Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: Στην εντατική του ΠΓΝΠ 38χρονος που ταυτοποιήθηκε με τον ιό της...

Πάτρα: Στην εντατική του ΠΓΝΠ 38χρονος που ταυτοποιήθηκε με τον ιό της γρίπης

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών εξακολουθεί να νοσηλεύεται o 38χρονος από το Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας που ταυτοποιήθηκε με τον ιό της γρίπης.

Την ίδια στιγμή, η 51χρονη γυναίκα από την περιοχή της Πηνείας (σ.σ το 1ο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ηλεία) εξήλθε από την ΜΕΘ του Πύργου και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παθολογική Κλινική. Την ίδια στιγμή, σε όλη την Ελλάδα, έχουν καταγραφεί 36 κρούσματα επιβεβαιωμένης γρίπης και 4 θάνατοι.

Η περίοδος Ιανουαρίου – Μαρτίου είναι αυτή κατά την οποία η γρίπη παρουσιάζει έξαρση στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και φέτος, με το ΚΕΕΛΠΝΟ να έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό και να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον ιό της γρίπης συνιστώντας να γίνεται το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η γρίπη σε αριθμούς

Η επιτήρηση της γρίπης για την περίοδο 2018 – 2019 σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε την εβδομάδα από 1η έως 7 Οκτωβρίου 2018 και θα ολοκληρωθεί την εβδομάδα από 13 έως 19 Μαΐου 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εβδομαδιαίας ανακεφαλαίωσης των επιδημιολογικών δεδομένων στη χώρα, τα οποία παρουσίασε στην εφημ. «Πατρίς» η Προϊσταμένη του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Πύργου και Πρόεδρος Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ για το Νομό Ηλείας, Πνευμονολόγος Αναστασία Βασιλείου, «…κατά την εβδομάδα 7–13 Ιανουαρίου 2019, στα Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.) και στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 138 κλινικά δείγματα όλα από νοσοκομεία. Τα 39 εξ’ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 33 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, εξ’ αυτών τα 12 ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 21 στον υπότυπο Α(Η1Ν1)».

Συνολικά, από την 1η Οκτωβρίου μέχρι τις 13 Ιανουαρίου, όπως εξήγησε η κα Βασιλείου, καταγράφηκαν 36 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 35 με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Ανάμεσα σε αυτά και τα δυο που έχουν καταγραφεί στην Ηλεία και έχουν διασωληνωθεί και νοσηλευτεί σε Μ.Ε.Θ. Η 51χρονη εξήλθε από την ΜΕΘ και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στην Παθολογική Κλινική, ενώ ο 38χρονος, διασωληνώθηκε, εισήχθη στη ΜΕΘ Πύργου, στην πορεία διακομίσθηκε στην Πάτρα και πλέον νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ρίου.

Από τα παραπάνω 36 κρούσματα, εμβολιασμένα ήταν μόλις τα 3. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 4 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 3 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και ένας θάνατος σε ασθενή χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.

Στο Νοσοκομείο Πύργου

Την ίδια περίοδο, υπάρχει αύξηση των περιστατικών (σ.σ ενήλικες και παιδιά) στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών αλλά και στα Εξωτερικά Ιατρεία του Νοσοκομείου Πύργου, για τα οποία, είτε γίνεται εισαγωγή και νοσηλεία, είτε, αν δεν υπάρχει κάποια επιπλοκή ή υποκείμενο νόσημα, αναχωρούν με φαρμακευτική αγωγή και οδηγίες για το σπίτι.

«Στα εξωτερικά ιατρεία υπάρχει αυξημένη ροή των περιστατικών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, με κυριαρχούσα εικόνα τη γρίπη. Εξετάζονται – με εικόνα γρίπης – περίπου 20 παιδιά καθημερινά, συν 30 περίπου στις ημέρες εφημερίας του νοσοκομείου», λέει ο Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής, Παιδίατρος Μενέλαος Οικονομόπουλος, εξηγώντας πως «…έχουμε και περιστατικά που νοσηλεύονται, λόγω επιπλοκών που μπορεί να κάνουν, όπως βρογχοπνευμονίες και πνευμονίες ή γιατί, λόγω εμέτων (στα πλαίσια της γρίπης) αφυδατώνονται και δεν μπορούν να πάρουν φάρμακο. Οπότε κρίνεται επιβεβλημένη η νοσηλεία τους».

Όσον αφορά τα παιδιά που νοσούν, η ηλικία τους κυμαίνεται από λίγων μηνών μέχρι 16 ετών, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που μπορεί να απευθυνθούν στο νοσοκομείο 2 ή 3 παιδιά μαζί, αδέλφια. Κάτι που – όπως εξήγησε ο κ.Οικονομόπουλος – είναι φυσιολογικό, καθώς όταν νοσεί ένα παιδί σ’ ένα σπίτι, μπορεί να νοσήσουν και τα αδέλφια του ή και ολόκληρη η οικογένεια, και υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις.

Πάντως, εξαιρετικά σημαντικό είναι το γεγονός πως, μέχρι στιγμής δεν έχει απευθυνθεί στο Νοσοκομείο Πύργου «βαρύ» παιδιατρικό περιστατικό, με σοβαρή επιπλοκή, που να χρειαστεί διακομιδή σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο. «Είναι ελεγχόμενα περιστατικά και μέχρι στιγμής, ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο περιστατικό με σοβαρή ανεπιθύμητη παρενέργεια», καταλήγει ο κ.Οικονομόπουλος.

Μέτρα πρόληψης και εμβολιασμός

Από το ΚΕΕΛΠΝΟ, και τους παραπάνω γιατρούς κα Βασιλείου και κο Οικονομόπουλο, τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη, σε ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και μέχρι στιγμής δεν έχουν νοσήσει και δεν έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, εφιστούν την προσοχή σε όλους για τήρηση των κανόνων υγιεινής, για ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή παραμονής σε κλειστούς χώρους και, σε περίπτωση ασθένειας να παρακολουθήσουν τα συμπτώματα και να απευθύνονται στους θεράποντες ιατρούς. «Είναι πολύ βασικό, οι γονείς να μην επιζητούν τη χρήση των αντιβιοτικών μόνοι τους, χωρίς τη συμβουλή του γιατρού. Γιατί, πολλές φορές, αγοράζουν από ένα φαρμακείο μια αντιβίωση μόνοι τους και πολλές φορές κάνουν χειρότερη την κατάσταση. Συνήθεις τέτοιες περιπτώσεις είναι η αφυδάτωση», καταλήγει ο κ.Οικονομόπουλος.

Πηγή: patrisnews.com