Αρχική Eπικαιρότητα Ερατοσθένης Κυρηναίος: Από τον μαθηματικό Γιάννη Μηνά

Ερατοσθένης Κυρηναίος: Από τον μαθηματικό Γιάννη Μηνά

Από τον μαθηματικό του Αριστοτελείου Γιάννη Μηνά.

ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ Ο ΚΥΡΗΝΑΙΟΣ

Ο Ερατοσθένης γεννήθηκε στην Κυρήνεια της Λιβύης το 276 π.Χ. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια και ισχυριζόταν ότι επίσης σπούδασε για κάποια χρόνια στην Αθήνα . Το 236 π.χ. ορίστηκε από τον Πτολεμαίο τον Γ΄ βιβλιοθηκάριος ΣΤΗ Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας . 
Διακρίθηκε ως Μαθηματικός, Φυσικός, Γεωγράφος, Αστρονόμος, Ιστορικός και Φιλόλογος.
Γύρω στο 225 π.Χ. εφηύρε τον σφαιρικό αστρολάβο, που τον χρησιμοποιούσαν ευρέως μέχρι την εφεύρεση του πλανηταρίου τον 18ο αιώνα.
Εφηύρε έναν τρόπο υπολογισμού των πρώτων αριθμών γνωστό ως το κόσκινο του Ερατοσθένη.
Επινόησε το σύστημα των γεωγραφικών παραλλήλων. Και ο όρος Γεωγραφία αποδίδεται στον Ερατοσθένη .
Το πιο σημαντικό όμως πέραμα που αποδίδεται στο Ερατοσθένη έγινε το 240 π.Χ. και είναι ο υπολογισμός της περιφέρειας της Γης. Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε πως κάθε χρόνο, το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου (τη μέρα δηλαδή του θερινού ηλιοστασίου), στην αρχαία πόλη Συήνη συνέβαινε κάτι ασυνήθιστο :Αν κοιτούσες στον πάτο ενός πηγαδιού μπορούσες να δεις ολόκληρο τον Ήλιο. Ο Ερατοσθένης συμπέρανε ότι για να συμβαίνει κάτι τέτοιο, τη συγκεκριμένη μέρα, ο Ήλιος έπρεπε να βρίσκεται ακριβώς πάνω από τη Συήνη και οι ακτίνες του να πέφτουν κάθετα σ’ αυτή. Γνώριζε επίσης πως την ίδια μέρα στην Αλεξάνδρεια, το φαινόμενο αυτό δεν συνέβαινε. Οπότε κατάλαβε ότι ο λόγος που ο Ήλιος δεν μπορούσε να βρίσκεται ταυτόχρονα πάνω από τη Συήνη και την Αλεξάνδρεια οφείλονταν στην καμπυλότητα της Γης.
Το μεσημέρι της 21ης Ιουνίου στην Αλεξάνδρεια, κάρφωσε ένα κοντάρι κάθετα στη Γη. Στη συνέχεια μέτρησε τη γωνία μεταξύ του κονταριού και των ηλιακών ακτινών και τη βρήκε ίση με το 1/50 του κύκλου, ή αλλιώς 7,2 μοίρες.
Θεωρώντας πως η Γη είναι σφαιρική και ο Ήλιος βρίσκεται τόσο μακριά που οι ακτίνες του φτάνουν σ’ αυτή σχεδόν παράλληλες, οι προεκτάσεις του κονταριού στην Αλεξάνδρεια και του πηγαδιού στη Συήνη θα τέμνονται ακριβώς στο κέντρο της Γης. Αφού η γωνία που σχηματίζεται μεταξύ των δύο πόλεων θα είναι ίση με τη γωνία μεταξύ κονταριού και ηλιακών ακτινών, ως εντός εναλλάξ γωνίες, το 1/50 της περιφέρειας της Γης είναι ίσο με την απόσταση μεταξύ Αλεξάνδρειας και Συήνης. Οπότε ολόκληρη η περιφέρεια θα είναι η απόσταση αυτή επί 50.Μέτρησε την απόσταση των δύο πόλεων και τη βρήκε 5014 στάδια .
Οπότε τελικά ο υπολογισμός του για την περιφέρεια της Γης, ήταν 252.000 στάδια.
Ο Ερατοσθένης, λάτρης της ανθρώπινης γνώσης, δεν μπόρεσε να αντέξει τη στέρηση της μελέτης, που του επέβαλε η γεροντική τύφλωση και τελικά τερμάτισε τη ζωή του, σε ηλικία 82 ετών, το 194 π.χ στην πόλη της Αλεξάνδρειας με απεργία πείνας.