Αρχική Ν. Μεσσηνίας Λουκέτα ζητεί ο Νίκας σε όσα πυρηνελαιουργεία δεν τηρούν περιβαλλοντικές μελέτες

Λουκέτα ζητεί ο Νίκας σε όσα πυρηνελαιουργεία δεν τηρούν περιβαλλοντικές μελέτες

Να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία που βρομίζουν τον τόπο, τα οποία δεν εφαρμόζουν το νόμο, τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ζητεί ο δήμαρχος Καλαμάτας και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας.

Επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή, παρατηρεί ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν τη δουλειά τους και επισημαίνει πως “όταν δεν λύνονται τα προβλήματα με τις διαδικασίες που πρέπει, δηλαδή τη σύσταση, υπάρχει και η σπάθη”.

Για το σοβαρό πρόβλημα από τη λειτουργία πυρηνελαιουργείων, σε δηλώσεις του στην “Ε” ο κ. Νίκας ανέφερε ότι “πολλές φορές το νέφος κατεβαίνει χαμηλά μέσα στον αυτοκινητόδρομο και έχουμε και προβλήματα κυκλοφορίας. Ευτυχώς που δεν έχει γίνει και κάποιο ατύχημα” και σημείωσε: “Ολα αυτά αποδεικνύουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν κάνουν τη δουλειά τους. Δεν είναι όλα τα πυρηνελαιουργεία που δημιουργούν αυτή τη δυσοσμία και το νέφος. Κάποια. Πρέπει να γίνει έλεγχος της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αν εφαρμόζεται. Ελεγχος της άδειας, να μην διαχειρίζονται σάπιο πυρήνα. Διαχειρίζονται πυρήνα 2 μηνών και πρέπει να κάνουν διαχείριση πυρήνα μιας εβδομάδας. Ολα αυτά μπορούμε να τα βρούμε. Και τι να κάνουμε; Να τα κλείσουμε. Δεν είναι δυνατόν άνθρωποι των οποίων κινδυνεύει η υγεία, με αναπνευστικά προβλήματα, να αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα εξαιτίας του νέφους, επειδή κάποιοι πρέπει να κερδίσουν. Και μην μας βάζουν ως θέμα τα οικονομικά προβλήματα και την οικονομική καχεξία της χώρας”.

Ο δήμαρχος επέμεινε πως “όταν δεν εφαρμόζεται η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πρέπει αυτός που έχει τον έλεγχο -και εν προκειμένω τον έχει η Περιφέρεια- να φθάνει να κλείνει την επιχείρηση, όταν δημιουργεί αυτά τα προβλήματα”.

Για το πρόβλημα της ακύρωσης πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καλαμάτας παρατήρησε χαρακτηριστικά: “Αστειεύεστε, σε μια τουριστική περιοχή να ακυρώνονται αεροπορικές πτήσεις; Να μην μπορεί το αεροπλάνο να κατέβει στην Καλαμάτα από τη βρόμα και τη δυσωδία;”.

Διευκρίνισε ότι “δεν το κάνουν όλοι. Υπάρχουν πυρηνελαιουργεία που εφαρμόζουν το νόμο. Κάποια δεν τον εφαρμόζουν” και προέτρεψε: “Εκεί πρέπει να πάει ο ελεγκτικός μηχανισμός να κάνει μία σύσταση, δύο και να προχωρήσει στο κλείσιμο αυτής της επιχείρησης. Οταν είναι βέβαιοι ότι δεν θα τους ενοχλήσει κανείς, θα βρομίζουν και θα κερδοσκοπούν σ’ ένα χώρο που έχει και άλλες στοχεύσεις”. Υπενθυμίζοντας ότι η Μεσσηνία στηρίζεται στον τουρισμό, επεσήμανε πως “έρχεται κόσμος, έρχονται τουρίστες. Δεν μπορεί να εισπνέουν τη βρόμα που εκλύεται από τα εργοστάσια κάποιων ασυνείδητων”.

Ο κ. Νίκας συνέστησε την παρέμβαση του κράτους και αφήνοντας αιχμές κατά της περιφερειακής αρχής, ζήτησε να λυθεί το πρόβλημα διά της σπάθης, με κλείσιμο και αναστολή λειτουργίας: “Και το κράτος πρέπει να παρέμβει, αλλά δεν είμαστε σοβαροί. Τόσα χρόνια ασχολούμαστε, αρχίζουμε ψάχνουμε στο “Δημόκριτο”, στα πανεπιστήμια, δηλαδή πετάμε την μπάλα στην κερκίδα, ενώ υπάρχουν όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί για να λύσουμε το πρόβλημα. Διά της σπάθης. Οταν δεν λύνονται τα προβλήματα με τις διαδικασίες που πρέπει, δηλαδή τη σύσταση, υπάρχει και η σπάθη. Δηλαδή, το κλείσιμο, η αναστολή λειτουργίας. Θα βλέπατε πώς θα λειτουργούσαν όλα σωστά”.

Πηγή: eleftheriaonline.gr