Αρχική Eπικαιρότητα Γ. Ψυχογιός για Προϋπολογισμό: «Αποτυπώνουμε κοινωνικά το διαφορετικό μείγμα πολιτικής» (Βίντεο)

Γ. Ψυχογιός για Προϋπολογισμό: «Αποτυπώνουμε κοινωνικά το διαφορετικό μείγμα πολιτικής» (Βίντεο)

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019, τόνισε ότι «μετά από μία σκληρή δεκαετία, ερχόμαστε σήμερα με έναν προϋπολογισμό για πρώτη φορά επεκτατικό. Γιατί άραγε είναι τόσο σημαντικός ο χαρακτηρισμός «επεκτατικός»; Γιατί θα αποτυπώσει και κοινωνικά και στην πράξη αυτό το διαφορετικό μείγμα πολιτικής που φέρνουμε. Η αλλαγή του μείγματος δημοσιονομικής πολιτικής που είμαστε πλέον σε θέση να προτείνουμε μετά τη λήξη των προγραμμάτων, αλλά που προσπαθήσαμε να κάνουμε και μέσα στα μνημόνια με το παράλληλο πρόγραμμα, θα επιφέρει αλλαγή και στις στρεβλώσεις και πληγές».

Ο βουλευτής εξήγησε πώς η αλλαγή του μείγματος πολιτικής αποτυπώνεται με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μεσοσταθμικά, με τη μείωση ασφαλιστικών εισφορών ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών, με τη σταδιακή μείωση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων από 29% σε 25%, με μείωση 1% κατ’ έτος, με την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για νέους μέχρι 25 ετών, με την ενίσχυση και τις προσλήψεις στην ειδική αγωγή, με την ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» με πάνω από 3.200 προσλήψεις.

Συνεχίζοντας, ο Γ. Ψυχογιός προσέθεσε ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καταφέραμε να αποτρέψουμε το άδικο και επαχθές μέτρο της περικοπής των συντάξεων που επιβλήθηκε από το ΔΝΤ στη δεύτερη αξιολόγηση. Και βέβαια το γεγονός ότι δίνουμε και φέτος κοινωνικό μέρισμα, ότι καταργούμε τον φόρο στο κρασί, ότι καταβάλλουμε τα αναδρομικά, ότι επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού με την κατάργηση του υποκατώτατου».

Έπειτα ο βουλευτής αναφέρθηκε γενικότερα στην κεντρική στόχευση της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως «σε όλους τους τομείς προσπαθούμε να έχουμε στο κέντρο της πολιτικής μας τον άνθρωπο, τις ανάγκες και τα δικαιώματά του. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδείξει με τις πρωτοβουλίες της ότι η παραπάνω θέση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα γι’ αυτήν και στο προσφυγικό – μεταναστευτικό».

Αναφέρθηκε παράλληλα στη μάχη που δίνεται από την ελληνική πλευρά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: «Σε μία Ευρώπη που έχει σκοτεινιάσει επικίνδυνα από τα σύννεφα ακροδεξιών, αντιμεταναστευτικών, ξενοφοβικών, αντιλαϊκών πολιτικών, παλεύουμε να προτάξουμε την αλληλεγγύη, την ανθρωπιά και την ένταξη, αλλά και τον σεβασμό στο διεθνές δίκαιο. Και όλα αυτά χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις καθυστερήσεις, τα κωλύματα και τις κακές συνθήκες που συνεχίζουν και παραμένουν σε κάποιες δομές στα νησιά, έχοντας βέβαια προχωρήσει σε μία ισχυρή αποσυμφόρηση το τελευταίο διάστημα».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Γ. Ψυχογιός εγκάλεσε την Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία διά του εισηγητή της, του κ. Σταϊκούρα, μίλησε για ανικανότητα, για ιδεοληψία και για αδιαφάνεια στο προσφυγικό αποδομώντας μία-μία αυτές τις αιτιάσεις:

«Είναι άραγε ανικανότητα, όταν το 2015 με την έρευνα και διάσωση που έγινε στη θάλασσα και την ασφαλή μεταφορά στην ενδοχώρα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι πέρασαν στην ελληνική επικράτεια και στην υπόλοιπη Ευρώπη; Είναι άραγε ανικανότητα της ελληνικής Κυβέρνησης το κλείσιμο των συνόρων από δικούς σας συμμάχους και η μετατροπή της Ελλάδας σε αποθήκη ψυχών; Ή μήπως είναι ανικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και του Μηχανικού συγκεκριμένα που έστησε τις δομές μέσα σε ελάχιστο χρόνο;

Είναι άραγε ιδεοληψία η Συνθήκη της Γενεύης, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που προβλέπει ότι κάθε άνθρωπος που έρχεται στο ελληνικό έδαφος έχει δικαίωμα να κάνει αίτημα ασύλου και να εξεταστεί η διεθνής προστασία του; Ή μήπως η ίδρυση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που ένας συνάδελφός σας χαρακτήρισε «αχρείαστο», δημιουργεί προβλήματα; Τέλος, αν είναι ιδεοληψία το ότι εμείς δεν έχουμε πολίτες Α΄, Β΄ και Γ΄ κατηγορίας, πράγματι είμαστε ιδεοληπτικοί, γιατί βάζουμε στο κέντρο τον άνθρωπο χωρίς αστερίσκους».

Ειδικά για τις κατηγορίες περί αδιαφάνειας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε τόσο καταδεικνύοντας την παραπληροφόρηση που επιχειρεί η ΝΔ και μέρος των ΜΜΕ όσο και επικαλούμενος τα επίσημα στοιχεία για τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία παρουσίασε αναλυτικά.

Κλείνοντας ο Γ. Ψυχογιός αποδοκίμασε τις δηλώσεις του Χ. Αθανασίου πουαπό το βήμα της Βουλής δεν δίστασε να συνδέσει τον Γκαίμπελς με την Κυβέρνηση: «Κατ’ αρχάς, κάνω έκκληση και για το υπόλοιπο του προϋπολογισμού σε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να αντιπαρατεθούμε με επιχειρήματα και όχι με τέτοιες αναφορές ή και με άλλες λεκτικές επιθέσεις μέσα στον χώρο του Κοινοβουλίου απέναντι σε συναδέλφους μας. Επίσης, πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρεσθε στο Κόμμα, την Κοινοβουλευτική Ομάδα και την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με τέτοιον τρόπο, διότι αποτελούνται από ανθρώπους που έχουν αγωνιστεί για δεκαετίες στον δρόμο, στη Βουλή και τώρα στην Κυβέρνηση απέναντι στον φασισμό με όλες τις μορφές του.
Έχουν φυλακιστεί, εξοριστεί, στιγματιστεί και υποφέρει αυτοί και οι οικογένειές τους για τις ιδέες τους.

Εμείς θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε με συνέπεια τις αρχές αυτές, τη στιγμή που η κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας ρίχνει όλο και περισσότερο νερό στον μύλο της ακροδεξιάς».

Προηγούμενο άρθροΑπάντηση του Δήμου Άργους-Μυκηνών για την ταμπέλα ΑΜΕΑ – “Όχι άλλο κάρβουνο…”
Επόμενο άρθροΕβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις (17-23/12) από την Κατερίνα Καράμπελα