Αρχική Ν. Αχαΐας Αχαΐα: Προβλήματα από την κακοκαιρία – Στα όριά τους Πείρος και Μεγανίτης...

Αχαΐα: Προβλήματα από την κακοκαιρία – Στα όριά τους Πείρος και Μεγανίτης – Κατολισθήσεις

Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες η συνεχιζόμενη ισχυρή βροχόπτωση στην περιοχή της Δυτικής Ελλάδας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία έπεσε αθροιστικά όση βροχή θα έπεφτε σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, Νίκο Γυφτάκη, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή του Γιάννη Γεωργόπουλο «Πράσινο, κόκκινο σε γαλάζιο φόντο» στο Ράδιο Γάμμα, ο ποταμός Πείρος στη Δυτική Αχαϊα έφτασε χθες στα όριά του, με αποτέλεσμα να απειλούνται μεγάλες καταστροφές στις παραποτάμιες περιοχές.

Για το λόγο αυτό, σήμερα από νωρίς το πρωί, μηχάνημα της Περιφέρειας έχει μεταβεί στα επικίνδυνα σημεία και καθαρίζει την κοίτη του ποταμού από φερτά υλικά, ενώ προβαίνει και σε όποιες άλλες ενέργειες χρειάζονται για να γίνεται απρόσκοπτα η ροή του νερού.

Από το «φούσκωμα» του ποταμού Πείρου, κινδύνεψε, μάλιστα, χθες ο Βιολογικός Καθαρισμός της Κάτω Αχαϊας.

Στα όριά του έφτασε και ο Μεγανίτης, στην περιοχή της Αιγιάλειας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες απροσπέλαστος, είναι ο δρόμος προς τη Ροδιά, καθώς έχει φουσκώσει το ποτάμι.

Πάρα πολλά είναι επίσης τα συνεχιζόμενα προβλήματα από κατολισθήσεις που έχουν σημειωθεί σε πολλά σημεία του επαρχιακού δικτύου σε Αχαία, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Αυτό που ανησυχεί περισσότερα την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας είναι ότι καθώς οι προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας κάνουν λόγο για συνέχιση των βροχών μέχρι την Πέμπτη, τα κατολισθητικά φαινόμενα θα συνεχιστούν.

Η πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες ημέρες

Διαδοχικά κύματα βροχοπτώσεων περιμένουμε να επηρεάσουν αρκετές περιοχές της χώρας έως και την Πέμπτη 31/01/2019.

Τονίζεται ότι αν και η ένταση των φαινομένων κατά κανόνα δε θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη, αναμένεται να πέσουν αθροιστικά σημαντικές ποσότητες βροχής κυρίως στη δυτική και βορειοανατολική χώρα, όπου σε συνδυασμό με το κορεσμένο σε νερό έδαφος ευνοείται η πρόκληση πλημμυρικών επεισοδίων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης έως και το βράδυ της Πέμπτης 31/01, σύμφωνα με το προγνωστικά μοντέλο BOLAM.

Την Τετάρτη 30/01 βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν σε ολόκληρη σχεδόν τη χώρα, με κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου και στα Δωδεκάνησα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη 31/01 τα εντονότερα φαινόμενα θα εντοπίζονται στη Δυτική και Νότια Ελλάδα, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και πιθανόν στη Θράκη. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και κατά τόπους σε ημιορεινά ηπειρωτικά τμήματα.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία την Παρασκευή 01/02 οι βροχές θα περιοριστούν σημαντικά, ενώ το Σαββατοκύριακο 02-03/02 ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση και η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική άνοδο.

Πηγή: patrastimes.gr