Αρχική Ν. Ηλείας Συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Ηλείας για πιθανή υπερχείλιση του Φράγματος Λάδωνα

Συνεδρίαση του ΣΟΠΠ Ηλείας για πιθανή υπερχείλιση του Φράγματος Λάδωνα

Για ήπια υπερχείλιση, αν ο καιρός δεν έχει αιφνίδια μεταβολή και συνεχιστεί η «καλοκαιρία», έκανε λόγο ο Διευθυντής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Λάδωνα, Ιωάννης Σταθάς, μιλώντας στο μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων της ΟΡΤ. Ωστόσο, για το ενδεχόμενο της υπερχείλισης, σήμερα στις 9:30 το πρωί θα συνεδριάσει εκτάκτως το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε Ηλείας, ενώ χθες το πρωί συνεδρίαση και το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Μετά τις έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, με δεδομένη την ορμητικότητα του Αλφειού ποταμού που ήδη λόγω υπερχείλισης στον κάμπο των Άσπρων Σπιτιών έχει «πνίξει» μέρος των καλλιεργειών και στο πέρασμά του έχει παρασύρει χωράφια και καλλιέργειες από το Λούβρο μέχρι τη Λιναριά, αλλά και με το ενδεχόμενο υπερχείλισης του Φράγματος του ποταμού Λάδωνα, χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του ΣΤΟ του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, υπό τον Δήμαρχο Θύμιο Κοτζιά και του αρμόδιου σε θέματα πολιτικής προστασίας Αντιδημάρχου Γιώργου Γεωργακόπουλου.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι των συναρμόδιων φορέων, θέτοντας εαυτούς και υπηρεσίες σε αυξημένη ετοιμότητα για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του φράγματος που θα «φουσκώσει» τον Αλφειό και μοιραία θα δημιουργήσει κινδύνους.

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ

Αμέσως μετά ο Δήμαρχος κ. Κοτζιάς, με τον μηχανικό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ.Καραγιάννη και τον προϊστάμενο Πολ. Προστασίας της Π.Ε Ηλείας κ.Μπαλκάμο έκαναν αυτοψία στα «επικίνδυνα» σημεία του Δήμου, ενώ με έγγραφό του προς το Υπουργείο Εσωτερικών ο αντιδήμαρχος κ.Γεωργακόπουλος ζήτησε την παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας (σ.σ ήταν μέχρι 1η Φεβρουαρίου) με παράλληλη ένταξη των παραποτάμιων Τ.Κ και περιοχών.

Τέλος, εκδόθηκε ενημερωτικό έγγραφο προς τους πολίτες, για το τι πρέπει να προσέξουν, τι να κάνουν και τι να αποφύγουν σε περίπτωση υπερχείλισης του ποταμού. Μεταξύ άλλων, συμβουλεύει τους πολίτες:

α) να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και να αποφύγουν εργασίες σε παραποτάμιους χώρους
β)να προστατεύσουν εργαλεία και είδη άρδευσης (μοτερόσπιτα κλπ)
γ)να προστατεύσουν το ζωικό τους κεφάλαιο (ζώα, τροφές, μελίσσια κλπ) και
δ)να μείνουν μακριά από πλημμυρισμένες περιοχές, ακόμα και αν τις γνωρίζουν καλά, καθώς η πλημμύρα μπορεί ν α έχει μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά του γνώριμου εδάφους.

ΟΡΙΑΚΗ ΥΠΕΡΧΕΙΛΙΣΗ

Εξάλλου, χθες το μεσημέρι, ο Διευθυντής του ΥΗΣ Λάδωνα Ιωάννης Σταθάς, μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων της ΟΡΤ και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Παυλόπουλο, σημείωσε πως, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών, οι εισροές υδάτων στην τεχνητή λίμνη ήταν τεράστιες και η στάθμη έχει ανέβει κατά πολύ. «Αυτή τη στιγμή (σ.σ χθες το μεσημέρι) είμαστε στα 2 μέτρα κάτω από την κορυφή. Με δεδομένο ότι η στάθμη ανεβαίνει 2-3 εκατοστά την ώρα, υπολογίζουμε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα έχουμε υπερχείλιση», είπε, εξηγώντας ωστόσο πως, αν ο καιρός συνεχιστεί με τις παρούσες συνθήκες και δεν έχουμε νέες βροχοπτώσεις, τότε η υπερχείλιση θα είναι ήπια.

Πηγή: patrisnews.com