνης Τάκα, με πλημμυρισμό πολλών γεωργικών περιοχών, αλλά και στη ΔΕ Φαλαισίας, όπως και στις ΤΚ Καστρίου, Αγίου Πέτρου και Βουρβούρων με σημαντικές φθορές του τοπικού οδικού.

Η ερώτηση του κ. Βλάση είναι η τελευταία μίας σειράς παρεμβάσεων με θέμα την αποκατάσταση, αλλά κυρίως την πρόληψη των ζημιών που προκαλούνται μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, μη έχοντας λάβει απάντηση σε σειρά ερωτημάτων και κυρίως σχετικά με τον προγραμματισμό ενίσχυσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αρκαδίας, επανέρχεται και ζητά να πληροφορηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς πότε θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών αλλά και ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, αλλά και της αποζημίωσης των πολιτών που επλήγησαν. Επιπλέον ρωτά αν είχαν παρθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, αλλά και αν είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δημοσίων υποδομών από τους αρμοδίους φορείς (Δήμοι-Περιφέρεια). Τέλος ζητά να πληροφορηθεί τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με την αναβάθμιση της αντιπλημμυρικής θωράκισης της Αρκαδίας.

Παραθέτουμε τη σχετική ερώτηση του βουλευτή Κώστα Βλάση.

Αθήνα, 30 Ιανουαρίου 2019

Α.Π. 5195

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς

  • Εσωτερικών, κ. Αλ. Χαρίτση
  • Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Στ. Αραχωβίτη

Θέμα: Άμεση καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα στην Αρκαδία.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν την Αρκαδία τις τελευταίες μέρες προκάλεσαν μεγάλες ζημιές στις δημόσιες υποδομές αλλά και στην κινητή και ακίνητη περιουσία των πολιτών και κυρίως των αγροτών της περιοχής.

Οι ιδιαιτέρως έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν πλημμύρες, κατολισθήσεις και υπερχειλίσεις ποταμών με κυριότερη αυτή του Αλφειού. Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίστηκαν κυρίως στο Ζευγολατιό, το Νεοχώρι, την Τεγεά, τη Μηλιά, τη Φτέρη και στον ταμιευτήρα της Λίμνης Τάκα, με πλημμυρισμό πολλών γεωργικών περιοχών αλλά και στη ΔΕ Φαλαισίας, όπως και στις ΤΚ Καστρίου, Αγίου Πέτρου και Βουρβούρων με σημαντικές φθορές του τοπικού οδικού δικτύου. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος της ολοκληρωτικής καταστροφής της αγροτικής παραγωγής στις περιοχές αυτές, ενώ προβληματικές είναι και οι μετακινήσεις των κατοίκων καθώς το οδόστρωμα των τοπικών οδών έχει υποστεί εκτεταμένες καταστροφές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να προχωρήσουν τάχιστα στην άμεση καταγραφή αλλά και αποκατάσταση των ζημιών, ώστε όλες οι πληγείσες περιοχές να επιστρέψουν στην κανονικότητα και οι κάτοικοι να αποζημιωθούν. Επιπλέον, με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια η Αρκαδία έχει πληγεί πολλές φορές από έντονα καιρικά φαινόμενα (όπως οι καταστροφικές πλημμύρες του Ιουνίου του 2016) γίνεται αντιληπτό ότι είναι πλέον απαραίτητη η λήψη μέτρων, που θα ενισχύσουν την πρόληψη τέτοιων καταστάσεων και θα «θωρακίσουν» την Αρκαδία απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτώνται, οι κ.κ. Υπουργοί:

  1. Πότε θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών;
  2. Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης των ζημιών στις δημόσιες υποδομές, αλλά και της αποζημίωσης των πολιτών που επλήγησαν;
  3. Είχαν παρθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων; Είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης και καθαρισμού των δημοσίων υποδομών από τους αρμοδίους φορείς (Δήμοι-Περιφέρεια);
  4. Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε την αντιπλημμυρική θωράκιση της Αρκαδίας, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον;