Αρχική Ν. Αχαΐας Πάτρα: Μια περίεργη υπόθεση στα δικαστήρια – Η Αστυνομία πλήρωνε το όχημα…του...

Πάτρα: Μια περίεργη υπόθεση στα δικαστήρια – Η Αστυνομία πλήρωνε το όχημα…του ληστή!

Με την εξέταση ενός εκ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας συνεχίστηκε χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών, η πολύκροτη δίκη για την ληστεία εις βάρος του Ζακυνθινού επιχειρηματία Νικήτα Αρετάκη, με λεία το ποσό των 550.000 ευρώ.

Το συμβάν είχε σημειωθεί στο κέντρο της Ζακύνθου, τον Απρίλιο του 2016 και είχε προκαλέσει ιδιαίτερη αίσθηση στην τοπική κοινωνία, καθώς το θύμα είναι γνωστό πρόσωπο στο νησί.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου, κάθεται ένας αλλοδαπός που αντιμετωπίζει την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής σε βαθμό κακουργήματος και της απλής σωματικής βλάβης, ενώ είχε εντοπιστεί και συλληφθεί μετά από μήνες ερευνών, με ένταλμα του εισαγγελέα Ζακύνθου, κατά την διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης και προφυλακίστηκε.

Δεύτερος κατηγορούμενος είναι πρώην αξιωματικός της ΕΛΑΣ που κατηγορείται ως ηθικός αυτουργός στην ενέργεια του πρώτου και έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα και προφυλακιστεί.

ΤΙ ΕΙΔΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ

Η μαραθώνια δίκη, στην οποία πρόκειται να καταθέσουν 40 άτομα ως μάρτυρες, συνεχίστηκε χθες με την κατάθεση ενός γιατρού, ο οποίος είχε δει από το παράθυρο του ιατρείου του, το λευκό αυτοκίνητο στο οποίο επιβιβάστηκε ο δράστης της ληστείας, αμέσως μετά το συμβάν.

Ο μάρτυρας είχε αναφέρει τηλεφωνικά σε φίλο του αστυνομικό, τα χαρακτηριστικά και τον αριθμό κυκλοφορίας το αυτοκινήτου, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε αργότερα, είχε ενοικιαστεί από την… αστυνομία και είχε διατεθεί στον κατηγορούμενο αστυνομικό.

Ωστόσο, ο μάρτυρας, όπως επανέλαβε και χθες ενώπιον του δικαστηρίου, στην αρχή δεν πήγε μόνος του στις αρχές για να καταθέσει όσα είχε δει, γιατί φοβήθηκε μην μπλέξει.
Ο μάρτυρας τόνισε ότι δεν του ασκήθηκε καμία πίεση ή εκφοβισμός, αλλά δεν ήθελε να μπλέξει σε μακροχρόνιες δικαστικές διαδικασίες.

Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Αυτή η αναφορά του ενώπιον του δικαστηρίου, είχε ως αποτέλεσμα την άμεση αντίδραση του προέδρου αλλά και της εισαγγελέως της έδρας, οι οποίοι του τόνισαν, ότι βασικοί μάρτυρες σε μια τόσο σημαντική δίκη, έχουν την ηθική υποχρέωση έναντι της κοινωνίας, να προσέρχονται οικιοθελώς και να καταθέτουν στις αρχές όσα έχουν δει, για να βοηθούν στη διαλεύκανση υποθέσεων και στην απονομή της δικαιοσύνης.

Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η άποψη του μάρτυρα, δυστυχώς είναι αυτή που κυριαρχεί στην κοινωνία, και ίσως όχι αναίτια σε πολλές περιπτώσεις, όμως η βάσανος και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλεται κανείς, μέσω της εμπλοκής του σε μια μακροχρόνια δίκη, δεν πρέπει να αναιρεί του καθήκον ενός μέλους της κοινωνίας, και ειδικά αν πρόκειται για επιστήμονα.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΛΗΣΤΕΙΑΣ

Ο Νικήτας Αρετάκης περπατούσε τον Απρίλιο του 2016 σε πεζόδρομο της Ζακύνθου, κρατώντας μια τσάντα με χρήματα, τα οποία σκόπευε να καταθέσει σε τράπεζα, για το έργο της ανέγερσης του νέου Δημοτικού Σχολείου των Βολιμών, το οποίο δώρισε ο ίδιος στην κοινότητα. Τότε δέχτηκε επίθεση από ένα άτομο, που του απέσπασε με βίαιο τρόπο, την τσάντα με τα χρήματα και στην συνέχεια ετράπη σε φυγή. Να σημειωθεί ότι το θύμα, αναγνώρισε στο πρόσωπο του πρώτου κατηγορούμενου, τον δράστη που του επιτέθηκε.

Και οι δύο κατηγορούμενοι, έχουν αρνηθεί τις κατηγορίες από την έναρξη της δίκης, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Πηγή: Εφ.Πελοπόννησος