Αρχική Ν. Μεσσηνίας Ανησυχεί ο Νίκας για τα αντιπλημμυρικά στο Νέδοντα

Ανησυχεί ο Νίκας για τα αντιπλημμυρικά στο Νέδοντα

Τον προβληματισμό του για την παροχετευτικότητα του Νέδοντα και τη δυνατότητά του να μαζέψει όλα τα νερά της βροχής μετά και το αντιπλημμυρικό έργο από την Παναγίτσα, εκφράζει ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας.

Κι επαναφέρει σε δηλώσεις του στην “Ε” την αναγκαιότητα των παρεμβάσεων, της υλοποίησης έργων στο σκεπασμένο τμήμα του Νέδοντα στο παλιό Δημαρχείο και στη γέφυρα στο παλιό Ταχυδρομείο. Το ερώτημα βέβαια είναι πώς αφού υπάρχει πρόβλημα στο Νέδοντα οδηγούνται σε αυτόν όλα τα νερά από την Παναγίτσα.

Ειδικότερα για την πορεία του αντιπλημμυρικού έργου από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα που έχει καθυστερήσει, ο κ. Νίκας είπε: “Η τρίτη εργολαβία προχωρά και δημοπρατείται. Αν μας ζητηθεί και οτιδήποτε άλλο, θα το κάνουμε. Το σοβαρότερο δεν είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά η απόδειξη της δυνατότητας του Νέδοντα να μαζέψει όλα αυτά τα νερά, αν μπορεί να το κάνει”. Παρατήρησε πως “υπάρχει προβληματισμός, αν και οι περισσότεροι βεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα. Εχουν γίνει μελέτες κατά την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου”. Ωστόσο, υπενθύμισε πως “ξέρουμε ότι στο Νέδοντα έχουμε δύο πολύ μεγάλα προβλήματα, σοβαρά, όσον αφορά τις δυνατότητες απορροής” και σημείωσε: “Το πρώτο είναι η κάλυψη του ποταμού έξω από το παλιό Δημαρχείο, όπου υπάρχουν κολόνες που μειώνουν την παροχετευτικότητα στο 1/3. Αρα πρέπει να γίνουν παράλληλα τοιχία για να βελτιώσουμε την παροχετευτικότητα. Και το δεύτερο είναι η παλιά γέφυρα στο παλιό Ταχυδρομείο που είναι χαμηλά, όπου και κει μειώνεται η παροχετευτικότητα”. Επεσήμανε με δυσαρέσκεια ότι “έχουν γίνει μελέτες, έχουν υποβληθεί τα ανάλογα σχέδια για τη χρηματοδότηση αυτού του σοβαρού έργου. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχουμε χρηματοδότηση γι’ αυτό”.

Τέλος, για την υλοποίηση του αντιπλημμυρικού από την Παναγίτσα μέχρι το Νέδοντα, ενημέρωσε: “Είμαστε στη διαδικασία δημοπράτησης. Υπήρξε μία καθυστέρηση, διότι τα χρήματα είχαν βγει στο δήμο. Ξεκινήσαμε τη διαδικασία να το δημοπρατήσουμε ως δήμος, αλλά ο επίτροπος είπε ότι υπάρχει υπηρεσία εξειδικευμένη σε αυτά τα θέματα και η δημοπράτηση πρέπει να γίνει από τη ΔΕΥΑΚ. Πήγε το έργο στη ΔΕΥΑΚ με μια άλλη προγραμματική σύμβαση και μεις, ο δήμος, θα έχουμε τη συμβολή στα θέματα των επιβλέψεων. Μπορεί να έχει Τεχνική Υπηρεσία η ΔΕΥΑΚ, αλλά δεν έχει τεχνικούς. Εργατικό προσωπικό έχει, αλλά δεν έχει επιστήμονες”.

Ο κ. Νίκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα προχωρήσει χωρίς πρόβλημα το θέμα της απαλλοτρίωσης 3,5 στρ. στην περιοχή της Σπερχογείας, για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί το πρώτο αντιπλημμυρικό έργο στην (παλιά) εθνική οδό από τη Θουρία έως το Νοσοκομείο. Ειδικότερα, μας ενημέρωσε ότι “τα δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα από τη Θουρία έως το Ασπρόχωμα βρίσκονται σε εξέλιξη. Και ένα μεγάλο μέρος από τα όμβρια διοχετεύεται αυτή τη στιγμή”. Παρατήρησε πως για το πρώτο αντιπλημμυρικό “υπάρχει μία δυσκολία, πρέπει να πάρουμε γύρω στα 3 με 3,5 στρ. για να κάνουμε έναν κεντρικό χάνδακα μέσα από τον οποίο θα οδεύσουν τα όμβρια. Και είμαστε στη διαδικασία συζητήσεων με τους ιδιώτες”. Μας πληροφόρησε ότι “η αντικειμενική αξία που δίνεται από την Εφορία είναι 2.000 ευρώ το στρέμμα” κι εξήγησε: “Είναι μια τιμή πολύ μακριά από τις τιμές που έδωσαν τα δικαστήρια στις απαλλοτριώσεις για τον αυτοκινητόδρομο. Οι απαλλοτριώσεις για τον αυτοκινητόδρομο είναι ένα προηγούμενο, που δημιουργεί καταστάσεις παρά το γεγονός ότι και οι ελιές πληρώνονται ακριβά. Η οδηγία που έδωσα είναι να αυξηθεί η αποζημίωση προς τους ιδιώτες, όσο περισσότερο μπορούμε να αιτιολογήσουμε πάνω από 2.000 ευρώ. Και νομίζω θα βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να ολοκληρωθεί το συγκεκριμένο έργο”. Ανέφερε ότι “οι συζητήσεις κρατούν αρκετές εβδομάδες, αλλά και με τη βοήθεια του προέδρου της Σπερχογείας” κι εκφράζοντας την αισιοδοξία του πως “θα φθάσουμε σ’ ένα τέλος πάρα πολύ γρήγορα”, ενημέρωσε για τη συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο: “Στο Δημοτικό Συμβούλιο θα προχωρήσουμε όπου υπάρχει συνεννόηση με τους πολίτες να τους αποζημιώσουμε. Η αποζημίωση θα είναι σίγουρα πιο μεγάλη από την αντικειμενική αξία με δική μας απόφαση, των θεσμικών οργάνων. Αρκεί να αιτιολογηθεί και θα αιτιολογηθεί, γιατί πρέπει να εγκριθεί και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr