Αρχική Eπικαιρότητα Πρόγνωση καιρού: Έρχεται η πιο άγρια νύχτα του Χειμώνα – Τι αναφέρει...

Πρόγνωση καιρού: Έρχεται η πιο άγρια νύχτα του Χειμώνα – Τι αναφέρει το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Ιδιαίτερα χαμηλές θα είναι οι θερμοκρασίες που θα φέρει το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας, η «Σοφία», από την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου έως το Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019, με θερμοκρασίες υπό το μηδέν σε πολλές περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο καιρού της ΕΜΥ, νέα επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από απόψε (Τετάρτη 02-01-2019) το βράδυ και από τα βορειοδυτικά, με κύρια χαρακτηριστικά τις κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις, τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, τις καταιγίδες στις θαλάσσιες και παραθαλάσσιες – κυρίως – περιοχές και τους πολύ θυελλώδεις ανέμους στα πελάγη.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν απόψε το βράδυ στα ορεινά – ημιορεινά της Ηπείρου, της Μακεδονίας, της δυτικής Στερεάς, που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα ενταθούν. Από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης (03-01-2019) χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε όλα τα ορεινά

To αίτιο που θα προκαλέσει αυτή την μεταβολή οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες που θα εισβάλλουν στο Ιόνιο από την Κεντρική Ευρώπη (Α χάρτης – Δευτέρα 00:00 UTC) και θα δημιουργήσουν ευνοϊκές συνθήκες κυκλογέννεσης.

Θα οργανωθεί βαθμιαία ανώτερο χαμηλό (στάθμη των 500 hPa) στη Νότια Αδριατική και το Ιόνιο, το απόγευμα της Δευτέρας (Β χάρτης – Δευτέρα 18:00 UTC), το οποίο θα δημιουργήσει και επιφανειακό χαμηλό που θα επηρεάσει κυρίως τα κεντρικά και τα νότια τμήματα της χώρας μας το επόμενο διήμερο.

Η ένταση των βροχοπτώσεων παρουσιάζεται στους παρακάτω χάρτες σύμφωνα με τον χρωματικό δείκτη που χρησιμοποιείται στο Ευρωπαϊκό σύστημα Meteoalarm και για οποίο η ΕΜΥ είναι ο επίσημος φορέας προειδοποιήσεων.

Για τις περιοχές των χιονοπτώσεων θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, αν και δεν υπάρχουν ενδείξεις για τα πολύ χαμηλά υψόμετρα, η ποσότητα χιονιού θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που είχαμε στο προηγούμενο κύμα χιονοπτώσεων κατά την ημέρα των Χριστουγέννων. Η παρατήρηση αυτή αφορά περισσότερο την Κεντρική Ελλάδα από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και το πρωί της Τρίτης.

Η ενίσχυση των ανέμων στα Ελληνικά πελάγη θα γίνει από το βράδυ της Δευτέρας στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς θα οργανωθεί το χαμηλό στα νότια.

Συμβουλές για τον παγετό

Το meteo/ΕΑΑ δίνει ορισμένες συμβουλές για να τηρηθούν κάποιοι βασικοί κανόνες προστασίας από τον παγετό, όπως:

-Να γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο υδρομετρητής.
-Να κλείσουμε την παροχή νερού προς τον ηλιακό θερμοσίφωνα.
-Να αδειάζουμε το νερό από το θερμοσίφωνα, ιδιαίτερα το βράδυ.
-Να μην σπαταλούμε αλόγιστα το νερό και να ελέγξουμε εάν υπάρχουν διαρροές στις βρύσες ή στα καζανάκια

Επίσης, εάν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο:

Αποφύγετε την οδήγηση σε δύσβατες περιοχές.
Αλλάξτε πορεία αν βρίσκεστε σε δύσβατο δρόμο και υπάρχει έντονη χιονόπτωση.
Τηρείτε τις αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.
Παραμείνετε στο αυτοκίνητο αν αυτό ακινητοποιηθεί, ανάβετε τη μηχανή για δέκα λεπτά ανά ώρα και διατηρείτε την εξάτμιση του οχήματος καθαρή από το χιόνι.

Εάν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:

Πηγαίνετε σε ασφαλές μέρος χωρίς να εκτεθείτε στη χιονοθύελλα.
Ντυθείτε με πολλά στρώματα από ελαφριά και ζεστά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και φορέστε ζεστές αδιάβροχες μπότες. Προτιμήστε ένα αδιάβροχο εξωτερικό ρούχο.
Προσέξτε τις μετακινήσεις σας σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις.
Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικές αλυσίδες, αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθείτε με αυτοκίνητο. Είναι προτιμότερο να ταξιδέψετε κατά τη διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιώντας κεντρικούς δρόμους. Ενημερώστε τους οικείους σας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσετε.
Προτιμήστε τα μέσα μαζικής μεταφοράς για μετακινήσεις στην πόλη.

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την πρόγνωση χιονοκάλυψης και πορείας αερίων μαζών μέχρι το Σάββατο 5 Ιανουαρίου: