Αρχική Ν. Μεσσηνίας Ερευνα μαθητών του 5ου Λυκείου Καλαμάτας για τον ιό HIV

Ερευνα μαθητών του 5ου Λυκείου Καλαμάτας για τον ιό HIV

Έρευνα για τον ιό HIV παρουσίασε ομάδα μαθητών του 5ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βιολογίας.

Η έρευνα στην εφαρμογή νέων διδακτικών μεθόδων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας, με τη συμμετοχή μαθητών της Γ’ Λυκείου υπό την επίβλεψη της βιολόγου καθηγήτριας δρος Μαρίας Ξαπλαντέρη, η οποία και διευθύνει το Εργαστήριο Βιολογίας του σχολείου.

Η εργασία που φέρει τον τίτλο “Παραγωγή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου για τον ιό HIV και τη δράση του σε πραγματική τάξη” δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό «Διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών: Ερευνα και Πράξη – Science Education: Research & Praxis» (Τεύχος 66-67, διαθέσιμο στο http://www.lib.uoi.gr/serp/) και ανακοινώθηκε στο 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΕΒ «Βιοεπιστήμες στον 21ο αιώνα: Η Βιολογία αλλάζει την κοινωνία», που πραγματοποιήθηκε από 13-15 Δεκεμβρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έτυχε ευμενών σχολίων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συγκεκριμένα η εργασία προτείνει εκπαιδευτικό σενάριο για τη διδασκαλία του ιού HIV με τη βοήθεια τρισδιάστατων προσομοιώσεων, σε χρόνο και συνθήκες πραγματικής τάξης σε μαθητές λυκείου κατά τη διάρκεια μίας διδακτικής ώρας. Τα αποτελέσματα της εφαρμογής στην τάξη έδειξαν ότι επιτυγχάνονται οι εκπαιδευτικοί στόχοι και αίρονται παρανοήσεις, που οφείλονται σε προηγούμενη γνώση των μαθητών σχετικά με τον ιό και την ασθένεια του AIDS. Η ερευνητική δραστηριότητα των μαθητών του 5ου ΓΕΛ Καλαμάτας συνεχίζεται και σε άλλους τομείς των Βιοεπιστημών υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Μαρίας Ξαπλαντέρη.

Πηγή: eleftheriaonline.gr